Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

S tradičním zpožděním jsem se dostal k přečtení Tvého blogu. Myslím, že slovo "zamrznutí" nejlépe vystihuje situaci Ruska. Za Jelcina (a na začátku vlády Putina a Medveděva) sice došlo k jistému tání, ale zřejmě Západ nenaplnil očekávání Rusů, co se týká pomoci (finanční i politické) po nutné reformy, tak se Putin zhrzeně zatvrdil proti Západu. Z dob socialismu pak existovala velká škola demagogie, takže se vlastně ani nemusel učit nic nového - Západ je prohnilý, chce zničit Rusko, plíživě rozšiřuje NATO až k hranicícm Ruska, atd. Snad jen argument o potřebě denacifikovat Ukrajinu je tak praštěný, že to by snad nikoho z komunistických vůdců ani nenapdlo....

Za blog tradičně karma R^

1 0
možnosti
Foto

Ahoj Ivane, také bych to tak nějak viděl. Omezenost Kremlu a Rusů v přímém přenosu. Denacifikace je skutečný majstrštyk. Díky:-)

1 0
možnosti

Opět souhlas. Tedy co se týká Ruska a jeho "naturelu". Zrovna tak souhlas v tom, že svět se mění a ještě se měnit bude. Přepisují se hranice, ani ne tak států ale vlivu. Vyrůstají noví hráči na globálním poli. Rusko to sice pochopilo ale prostě neumí a ani není schopno reagovat jinak než jako vždycky. Otázkou zůstává co z toho vznikne. Z vojenského ale i politického hlediska to vidím podobně jako v Korey, zamrzlý konflikt někde na hranicích vzbouřeneckých republik s nějakým příměřím, případně nějaká smlouva ve stejných nebo podobných hranicích.

S geopolitického hlediska bude Rusko mimo, to samé ovšem EU, která zatím na rozdíl od toho Ruska toto ještě nepochopila.

1 0
možnosti

Mimo čeho bude EU? Prosím, rozveďte to.

1 0
možnosti
Foto

Čítala som, že vojna sa mení na vojnu munície, kde má ruská armáda výhodu.Počas priemerného dňa vojny, už skoro rok, vypália obe strany desaťtisíce striel. Ukrajinci podľa odhadov 5-tisíc denne, Rusi štyrikrát viac.V čase najväčších ofenzív si toto číslo, najmä na ruskej strane, môžete ešte vynásobiť.Každodenné bitky na extrémne dlhom fronte sú do veľkej miery postavené práve na delostrelectve a munícii. Z opotrebovacej vojny sa pomaly stáva vojna logistiky, ako tento týždeň povedal generálny tajomník NATO. Tiež upozorňuje, že Ukrajina vypáli denne viac, ako sa stihne vyrobiť. Zásoby členských krajín sa zároveň rýchlo míňajú.

2 0
možnosti
Foto

Ano, Janka, zcela zásadní aspekt, který může o mnohém rozhodnout. R^

1 0
možnosti
Foto

R^Velký souhlas Jaroslave. Rusku chybí svědomí. Obyvatelstvo otupělé staletími samoděržaví cara nebo prvního tajemníka, teď prezidenta, není schopné pochopit, že velikost neznamená násilí. Dlouhodobá tradice přenášení problémů Ruska na vnějšího nepřítele také pomáhá. Ta hrstka intelektuálů, která v Rusku vždy existovala a představovala zárodek ruského svědomí je efektivně likvidována. Rusům je vštěpováno, že Rusko je velké, silné, a proto musí být respektováno. Respekt je v tomto konceptu zaměňován za strach a ruský pocit méněcennosti se mění v bezbřehou aroganci. Takovéto Rusko nemůže být respektováno, bude pouze nenáviděno. Je nutné se Ruska obávat, ale ne se ho bát, toho by Rusko bezohledně zneužilo. Nezbývá než Rusko za každou cenu zastavit.

Vašek

9 0
možnosti
Foto

To je velmi dobře napsané a myšlené, Vašku. Naprosto souhlasímR^

1 0
možnosti

J85o98s15e96f 56N42i98k63l

16. 2. 2023 10:16

Jen tři glosy:

"Ze strany USA ani jednou nešlo o dobyvačnou válku", vždy šlo jen o politické a ekonomické ovládnutí země, která nebyla schopna čelit USA, většinou pod záminkou jako porušení lidských práv, zadržování komunismu, genocida, prosazování vlastní zájmů ...prostě světový četník, který si to hlídá po celém světě...

"Západ již zřejmě naplno pochopil, že nesmí nechat Ukrajinu padnout"

Ano, musel by přiznat porážku. Je mi líto prostého ukrajinského lidu, který prozápadní elity vedou do záhuby. Je mi líto lidských životů, které byly zmařeny na obou stranách tohoto konfliktu...

"Peking si setrvale kupuje přízeň afrických a latinskoamerických států"

Peking si přízeň nekupuje, využívá jen špatných zkušeností těchto zemí s činy a politikou USA...

2 5
možnosti

Typická snůška Niklových blábolů. ;-D

0 2
možnosti
Foto

R^R^R^Opět jsem si článek s velkým zájmem přečetl. Souhlasím i s vaším názorem na druhou válku v Zálivu a mnohaleté angažmá v Afganistánu. Tyto konflikty definitivně potvrdily, že dlouhodobá okupace velmi nepřátelsky naladěné populace, je neudržitelná a absolutně neefektivní. Upřímně si nedovedu představit, jak by Rusko/které má zhruba o 20 milionů méně obyvatel, než mělo v předvečer I. sv.války r. 1914/ dokázalo i v případě svého vítězství okupovat Ukrajinu aniž by nedošlo k urychlení celkového úpadku, kterým i tak prochází. Je to, jak se lidově říká, pro Rusko na mašli.

7 0
možnosti
Foto

Zdravím, Vildo. Na ten argument o nemožnosti Ukrajinu kontrolovat vždycky zapomenu, je naprosto pravdivý. A ano, z řady úhlů pohledu už Rusko prohrálo, bohužel zatím ne vojensky. Díky a hezký den.

2 0
možnosti

Naprostý souhlas. Bohužel, to západní úsilí, o kterém píšete na závěr, zatím nějak nevidím. Pouze spoustu keců, slibů a výmluv proč to nejde.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji, pane Rozsívale, ale pomoc nějaká je, i to je důležité.

1 0
možnosti

Zasloužená karma :-)R^

5 0
možnosti
Foto

J52a58n 34Š81i53k

16. 2. 2023 7:13

Nejpropracovanější systém korupce je v Rusku. Vznikl za druhé světové války a spočíval v různých drobných protislužbách a to napříč různými profesemi. Akademik neměl peníze na brambory a když mu je sehnal sedlák z vesnice, dostal za ně nějaké razítko, milióny různých povolení na úplně hlouposti totiž k Rusku patří už od VŘSR. Tohle přežilo dodnes, proto se tento stát nikdy nezhroutí. Své o tom ví i naše firmy, které vstoupily na ruský trh a mnohé ho přesně z těchto důvodů zase opustily. Jinak s některými věcmi v článku nesouhlasím a nemyslím, že někdy mělo nebo bude mít pocity méněcennosti. Rusové jsou historicky zvyklí trpět a je to součást jejich národní hrdosti. Rusko však opravdu zamrzlo a současné odvrácení Západu od něj, pro ně bude znamenat návrat na stromy. Jenom ne teď, bude to trvat možná ještě dlouho. Čína a Indie je nezachrání, ti mají svoje zájmy a jim trpící Rus vyhovuje. Hezký den

11 0
možnosti
Foto

Já myslím, že podvědomě tam ten pocit méněcennosti je, Honzo. Nestíhají dnešní svět. Jinak samozřejmě souhlas. Díky:-)

1 0
možnosti

Zbytečně utvrzovat. O nesouměřitelnosti životní úrovně občanů ČR, EU a samotného Ruska. Přes všechny soudobé potíže žijeme v blahobytu. Válčit nikdo nechce - poznání, nic to neřeší. Naopak, jsme naprogramovaní na to ještě lépe. Už výdaje na obranu jsou považovány za rozmařilost. Mentálně jsme snadno zranitelní. Nejezdící výtah a přerušená dodávka teplé vody v paneláku? Prakticky práh k občanské nespokojenosti ...

V tomto smyslu - je Rusko prakticky neporazitelné. Paradox, kdy zaostalost se stává předností. Ona vkomponovaná houževnatost, posilována tradicemi a propagandou. Příkladů kopec. Zmatení Němci, že mapy neukazují cesty. Jistě, žádné nebyly. Naopak, Rusové. Jak protivník bydlí? Na střeše má krytinu, doma ubrusy i kávové šálky. Proč začínal válku, má vše... ?

Došlo to daleko. My zpohodlněli a Rusové prohloubili své trauma. Tedy agrese. Stále nemáme pocit ohrožení. I iniciativy ke lhostejnosti. Názory, že nejsme ve válce, proč se angažovat? Sami máme málo. Pomoc Evropy je nedostačující. Lépe vymýšlet elektromobil. Já již Rusy v českých ulicích zažil. Děkuji, nechci:-)

10 0
možnosti
Foto

Ano, je to přesně tak, Miroslave. Díky:-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS