Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Všiml jsem si, že se vítězní lídři zatím domlouvají na programu, proto nic nechtějí vykládat předem. Až se dohodnou, určitě nám radostné zprávy sdělí. Odhaduju , že to bude něco v duchu šetřit, šetřit, šetřit. O důchod. reformě jsem dnes někde četl na netu: věk odchodu do důchodu zvýšit na 65, počet odpracovaných let snížit, průměrný důchod se má zvýšit na 19 000 - to poslední číslo je legrační, protože záleží na tom, kdy se tak stane a jaká mezitím bude inflace.

0 0
možnosti

Hlavní koncepce jsou v podstatě jen dvě.

Buď občane odevzdáš téměř vše co vyděláš státu a budeš věřit, že vláda moudře vše přerozdělí, že vizionářsky pozná co státu v budoucnu prospěje a na co se lze vyprdnout. Na to má stát armádu úředníků kteří řeší každý možný prd, se kterým občan přijde na úřad a očekává, že to stát za něj vyřeší. Občan pak ve slepé víře vykoná co se mu řekne a v hospodě u piva to s kámošema probere.

Nebo občane ti téměř vše zůstane a budeš mít honičku se o sebe sám postarat. Expertů je na to i zde plno, jak spořit, pojistit se, investovat a kdy si na co půjčit. Občane postarej se o svou práci, zdraví, důchod, prachy na to máš tak dobře hospodař. Jedno je ale jisté od státu moc nečekej, nebude tam úředník, který by za tebe řešil tvé problémy. V hospodě u piva se pak čile obchoduje a nabírají se investiční zkušenosti, když budeš mít na hospodu čas.

To první vede k totalitě a nefunguje to, to už víme. To druhé plně není nikde, fungování tak není ověřeno. Blíží se k tomu demokracie s konzervativním přístupem. Tenhle přístup naráží na kapacitu běžného mozku, který nedokáže zhodnotit takové množství informací, aby se kvalifikovaně rozhodl ve všech aspektech života. Proto musí najímat experty jako službu a pokud jde o stálou každodenní službu je racionální se na to složit a zaplatit si na to státní úředníky.

Tušíme, že řešení je někde uprostřed a je na nové vládě, aby to vyvážení našla. Momentálně je stát hodně nafouknutý, je zde spousta úředníků, kteří řeší kraviny a problémy, které nezřídka přímo svojí činností vyvolávají. Pro nezbytné činnosti státu najít nezbytný počet úředníků a u ostatních jít principem: "Není úředník, není problém, není co řešit." Nezbytné úředníky dobře zaplatit, jsou to přece odborníci. Od toho jsou daně, odvádí je každý kdo vydělává, firma i občan, a zase jednoduše: "Produkuješ u nás zisk? Tak z něho doveď daň a se zbytkem si dělej co chceš."

0 0
možnosti

Noa teď si představte, že ještě větším kandidátem ODS na ministra financí není Skopeček ale elektrotechnik Stanjura. To bude teprve pecka

1 0
možnosti

J67a93n 81S68t48e88h13l20i30k

18. 10. 2021 9:12

Nepřímé daně mají jednu ošklivou vlastnost . Likvidují spotřebu a tedy domácí ekonomiku . Pak se vytváří závislost na exportu . USA je toho krásný příklad . Nízké spotřební daně generují obrovský ekonomický rust a tak export tvoří jen 10% HDP .

Ale chápu , že bankovním ekonomum se nelíbí zvyšování daní jež je postihují . Spotřeba u takto bohatých lidí je malá vzhledem k příjmum , které pak většinově investují . Jenže je investují tam kde roste ekonomika . A to bez spotřeby nejde.

1 0
možnosti

J80a78n 27Č53e23r31m12á47k

17. 10. 2021 17:20

Předně Fiala a opodemoblok vůbec nepočítal s tím že volby vyhraje a teď neví co s tím.

4 2
možnosti

Ale tak počítali. Podle inside informací jediný Piráti se zpočátku snažili nelhat a poctivě mluvili o tom, kde na sliby brát zdroje. Jenže pak dostali kartáč od ODS a zbytku demobloku, že ve volbách se musí lhát, lhát a lhát, jinak prohrají.

Hlavně borci z ODS dokázali omílat, že zvýší výdaje, sníží dluh a nezvýší daně úplně bez začervenání R^:-)

2 2
možnosti
Foto

Tak Fiala v OVM prohlásil, že daně zvyšovat nebudou, to jsem tedy sakra zvědavý, jak to chtějí ukočírovat.

6 0
možnosti
Foto

Zvýšením daní snížíte koupěschopnost obyvatelstva, takže potřebná cirkulace kapitálu se zbrzdí. Tím pádem ... atd, vznikne dominový efekt.

Podle mne neexistuje administrativní zásah, který by situaci vyřešil.

Efekt může přinést jen zvýšení efektivity výroby. Což je dost obtížné, ale možné.

Samozřejmě lze minimalizovat zbytečné výdaje. tzn. trochu zkrouhnout tok peněz do části nevýrobní sféry. S přihlédnutím, že nám údajně chybí asi 120 tisíc pracovníků, přičemž tu nejméně stejný počet lidí je kteří nic nevytvářejí, by se nabízelo klasické řešení - leč budou tito lidé použitelní? :-)

3 1
možnosti

Proč pořád zvyšovat daně? Ať stát vystačí s tím co má, joko my doma. Poslanci jezdí služebně na Machu Picchu, úředníci si do kanceláří kupují kávovary za 100 000, potřebují opravdu víc??

0 0
možnosti

To co uvádíte jsou takové marginálie, že bych napsal, že jde o promile rozpočtu, ale ono je to ještě o řády méně...

Např. z 500.000 státních zaměstnanců je výrazná většina učitelů, pak jsou policisti, hasiči. Úředníci a politici pár procent. Další zásadní veřejný výdaj je zdravotnictví a pak ty penze. Tohle jsou věci které rozhodují rozpočet a se kterými byste musel hýbat. Kávovar je fakt nesmysl...

0 0
možnosti

Tak tedy pár ekonomických uvedení pravou míru:

1) Drtivá většina ekonomů se v rámci tržní ekonomiky shoduje na tom, že pokud možno, nezvyšovat přímé daně. ...zvýšení nepřímých daní, s výjimkou základních potravin a pohonných hmot. Tečka.

NE. Drtivá většina ekonomů zkoumajících náš daňový systém se shodla v jiné věci. Prakticky nemáme majetkové daně. Naopak máme nadprůměrně vysoké daně z práce (včetně zdravsoc). Jediná racionální reforma je snížit zatížení práce (z kterého se navíc bohatí dovedou vyvléknout) a řádově navýšit majetkové daně, z kapitálu a hlavně z nemovitostí. Máme je cca 20x-30x nižší, než v západních vyspělých zemích. Navíc třeba daň z nemovitosti má jednu kouzelnou vlastnost: snadno se vybírá a nedá, opakuji nedá se jí vyhnout. Žádné hrátky s offshory vám v tom nepomohou. V (Nepřímé daně ala DPH mají opět tu vlastnost, že je platí pouze chudí, bohatí příliš ne.)

2) Obdoba třetího pilíře Nečasovy vlády nebo navýšení odvodů sociálního pojištění. Pokud by ovšem geniální Maláčová nedokázala vymyslet něco jiného.

NE. Třetí pilíř je k ničemu a sociální už rozhodně zvyšovat nemůžeme, už dnes ho máme jedno z nejvyšších na světě, viz výše. Naopak, sociální musíme snižovat. Jak to dělají ostatní vyspělé státy, které dávají na důchody výrazně větší podíl HDP než my? Důchody se musí financovat z jiných daní! Jakých? Např. viz výše.

5 4
možnosti

Vy asi nic nemáte, jinak by jste tohle nemohl napsat.

0 0
možnosti

Máme problém v tom, že schopní ekonomové do vlády nepujdou a těch ostatních máme dost, ale ti nás z toho marasmu nevyvedou.

8 0
možnosti

Souhlasím s vámi, že jsem zatím neslyšel od nikoho nějaké jasně řešení. Ale myslím si, že vaše cesta zvýšení daní vc. pseudodani ve formě sociálního a zdravotního pojištění, není cestou jedinou. Řešení je určitě na straně výdajů. Jestli v posledních letech rostly na možnosti příjmů, mohou zase klesat. Jen je potřeba říct, kde rostly a tam se podívat. Oni třeba rostly platy ve školství, ale to není všechno. Ono taky ve školství je o pár desítek tisíc víc lidí. Třída, kde není druhý učitel je vzácnost.

1 0
možnosti
Foto

Dobrý příspěvek. Obávám se, že nebude opravdu vůle řešit výdajovou stranu. A určitě by co řešit bylo. Např. černé duše na ministerstvech, korupční zakázky. Jenže zvyk je železná košile a dalo by to mraky práce.

2 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,71
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik