Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V horizontu sedmi až deseti let budou jen nad Evropou létat více než tři stovky stíhaček F-35h F-35 je, že je to letoun tzv. páté generace Nový Gripen E je označován jako generace 4.5 a jeho nasazení má mít v měřítku dekád delší technologickou životnost. Gripen E bude za čtyři dekády letadlo zcela mimo moderní standardy.F-35 je první sériově vyráběný a na zbrojním trhu nabízený bojový letoun 5. generace se všemi špičkovými technologiemi, které ho provází. Jeho provoz se předpokládá až do 70. let tohoto století Naproti tomu koncept letounu Gripen, který přebírá i nová verze E, vznikl v 80. letech, tedy na konci studené války. A ačkoli se jej Saab snaží neustále modernizovat, nemá již tolik možností, jak pokrýt všechny požadavky soudobého leteckého boje.

3 0
možnosti
Foto

Tohle se celkem nedá rozporovat. Tak těch 30 let by určitě stačil, ne? A pak koupit tedy letadlo páté generace.

1 2
možnosti
DR

Pod to se klidně podepíšu, naprosto precizní. Jasná karma. R^

2 1
možnosti
Foto

Děkuji Vám, pane Rozsívale, cením si toho:-)

0 0
možnosti
Foto

Karma... kvalitní článek.

2 1
možnosti
Foto

Děkuji, Filipe:-). Hrozně rád bych Ti oplatil, ale když já tohle moc neposlouchám;-D

1 0
možnosti
MP

R^ Naprostý souhlas, Jaroslave, vidím to stejně, Nedávno jsem to diskutoval se synem, který se o to hodně zajímá a dospěli k témuž závěru.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji, Miroslave, také se tou tematikou hodně zabývám a stýkám se s lidmi z "oboru"

1 0
možnosti
Foto

Jaroslave, dal jsem vám zaslouženou karmu, i když mám na věc poněkud odlišný názor, rovněž podepřený na základě odborných expertíz. Jsou často navzájem odlišné, i když vždy dobře vyargumentované /stejně jako ta vašeR^/. Jako právník vím, že tři soudci NS ČR, pět odlišných názorů.

Jen bych závěrem připomenul, tak vyspělá a nesmírně drahá vojenská technika se především pořizuje proto, aby odstrašovala potenciálního protivníka. Skoro se tak plní funkce, kterou zatím plnily a plní jaderné zbraně. 400 F35 v Evropě tuto odstrašující funkci plnit dozajista bude. O tom jsem přesvědčen.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji, Viléme, velmi. Již jen za slušnost při nesouhlasu, není to tu úplně zvykem. A také: dobrý argument:-)R^

2 0
možnosti
Foto

R^V současnosti nejde o F35. Primární je stále politika, neb politici jsou těmi, kteří rozhodují, a to nejen u nás, a nejen o letadlech. O tom, že se v celém světě čím dál více vrací ,,model" válečného hospodářství, se darmo zmińovat. Je to, bohužel, až motor pokroku a ekonomiky vůbec. A zdánlivé fantasmagorie se pomalu mění v až realitu. Nějaký STACNET z filmu Terminátor je již až překonán autonomními systémy schopnými samostatného rozhodování bez jakékoli ,,selekce":-/

5 1
možnosti
Foto

Ano, bohužel se obávám téhož, politické a nedostatečně promyšlené rozhodnutí.

2 0
možnosti
Foto

Ano, z vonku to tak vyzerá. Jenže ta letadýlka tu nebudeme mít hned zítra, takže se ještě ukáže, co všechno je potřeba připravit.

Kromě toho momentální Rusko není tím nebezpečím, kterému bychom s tím, co máme, v rámci NATO nevystačili. Jenže - podívejte se kousek vedle - do světa. Potenciálních zdrojů nebezpečí tam je až až. Bohužel.

A tak je potřeba umět se dívat dopředu. S podobnými názory odpůrců bychom ještě dnes létali na Kašparově mašině.

Pro vzdušné síly AČR moc velký luxus? My jsme takový skromný národ! Nám stačí jen něco z bazaru v Kotcích.

První F16 byly na svou dobu také velký luxus, a létají dodnes. Ale za dalších 30 let - budou stačit?

Ten radar byl asi také luxus. Jak tak pozoruji, tak jeho odpůrci se s těmi dnešními "ne F35" nějak doplňují. I když v tom nemusí být zahleděnost k východu, ale jen odpor ke každé změně.

Pane kolego, nejste technik. Takže Vám uniká technický pohled na věc. Ten samozřejmě nemusí souhlasit s názorem politiků nebo státní kasy.

A nebo myslíte, že naši piloti by neuměli takové stroje naplno využít? :-)

3 0
možnosti
ST

"A nebo myslíte, že naši piloti by neuměli takové stroje naplno využít?"

Ano, v případě války ano.

Jinak ne.

1 0
možnosti
JK

Nevím. Jsem na rozpacích. Na rozdíl od některých kolegů jste to solidně rozebral a podpořil argumenty. Přesto bych se ale přiklonil k F-35. Co mně ale vadí víc než cena, je poměrně velmi dlouhá doba dodání. No uvidíme.

2 0
možnosti
Foto

Je to věc názoru, pane Kopecký. Opravdu nemusím mít pravdu. Přesto bych si troufal tvrdit, že část odborné veřejnosti jen papouškuje politickou vůli. Kdyby státní kasa byla v pohodě, tak to asi vůbec nebudu řešit. Jenže není a tohle bude obrovský zásek pro něco, co je dle mě opravdu nadstandard. Děkuji za návštěvu. :-)

2 0
možnosti
JD

Děkuji za blog. Karma.R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik