Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J11a21n 55R61á29ž

12. 11. 2022 14:20

Jako vždy, racionální analýza. Karma!

Přehnaný optimismus není na místě. Ukrajinci už nemají kde brát lidi, Rusové ano. Je pravděpodobné, že nové brance po základním výcviku pošlou na východ a tamní vycvičené profesionální vojáky i s technikou pošlou na Ukrajinu. Odhadem se jedná o cca 100 tis. lidí. Četl jsem zajímavý názor analytika Pentagonu, že za Ruským neúspěchem té "speciální operace" je hlavně naprostá neschopnost velení. Jakmile se prý dostanou do velitelských postů, včetně štábních, noví lidé s bojovými zkušenostmi a se znalostí ukrajinské taktiky, změní se situace na frontě. Proto Pentagon tlačí na svou vládu, aby zvýšila dodávky účinných zbraní, protože je to jediná cesta jak udržet Rusy na distanc

4 2
možnosti
Foto

Děkuji, pane Ráži. Ale nejsem si jistý, co píšete. Ten "nový" velitelský sbor by musel udělat zázraky. Podle mě na to půjdou znovu jen hrubou silou. Zcela postrádají dostatek sofistikovaných technologií. A korejské a íránské zbraně jsou opět jen na sílu. Jde i o mentalitu a morálku. Na koleni špičkovou armádu nevytvoří, i ta ukrajinská se rodí těžce.

3 0
možnosti
JN

J84o92s92e85f 97N89i46k60l

12. 11. 2022 13:57

R^Nějak tak to je...

0 1
možnosti
RJ

Souhlasím. Sice to možná schytáte od "ideologů" ale napsal jste to samé jak to vidím já. Rychlý konec téhle války je silně nepravděpodobný, k nějaké rozhodující ofenzívě nemá síly ani jedna strana. Osobně si myslím, že tak jak je to teď , plus minus, to zůstane delší dobu.

3 1
možnosti

Já osobně jsem se naučil, že bych neměl předvídat něco, do čeho pořádně nevidím. Respektive, že bych své předpovědi neměl vydávat za něco spolehlivého.

Skutečnou situaci na frontě zná jen pár lidí a mezi, podle mě, ani já, ani Vy a ani autor nepatříme

0 0
možnosti
OD

Opatrný optimismus je na místě. Nicméně, cel průběh tohoto tažení je z ruského hlediska těžkou srážkou s realitou. Stejně tak, jako Američané v Iráku, Rusové na Ukrajině vlastně zjišťují, jak je na tom jejich stát doopravdy. Ano, obě země mají obrovskou vojenskou sílu, kterou umí použít k destrukci protivníka, ale současně nemají lidský potenciál na poválečné řešení situace na bývalém bojišti. Zatímco USA v Iráku uvolnily lavinu domácího násilí mezi frakcemi v populaci a Irák se v podstatě rozpadl na regiony řízené vzájemně se antagonizujícími sektami, zde došlo k opačnému efektu - Putin v podstatě dokončil emancipaci Ukrajinců z postsovětského chaosu identity v moderní národ. Paradoxně vlastně válka pomáhá Zelenskému přestavět mocenský systém do něčeho, co se blíží více Evropě než Rusku.

HDP Ukrajiny, jak jsem někde četl, kleslo válkou o 30%, což je děsné, ale pokud si to srovnáme s UK, kde Brexit a Covid znamenaly 22% ztráty v HDP, není to vůbec tak hrozné. Je jasné, že zima bude krutá, ale jak tak sleduji sítě, nikde nevidím defétismus, oni prostě pochopili, že je to celé nyní v poloze - vše nebo nic a mají obrovskou morální a mentální výhodu. Rusy žene do boje arogance a naivní představy o navrácení Kremlu mezi rozhodující centra světa, Ukrajinci moc dobře vědí to, co vědí Izraelci - soupeř může prohrát tisíc válek, ale stále tu bude dál, pokud prohrajeme my jednu válku, bude to náš konec.

My hlavně odsud "z gauče" nevidíme do hlav v Rusku. Sleduji jednoho rozumného Rusa na YT, kanál se jmenuje Inside Russia a dává realistický vhled do ruských hlav a schémat, kterými Rusové myslí. Vřele doporučuji.

Já se daleko více bojím toho, že my v tom našem povrchním světě Západu ztratíme trpělivost a v podstatě vlastní slabostí a zoufalstvím podrazíme Ukrajinu tím, že jí začneme s Rusem obchodovat. Tenhle hlas je celkem slyšet i zde na blogu, kolik hamižných sobců by okamžitě prodalo Ukrajinu za plnou ledničku a pokračování v tom malém bezcílném konzumním hnití?

20 1
možnosti
Foto

R^Také výborný rozbor

7 0
možnosti

Dněpr má, co jsem se dočetl, v zimě asi 40 cm silnou vrstvu ledu.

Tank neprojede, ale 10-15 tunové vozidlo ano. Celý jih dělí voda. Rusové budou muset hlídat celou oblast, což pro ně bude šíleně těžké, protože Ukrajinci budou moct Dněpr překročit kde chtějí. Rusové by asi mohli led ničit, ale to by také bylo náročné.

Nejsem voják, ale co chápu, tohle by mohlo Ukrajincům hodně pomoct. A uvidíme, jak tuhá bude zima

0 0
možnosti
OD

Nedá velkou práci ten led rozstřílet. Myslím, že v zimě bude "veselo" na pozemní frontě Expozice ukrajinského severního křídla je při délce společné hranice dost děsivá.

1 0
možnosti
Foto

J94i88ř96í 62K16i43n63d98l

12. 11. 2022 11:07

Ukrajinská ekonomika, kterou zdevastovala invaze ruských vojsk, v letošním roce klesne o 35 procent. V příštím roce počítá Světová banka s návratem ukrajinské ekonomiky k růstu, který nyní odhaduje na 3,3 procenta. Banka rovněž předpokládá, že obnova země bude stát minimálně 349 miliard dolarů

1 0
možnosti
Foto

J36i22ř20í 30K12i76n48d49l

12. 11. 2022 11:01

Čerpal jste z Echa 24, což je silně proruské čtivo.Osvobození Chersonu má ve válce velký strategický, politický i vojenský význam. Znamená, že končí jakékoliv ruské naděje na další postup na západ například směrem na Mykolajiv nebo na Oděsu. Rozsáhlý ústup přes řeku je velmi náročný manévr. Ústup je nutno zezadu krýt a zajišťovat před postupujícím protivníkem, v tomto případě ukrajinskou armádou. Rusové tam pro zajištění a krytí ústupu ponechali jenom jednotky čerstvě mobilizovaných vojáků.Ty se po kontaktu s ukrajinskou armádou téměř okamžitě zhroutily. Ukrajinci velice rychle postoupili a veškeré zóny, kde se Rusové naloďovali na trajekty a prámy, se dostaly do dostřelu ukrajinského dělostřelectva. Ukrajinci toho samozřejmě využili.Už od včerejšího večera plní ruské sociální sítě naprosto panické zprávy, protože to vypadá, že Rusové utrpěli opravdu hodně velké ztráty jak na lidech, tak na technice.Zůstala v Chersonu velká spousta ruských vojáků, kterým nebylo umožněno provést ústup, protože Rusové jednoduše přestali s přepravou.Z politického hlediska je to katastrofa, protože Cherson je hlavní město oblasti, kterou Rusové formálně anektovali a připojili ke svému území. Všichni vykládali, že Rusko je v Chersonu navždy. Pramen : vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

3 0
možnosti
Foto

Na takovýto článek opravdu nepotřebuji kromě mapy a videa z ničeho čerpat, pane Kindle. Hezký den.

0 0
možnosti
Foto

R^Střízlivé, i když trochu depresivní, zhodnocení situace.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji, pane Kunfte, ale některé, ne zcela souhlasící komentáře, stojí zato přečíst:-)

0 0
možnosti
Foto

P78e98t47r 16B26u81r39i17a19n

12. 11. 2022 10:36

Pokud to hodnotím z gauče, tak ruské vojenské myšlení stále nechápu. Velkohubé vyjádření a velkohubé cíle. Téměř odevšad se stáhli. I těmi jadernými zbraněmi přestali chrastit. Vše nasvědčuje tomu, že se snaží chytit buď druhý, třetí, desátý dech, nebo se nezmůžou na nic, zakopou se na zimu a dál budou ničit infrastrukturu. Chtěli na začátku moc a mají nic. A tím nic budou škodit ještě dlouho.

9 0
možnosti
Foto

Zdravím Tě, Petře. Nejhorší na tom je právě ten počet nadechnutí, které je ten národ schopen chytit. A jak říkáš, pro nic. Díky.

2 0
možnosti
TZ

Spíše bych tipnul, že Ukrajina se bude snažit vytlačit jednotky na jihu a v uvedené lokaci zůstane v dobré pozici pokud se nenasytné nějaká zajímavá možnost zasadit dobrou ránu...

Tzn. že Záporoží směr Krym +/-, jinde opotrebovavaci boje a trestání chyb...

3 0
možnosti
Foto

Pochopitelě nemám patent na pravdu. Ale tlak na jih by musel být veden po východní straně Dněpru ze severu a ten by se klidně mohl stát pastí pro ukrajinské jednotky při rozhodném protiútoku Rusů. Jinak to, co píšete má pochopitelně svojí logiku, protože mnou zmíněný trojúhelník bude dobře opevněný.

1 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,32
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik