Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Další zajímavý blog. Osobně moc nevěřím, že by opět platilo "Neustoupit ani o krok" nebo "Kdo se vzdá, je zrádce a zaslouží smrt".

Ten hlavní rozdíl je v tom, že tenkrát se válčilo na území samotného Ruska (SSSR) a to bylo v pozici obránců. Takže lze tak nějak "historicky" rozumět, proč byl takový rozkaz vydán. Nyní Rusko je v pozici agresora na cizím území a i když Putin tvrdí, že je to ruské území, většina Rusů to asi tak úplně necítí (přestože do mobilizace podporovali Putina). Takže podobný rozkaz by znamenal ještě větší odklon obyvatelstva od Putina. Třeba se ale pletu. Jaroslave, díky za blogR^

8 1
možnosti
Foto

Děkuji Ivane, na základě Vašeho příspěvku jsem provedl malinkou úpravu, že netřeba brát doslovně, jsou i jiné velmi bolestivé formy trestu. Toho se právě obávám, že ti vojáci budou nakonec dovedeni do stavu, kdy nebudou chtít ustupovat a při útoku budou vidět život jen vepředu.

1 0
možnosti
Foto

R^R^Budu se opakovat, Jaroslave. Rozhodně si raději čtu optimističtější rozbory, ale mám u toho většinou pocit, jako když si dám něco na zlepšení nálady, což sice pomůže. ale pak přijde kocovina. Lepší je brát hořkou medicínu, jakou nabízíte vy.R^

To, co dodám, není polemika, ale spíše pokus o doplnění.

-Podíváme- li se do minulosti, Rusové nikdy nebyli moc úspěšní ve válkách mimo jejich území. Spíše naopak.

- Rusové si už dlouhou dobu nemohou říci, že jich je "mnógo". Není jich mnógo. SSSR byl třetí nejlidnatější zemí na světě. Dnes má o desítky milionů méně než Nigérie nebo Brazílie. Brzy ho předeženou i takové země jako Vietnam.

- USA v současné době do konfliktu investovaly tolik /tím zdaleka nemyslím jen vojensky a materiálně/, že si stejně jako Putin nemohou vůbec dovolit neuspět.

- Dojde-li k anexi, rozpadne se současný světový pořádek a nastane třetí světová válka tak či tak. i když bude mít poněkud jinou podobu, než je současná zaužívaná představa.

-Jednostranné použití taktických atomových zbraní, i když zůstane kolektivní západ zdrženlivý, bude mít za důsledek všeobecné neomezené rozšíření atomových zbraní. To si určitě uvědomuje Čína i Indie - nastupující supervelmoci, které pro svou ekonomickou expanzi ze všeho nejméně potřebují světový konflikt a tak bych mohl pokračovat...

8 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám, Viléme. Celkem souhlas, ale ve dvacatém století podstoupili tuším jen dva symetrické konflikty, kdy prohráli jen s Polskem a to velkým vzepětím Poláků. Afghánistán je spíše asymetrický konflikt.

Ale stále je jich mnohem více než Ukrajinců, bohužel.

Otázka zní, co bude pro USA přijatelné na konci, sám jsem na to zvědavý.

No, mělo by to obrovský vliv, to je pravda.

Poslední myšlenka je velmi pravdivá, asi i proto ta reakce obou zemí.

V každém případě děkuji za velmi podnětný příspěvek.

0 0
možnosti
Foto

No, jasně, sice se to mnohým zdejším válečníkům líbit nebude,ani mě se to nelíbí, ale proti rychlému obsazování obrovských prostor jsou také logistické problémy . A velikost spolu s heslem nás mnogo stojí na straně Ruska. To není jak ve filmu, skočit do tanku a tradá...

12 0
možnosti
Foto

Asi tak. Polákům stačili ,,Čtyři z tanku a pes" a ,,Kapitán Klos". A Napoleona porazil mráz, a zapálená Moskva, nikoli však ve filmu, či seriálu. Dnes je to vše ,,brnkačka". Na vše stačí net, ba i blog, a je ,,jasno", ba až vymalováno:-)

2 0
možnosti
MB

Pořád říkám, že pro obnovení památky Adolfa nikdo více nevykonal - Jako Vladimirovič. Případné kritiky prosím, uveďte, jaké identické prvky opomněl? Jde o tu šílenou povýšenost, pohrdání lidmi, národy. Mánie, že záleží na velikosti země - nikoliv, jak se tam žije. Vše dovedeno do stavu poslání a neomylnosti. Duchovní třeštění, jako národa vyvoleného - jistí propagandista Kirill .. !

Propaganda, jako základ. Nesvoboda, jako svoboda diktátora. Lágry, záhadné vraždy, pseudosoudy. Počáteční úspěchy - přechod do katastrofického konce. Země a samotného dobráka osvíceného prozřetelností. Jsou první padlí z mobilizace. Vědí ti kluci, proč vlastně zahynuli ? Vážně, to se chápat nedá. :-)

12 0
možnosti
Foto

Áda se učil od Duceho;-)

2 0
možnosti
JR

J62a38n 18R20á96ž

13. 10. 2022 14:48

Karma: Takový realismus se u jiných úvah zde publikujících autorů málo kdy najde.R^

6 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám, pane Ráži. Vážím si toho.

0 0
možnosti
HH

Pche HIMARSy a letectvo bylo Ruskem zničeno již třikrát, takže no stress...

3 0
možnosti
Foto

Já si dovolím doufat, že i pro Putina přijde čas, aby napsal dva dopisy pro svého nástupce. S těmito texty: Dopis č.1. ,,Svedˇ všechno na mě!" Dopis. č.2. : Napiš dva dopisy! Tento postup se svého času osvědčil i N.S.CH. ač ani tím tehdy ještě mnohé neskončilo. Žádný nový Gorby zatím na obzoru není, ba ani Jelcin. A nejde nijak zaručit, že i potencial. rozpad současné RF neskončí také apokalypsou.

4 0
možnosti
IK

Přesně jste vystihl moje pocity.

Strašně jsem přála Ukrajincům při prvních úspěšných protiofenzívách, ale i mně se zdá, že ještě zdaleka není vyhráno. RuSSové se budou zuby-nehty držet v pozicích. Někde jsem viděla snímky, jaké budují zákopy. Jistě, metoda jak z první světové, ale vyžeňte je odtamtud! Bude to těžká zima pro vojáky v poli.

Doufám, že Ukrajincům pomůžou dodané prostředky PVO (aby nebyli domoralizováni tou apokalypsou, která se děje hluboko v týlu) a že západ neztratí trpělivost a ochotu jim pomáhat hmotně a s výcvikem vojáků a nezačne je tlačit do "mírového řešení" - rozuměj, dohody s RuSSkem, například vzdání se Krymu výměnou za stažení vojsk z dosud držených oblastí a ukončení konfliktu.

15 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám, paní Kroupová, hezky jste to napsala. :-)

0 0
možnosti
Foto

Soudím, že článek popisuje situaci realisticky. R^

3 1
možnosti
Foto

Děkuji Vám, pane Krausi:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,32
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik