Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Královna Twitteru, Alena Schillerová

Bývalá ministryně financí dokonale využívá plytkosti sociálních sítí a veškerou problematiku zjednodušuje na krátká protivládní hesla, většinou zcela vytržená z kontextu. Jak jednoduché, hlavně, že je vidět. 

Rostoucí nespokojenost občanů s prací vlády je dostatečně známým faktorem. Nespokojenost do značné míry oprávněná a pochopitelná. Žádoucí reformy zatím nula, úsporný balíček nedostatečný a platný až od příštího roku. Proklamované reformy školství jako jednoho z klíčových předvolebních slibů nikde. Nesmyslná proklamace, že se nebudou zvyšovat daně, pochopitelně porušena. Nedostatečná komunikace a v současnosti už na svatozář Petra Fialy skáče asi málokdo. Dramatický pokles preferencí, zcela zdiskreditovaný STAN, úpadek Pirátů. TOP 09 s KDU pod hranicí vstupu do sněmovny. Dost tristní vysvědčení. 

Pravicový volič bohužel prakticky nemá alternativu a elektorát přechází k opozici, tedy především k ANO. Zcela zásadní otázka ovšem zní, zda má ANO vůbec co nabídnout. Proklamovanému stažení se Andreje Babiše asi věří málokdo a většina lidí má stále v paměti jeho chaotické řízení státu. Jedním z nejsledovanějších segmentů státního sektoru je Ministerstvo financí. Bývalá a současná stínová ministryně Alena Schillerová nám na Twitteru s železnou pravidelností a několikrát denně dává nahlédnout, jak by věci asi řešila ona. 

Poslední status z 12. srpna se týká vládního daňového balíčku a zprávy ČNB, která se ho má týkat. Madam Schillerová v něm straší, že se jedná o proinflační a protirůstové opatření. Je naprosto logické, že zvýší-li vláda daně, projeví se to na inflaci. Jenže vládě toho příliš mnoho nezbývá. Má-li se srazit doslova děsivý schodek státních financí, musí daně zvýšit. Současný establishment je zjevně neschopný zásadním způsobem zastavit nárůst mandatorních výdajů, omezit dotace a zeštíhlit státní správu. Pak zbývají jen daně. A díky Bohu aspoň za to, protože ANO nic reálného nenabízí vůbec. Alena Schillerová v Tweetu dále tvrdí, že ze zprávy ČNB vyplývá snížení HDP o 1,3 % ročně. Jenže na přiložené zprávě je napsáno, že celkový dopad balíčku zohledněný z fiskálního hlediska roku 2024 je 1,3 % HDP. To ovšem neznamená, že dojde k takovémuto poklesu. Jedná se pouze o výpočet celkových finančních objemů v rámci HDP. Takže velmi zavádějící informace. 

Další Tweet z 11. srpna hovoří o tom, že ve sněmovně leží státní závěrečný účet za rok 2022, jenž obsahuje nejvyšší nárůst provozních výdajů v historii. 18,5 %. Klasické plácnutí do vody, ničím nepodložené, jednoduše výkřik o tom, že vláda nešetří a naopak navyšuje výdaje. O šetření vlády si nemá cenu příliš dělat iluze, ale pokud chce paní Schillerová tvrdit, že se jedná historické navýšení, měla by to doložit i s tím, že ty peníze šlo ušetřit a jak. Ale věrní voliči ANO si pochopitelně podobný status přečtou moc rádi. 

Bohužel se vyskytnou i zcela opodstatněné Tweety. "Naplánovat příjem 33 mld. Kč a vybrat nižší jednotky je blamáž, která může mít jen tři vysvětlení: Záměrná mystifikace, totální nekompetence nebo zásadní obrat. Protože na trhu k ničemu tak nečekanému nedošlo, platí A nebo B. Na výměnu ministra je obojí." Tweet má odkaz na tento článek Hospodářských novin. V něm se bohužel potvrzuje, že daň z mimořádných zisků byla numericky naprosto přepálená a nikdo nechápe, kde MF čísla vzalo. Bohužel nekompetentnost pana Stanjury je již také dostatečně známá. 

10. srpen, věčný evergreen. Informace o červencové inflaci 8,8 %, z čehož podle paní Schillerové vyplývá, že ceny se ve skutečnosti zvýšily o čtvrtinu (pro autora článku tedy dost nepochopitelné) a zároveň opět výčitka vládě, že nezastropovala ceny energií. Zdá se, že příklad Maďarska nepomohl. Prostě se dál budou hlásat protitržní nesmysly. 

Nemá smysl pokračovat dál, takže poslední Tweet z 9. srpna: Česko má od roku 2019 inovační strategii, která nás měla do roku 2030 zařadit mezi inovativní lídry Evropy. Jasné cíle, nástroje i odpovědnost. Tuhle strategii v prosinci 2021 @P_Fiala vypnul a oznámil, že za 4 roky budeme ve světové TOP 10. Prý stačí, když si budeme víc věřit. Má-li paní Schillerová na mysli onen zcela nereálný plán Babišovy vlády, který by stál biliony korun, pak tedy slušné. Nevím, kde vzala tvrzení Petra Fialy o tom, že stačí, když si budeme věřit, ale ten Babišův nesmysl, který byl napsán někde od stolu během chvilky, byl opravdu nerealistický. Důležité je si kopnout a vytrvale vyzdvihovat (ne)zásluhy ANO. 

Twitter paní Schillerové je podobných agitek plný. Občas nalezneme oprávněnou kritiku vlády, permanentní a hlavně populistické přihřívání vlastní polívčičky, zcela nerealistické návrhy na řešení státního rozpočtu, ale nikdy skutečnou práci. Nelze nalézt opravdová řešení současné situace. Takže ANO, jako jediná vážná alternativa současné vlády, nadále pokračuje tam, kde skončilo. Líbivá a zcela nekonstruktivní politika. Český volič aby se zbláznil.  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Červenka | neděle 13.8.2023 8:54 | karma článku: 41,59 | přečteno: 7772x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1939x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8498x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6946x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Politici si na Vítkově připomenou výročí konce války, Pavel jmenuje generály

8. května 2024  8:50

Lidé si ve středu na různých místech Česka připomenou výročí konce druhé světové války. Nejvyšší...

Rusko útočilo desítkami střel a dronů, poškodilo tři ukrajinské elektrárny

8. května 2024  7:09,  aktualizováno  8:30

Rusko v noci na středu vyslalo na Ukrajinu více než 50 střel a 20 dronů, uvedl ukrajinský prezident...

Jedenáctý nejteplejší měsíc v řadě. Duben opět trhal historické rekordy

8. května 2024  7:44

Letošní duben se jako 11. měsíc v řadě stal nejteplejším v historii měření. Podle meteorologické...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,41
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik