Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ST

Jojo, nad tím bude ještě hodně diskusí...

Vyjímám příspěvky které mě zaujaly:

"Nad to veškerou techniku je třeba posuzovat z pohledu nejčastějšího nasazení (užití), nikoli úchvatných dat. Jedná se o velký extrémně výkonný stroj. Pro nasazení nad mořem, či rozlehlé oblasti bezva. Ale které z předností využijeme nad ČR? I pouhý obrat, při němž nebude překročen náš vzdušný prostor, bude činit potíže. Pro fandu do letadel je to fantastická zpráva, ale pro běžného daňového poplatníka tragédie. "

"Jsme v Nato a v případě potřeby díky rozšíření F35 v Evropě můžeme operovat prakticky z celé Evropy. Naše jedno až dvě letiště nám útočník/Rusáci zničí velice rychle. A s Gripeny bychom mohli operovat z jakého Nato letiště/země? Moc jich není, tam kde by byl servis, mechanici s podporou pro Gripeny. Z tohoto pohledu F35 nemá konkurenci.... "

https://www.idnes.cz/zpravy/nato/f-35-vlada-stihac-lockheed-armada-opata-visingr-sedivy.A220720_153853_zpr_nato_inc/diskuse/1

2 0
možnosti
Foto

Ano, těch faktorů je mnoho. Přesto i teď Grippeny plní alianční závazky v Litvě. Nemusím mít pravdu, i když si myslím, že ji mám.;-D

0 0
možnosti
RJ

R^Píši dlouhodobě zcela totéž. Moderní válčiště je a stále více bude určeno pro systémy navzájem spolupracující. A jak HBT tak třeba právě F35 budou spíše centrem, osou spolupracujících systémů. Přirovnal bych to ke svazu kolem letadlové lodi. Jistě každý jednotlivý segment může operovat i samostatně ale jejich hlavní síla je ve spolupráci.

V našem případě nemáme ke spolupráci s takovým letounem jako je F35 v podstatě nic. Podílíme se na AWACS ale počet těch letounů je omezený. Nic jiného mně opravdu nenapadá.

Námitka, že jsme členy NATO a zbytek systému můžou mít ostatní je mylná. Pokud je nejbližší spolupracující tank nebo dělo ve druhém sektoru než je má armáda, je celkem k ničemu. Navíc ani okolní armády NATO na tom nejsou o mnoho lépe.

Další věcí je, že poptáváme letouny sloužící především k obraně vzdušného prostoru a tím F35 není, resp. není k této roli primárně určen, vůbec je to letoun spíše ofenzivní, sloužící k boji v silné PVOS protivníka.

Takže závěrem, na naší potřebu a hlavně možnosti je ten letoun zbytečně "výkonný" je to jako bychom si na nakupování pořídili Ferrari. Se všemi z toho plynoucími důsledky.

5 0
možnosti
Foto

Děkuji za názor a naprosto souhlasím. Ale zjevně nám to bude houby platné;-DR^

0 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik