Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RJ

Ahoj Jaroslave. Přiznám se, že jsem ohledně ukrajinské ofenzívy dost pesimista. Oni zpravodajské informace nemají jen Ukrajinci ale i Rusové a pokud budují hlubokou obranu, vědí proč. Ukrajina to vůbec nebude mít jednoduché. Sice dostali pár tanků, asi i něco přesné munice ale na nějaký hluboký průlom to moc nevidím. Co jsem tak posbíral z různých zdrojů, mají zhruba 80 000 vojáků, poměrně vycvičených, řádově 200 možná 300 relativně moderních tanků o dělostřelectvu můžeme jen spekulovat. Letectvo v tomhle konfliktu hraje jen marginální roli, obě strany mají až extrémně přehuštěnou PVOS. Navíc Rusům se dle všeho stále lépe daří rušit elektronicky jak drony tak i přesnou munici.

V každém případě mají jeden pokus, pokud se něco zvrtne a ofenzíva se "rozdrolí" nebo zastaví na nějakých 50-60 kilometrech je hotovo a Rusy už odtamtud nikdo nedostane. Bohužel.

S těmi "partyzány", moc bych to nedramatizoval, naše média s toho udělala kovbojku ale jednalo se tak maximálně o prapor, spíše rotu, nic co by mělo nějaký větší význam. Nijak nepochybuji o tom, že v Rusku operují záškodnické týmy je to logické ale nějaký větší význam bych tomu také nepřikládal.

Uvidíme, není dostatek relevantních informací. Snad ukrajinské velení ví co dělá a povede se nějaký významnější průlom.

3 2
možnosti
Foto

Ahoj Rosťo, moc dobře vím, že popisuješ jeden z nejrealističtějších scénářů. Také jsem si nemyslel, že v Belgorodu byla nějak velká jednotka, ale svůj účel bezpochyby splnila. Uvidíme, snažím se být pozitivní. Věřím, že GŠ Ukrajiny ví, co dělá.

0 1
možnosti

Jedna věc je ale na pováženou. Kdyby měl Hitler k dispozici atomovou bombu, zcela určitě by ji neváhal použít k tomu, aby zvrátil průběh druhé světové války. Putin jaderné zbraně má (a nejen velkorážní, ale i taktické), a je to stejná kreatura jako Hitler. Otázka je, co udělá, když jeho armáda začne dostávat od Ukrajinců na frak.

5 1
možnosti
Foto

Hitler byl přece jenom v horší, vlastně beznadějné situaci. S Putinem se to bude muset risknout, protože jinak by podle jeho vzoru mohl vydírat demokratický svět každý, kdo má atomovku. Nehledě na to, že by to u různých diktatur podnítilo snahy o její získání za každou cenu.

6 1
možnosti
Foto

Karma, Jaroslave, máš pravdu v tom, že je moc dobře, že se Kyjev nebojí výhrůžek Kremlu. Bohužel se to samé nedá říct o Západu, včetně USA. Až tedy na VB. Ta se snad jako jediná Putina nebojí, stejně, jako se kdysi nebála Hitlera. Je to symbolické.

11 0
možnosti
Foto

Trefné, Maruško, naštěstí i bohužel. Díky.

0 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma Slava Ukrajiny

5 0
možnosti
Foto

Díky, Jene, přejme jim ať tu obranu prorazí, totálně je demoralizují a vyženou, to by byl konec toho vraha z Kremlu.

2 0
možnosti
Foto

Preziden Putin: Jak probíhá naše třídenní speciální vojenská operace na Ukrajině?

Ministr obrany Šojgu: Skvěle, Rusové útočí.

Putin: Kde útočíme?

Šojgu: U Belgorodu.

8 0
možnosti
Foto

Dost mi tu chybí nějaký pořádně rozesmátý emotikon

2 0
možnosti
DR

"Nikdy jsem nevěřil, že Rusové u Bachmutu denně umírají po stovkách, ale ztráty měli nepochybně veliké."

A nejste sám. Poněvadž ty údajné ruské ztráty jednu dobu dle ukrajinců činili i přes 1000 vojáků denně, což je samozřejmě značně přitažené za vlasy.

Co se týče těch obav, já mám spíše obavy z těch nových ruských obranných linií, které vyrůstají především v Záporoží okolo města Tokmak. Pokud půjde ofenzíva tímto směrem, tak tohle prorazit nebude vůbec jednoduché.

5 0
možnosti
Foto

Já opravdu věřím, ža akce je důkladně propracovaná a UK udeří na nejslabších místech. Mají nepochybně k dispozici ohromné množství zpravodajských zdrojů. Tak snad ví... Díky za návštěvu, pane Rozsívale.

2 1
možnosti
Foto

Jaroslave, dobrovolně přiznávám, že mnohem víc rozumím přípravě svíčkové, kterou chystám dneska k obědu, ale Váš článek jsem přečetla se zájmem. A nejvíc mě znepokojila věta v závěru blogu. To je ta o zvířeti zahnaném do kouta. Přesně to mě totiž už nějaký čas napadá stále častěji. Ufff.

3 0
možnosti
Foto

Zdravím Vás, Zdeňko. Dlouhodobě to znepokojuje i mě. Ale jsem přesědčený, že zlu se nesmí ustupovat. No, trochu schizofrenní. Děkuji za přečtení a návštěvu. Hezký zbytek víkendu a třeba někdy v kavárně nebo na srazu

1 0
možnosti
Foto

Ahoj, jisté jsou dvě věci a obě poměrně nadějné...

Ukrajina v globálu určitě převzala iniciativu.

Rusku se zpackáním počátku války povedlo dát Ukrajině a "západu" prostor k vybudování skutečně silné armády...

6 0
možnosti
Foto

To jednoznačně. Jsem dost zvědavý, co se bude dít.

1 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,32
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik