Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Opak je pravdou!

Rusové dostali do ruky trumf ohledně potvrzení svých snah o nutnosti demilitarizace a denacifikace Ukrajiny.

0 0
možnosti

Neztratili oni tam náhodně Hummer, který jim dalo NATO s tím, že s ním nesmí na území Ruska?

1 0
možnosti

Nebylo to náhodou tak, že tam ty vozy přivezli, naaranžovali a natočili? Rusové k nim mohli přijít ledaskde.

1 1
možnosti

Dobrý den, Jaroslave, díky za Vaše příspěvky!

Souhlasím s tím, že Ukrajina musí oficiálně dodržovat nedotknutelnost ruského území, což ji velmi omezuje. Nemůže například ostřelovat základny, ze kterých startují nosiče raket, používaných k bombardování celého území Ukrajiny.

O to víc jsou důležité partyzánské akce jako ta z poslední doby u Belgorodu, případně už o něco dávnější napadení právě základny nosičů raket pomocí dronů. Tenkrát byli Rusové donuceni stáhnout z fronty rakety typu země - vzduch, které používali k ostřelování ukrajinského vnitrozemí, a mít je přichystané k ochraně letišť.

Na druhou stranu se obávám, že ani jedna strana nemá to, aby provedla nějaký zásadní průlom fronty a že se blíží vznik další "osmatřicáté rovnoběžky". Tedy patové situace. Nepřekvapilo by mne, kdyby se za pár měsíců začalo mluvit o příměří. Příměří není mír, je to dočasný stav, nikdo by vlastně nebyl vítěz, nikdo poražený...

Rusko se zjevně zakopává na dobytých pozicích, na další postup evidentně nemá síly ani prostředky. A Ukrajina bude muset vynaložit extrémní úsilí k překonání ruské obrany, zcela jistě masivně podporované z hloubi ruského území.

Příměří by umožnilo rychlou obnovu Ukrajiny, její faktické začlenění do evropských struktur a NATO (kompatibilitou technologií, vytvořením obchodních a civilních vazeb), byť by tyto vazby nebyly posvěceny formálně, například oficiálním přijetím do EU a NATO. Na druhé straně by usnadnilo Číně definitivní integraci Ruska do Velké Číny, ke které už stejně poloskrytě dochází - viz aktuální návštěva ruského premiéra v Číně.

1 0
možnosti
Foto

Zdravím Vás, Lumíre. Děkuju. K tomu, co jste napsal, nemám prakticky co dodat. Považuji to za nejpravděpodobnější variantu, ale zároveň doufám, že Ukrajinci teď někde prorazí. Věřím především ve spolupráci západních monitorovacích a špionážních systémů s velením ukrajinské armády. Snad něco vymyslí. Jinak díky za výborný příspěvek a přeji hezký zbytek dne.

0 0
možnosti
Foto

Ahoj, k blogu není moc co dodat, mám hodně podobné pocity... možná přání. Co se ale rozhodně mění je nejen vnímání světa , ale i ochota kluků ze západu jít padnout na Donbas... Není to nic překvapivého. Celkově z toho cestu ven v nejbližší době pořád nevidím....

1 0
možnosti
Foto

Ahoj Filipe. Uvidíme co ta protiofenziva, kdyby dokázali prorazit, mohli by Rusy totálně demoralizovat. Pokud neprorazí, bude to pat, alespoň podle mého názoru.

1 0
možnosti

Samozřejmě zasloužená karma

2 0
možnosti
Foto

J92a17n 80A49n29d72r92l56e

24. 5. 2023 17:04

dobry clanek, dik

1 0
možnosti

Myslím si, že by Rajchl a další chcimírové měli napsat Putinovi ať vyklidí Bělgorod a neprodlužuje válku.

8 6
možnosti
Foto

Možná by se tam rovnou mohli odstěhovat.

3 3
možnosti

V podstatě průzkum bojem a rýpanec do Putina. Čekal bych, že Ukrajinci obklíčí ruské jednotky v Bachmutu a zároveň zaútočí úplně jinde, než se stále spekuluje.

2 3
možnosti

Ukrajinci ty Rusáky také obklíčili, ale použili novou metodu. Oni je totiž obklíčili zevnitř a k jejich velkému překvapení nezačali svůj perimetr obklíčení rozšiřovat, ale k všeobecnému údivu tento perimetr ještě zúžili.

K naprosté ztrátě koncentrace Ruských sil došlo poté, co raději začali tomuto místu všichni říkat Artěmovsk.

Útok na Belgorod byl dalším skvělým počinem Ukrajinské armády. Škoda, že skončil po 6 km spanilé jízdy. Naštěstí se podařilo alespoň útočícím jednotkám vypálit 2 budovy celnice a projet celou jednou vesnicí a druhou alespoň z části. Na Belgorod těm odvážným chlapcům chybělo už jen 40 km.

5 7
možnosti
Foto

Karma za to, že jsi mi zhruba popsal situaci, Jaroslave, protože já o válce nevím prakticky nic. Ale víš, co si někdy říkám? Jestli i ten boj o totálně zničený Bachmut nebyla jenom nějaká ukrajinská finta.

6 2
možnosti
Foto

Díky, Maruško. Myslím, že jednoduše šlo o to Rusy co nejvíce vyčerpat.

3 1
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,71
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik