Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To je docela slovo do pranice. V BVP se docela orientuji, mimochodem jsem byl na vojně jako řidič BVP a mám mistra zbraně, bylo nás v celé divizi jen šestnáct. Osobně vidím u Lynxe dvě nevýhody, hmotnost, což je hodně důležitý parametr protože agilita je u BVP jedna z nejdůležitějších obraných vlastností. Druhá nevýhoda je právě nevyzkoušenost v boji. A vlastně i třetí nevýhoda, bezosádková věž.

U vojenské techniky není nejdůležitější "modernost" , ta může být paradoxně i nevýhodou, důležitá je funkčnost a jistá "blbuvzdornost". Osádková věž má tu výhodu, že za prvé má osádka větší povědomí o okolí, z logiky věci, čím jsem víš, tím lépe vidím, za druhé při selhání elektriky, což se může v boji snadno stát je obvykle možnost ovládat systémy manuálně, pěkně po staru klikou. Za mně je CV90 lepší volba.

7 0
možnosti
Foto

Určitě se nebudu přít, to jsou smysluplné argumenty, koneckonců část z nich zmiňuji v textu i já. Díky, pane Ježku.

1 0
možnosti

Osobně si myslím, že zrovna tohle je ohledně výběru jeden z velmi mála dobrých rozhodnutí MO, čili dobrá volba.

Otázkou je pouze cena. Pokud se zruší výběrové řízení a osloví přímo jeden jediný výrobce, tak se asi těžko může MO divit, jak jsem někde četl, že se švédové ji snažili vytáhnout co nejvýš.

Další věc je ta, že i ten výběr kanónu měli koordinovat se Slovenskem.

2 0
možnosti
Foto

Nejsem proti CV90. A ano, koordinace se Slováky byla velmi těsná, Černochová jim dokonce poděkovala.

0 0
možnosti

J50a97n 68V81á29v77r77a

26. 5. 2023 6:40

Tak jednim z důležitých parametru je hmotnost, lynx vazi vlastne to same co t72, tzn. Projel by jen po hlavnich mostech. Cv90 je v tomto flexibilnejsi... Co se bezosadkove veze tyka, vyhody jsou jasne, nicmene kladou mnohem vyssi naroky na pravidelnost servisu

1 0
možnosti
Foto

Naprosto zavádějící, zbytečný a v podstatě pouze hypotetický článek. Ve specifikaci od české armády bylo vysloveně řečeno, že požaduje věž s osádkou. Lynx se tak svou bezosádkovou verzí eliminoval sám. Co to je, proboha, granátomet? CV90 může odpalovat stejné protitankové střely jako Pandur, čemuž se říká kompatibilita, která je velmi důležitá z hlediska logistiky. Rovněž není nezajímavé, že CV90 má, na rozdíl od Lynxu, bohaté bojové zkušenosti, které jsou pro armádu k nezaplacení, stejně jako velká rodina jeho uživatelů, se kterými je možné si vyměňovat zkušenosti. No a v neposlední řadě jste možná zaznamenal, jak dopadla posledně na cvičeních Puma, jehož je Lynx jakousi "light" verzí, takže tady bych už měl oprávněné obavy. Asi byste neměl psát články jen, když někde nastudujete pár technických parametrů a snažíte se porovnat neporovnatelné

5 1
možnosti
Foto

Tendr byl zrušenm jeho specifikace nesplnil vůbec nikdo. Nevím, proč tu opakujete to, co jsem napsal v textu o prověřenosti vozidla a už vůbec nevím, proč by se nemohla porovnat dvě BVP. Hezký den.

2 0
možnosti

P42e31t23r 33D83o41k27t51o70r

25. 5. 2023 21:49

Třeba Lynx nabídl menší odklonění ;-)

3 2
možnosti
Foto

I to je v našem Kocourkově možné.

1 0
možnosti

Tohle může rozlousknout jen Vlasta Coufal. Obchodník se zbraněmi, ředitel státní firmy a učitel v jedné osobě. Nikdo jiny

6 1
možnosti

J24a49n 94N13o35v72á73k

25. 5. 2023 18:37

Pokud vím, při výběru byly posuzovány a zkoušeny tři typy pásových BVP PUMA (Rheinmetall), CV 90 (BAE Systems) a Ascod (GDELS). Požadavek byl, že BVP musí disponovat posádkovou věží. Proto nebyl LYNX ani připuštěn do soutěže.

Podle mého názoru se jedná o nesmyslný požadavek, ale takto znělo zadání.

2 0
možnosti
Foto

Přiznám se, že tímhle si nejsem úplně jistý.

0 0
možnosti
Foto

A19l12e62š 44M67e79r89t55a

25. 5. 2023 18:21

Nikde jsem zatím nevyčetl jaký kanón mají mít ty naše stroje. Slováci si objednali ty 40 mm, ale u nás se uvažovalo o těch slabších. Pokud se také nymýlím, tak Maďaři budou Lynxy vyrábět komplet, takže pro nás už by té výroby asi moc nezbylo. Maďaři se pro Lynx rozhodli i proto, že výrobce je schodný s výrobcem Leopardů, takže servis a logistika bude asi výhodnější. Šli na to podle mne chytřeji.

1 0
možnosti
Foto

Zajímavá informace. ovšem jak podotkl pan Andrle, chybí porovnání české účasti na výrobě.

Vašek

3 0
možnosti
Foto

K tomu bohužel nejsou informace, ale jak jsem psal, myslím, že by to bylo podobné. Díky, Vašku

1 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,06
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik