Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Karma, Jaroslave, jenom si myslím, že skutečný problém bude, až čínský drak sežere ruského tygra. To klidně může být jeho cílem dřív, než Tchaj-wan.

3 1
možnosti
Foto

Myslím, že už se ekonomicky děje, Maruško. Díky

0 0
možnosti
Foto

Na druhou stranu nezapomínat, že Čína právě začala opět směřovat k socialismu pomocí státních regulací a navyšováním zdanění, tedy to co západ předvádí za posledních 30 let.

Nadějí západního světa je vrátit se ke kapitalismu bez státních regulací a udržet si tak technologickou a ekonomickou převahu. On ten socialismus dokáže rozbořit i velmi silné ekonomiky a západu nezbývá než doufat, že Čína se toho socialismu nevzdá.

6 0
možnosti
TH

Čína už dávno není zaostalou zemí, naopak ve spoustě věcí je světovým lídrem. To je bez debat, ale pořád je to totalitní stát. Rusko mělo 21.2 2022 druhou největší armádu na světě, moderní zbraně, špičkově vycvičené vojáky, jaká je skutečnost snad každý vidí. Rusko je také totalitní stát. Totalita má krátkodobě obrovskou výhodu, ale dlouhodobě už ne. Číny se začnu bát až bude demokratická a bude chtít prosazovat své zájmy stejně jako USA.

4 1
možnosti
Foto

Kromě toho, že to jsou totality, podle mě obě země vůbec nejdou srovnávat.

1 0
možnosti
Foto

Velmi dobré shrnutí Jardo, čínská armáda je velká, dobře vyzbrojená, ale bojem neprověřená. Číňané nebyli nikdy moc velcí válečníci.

Hezký víkend

Vašek

2 0
možnosti
Foto

Dvakrát ano, pokud ovšem nebudeme počítat mraky vnitrostátních konfliktů :-). Díky, Vašku.

1 0
možnosti
LV

Dobrý den, Jaroslave, jako vždy skvělý článek. Ve Vasi poslední větě je obsazen důvod, proč Čína, která prakticky jediná může dotlačit Putina k ukončení agrese na Ukrajině, s tím nijak nespěchá. Číně vyhovuje slabé Rusko, ale i slabé USA. A když se ti dva mydlí mezi sebou, Čína je ten třetí, co se směje.

4 0
možnosti
Foto

Zdravím Vás, Lumíre, moc děkuji. Ano, je to přesně tak.

1 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik