Ministr Bek navrhuje prodloužit povinnou školní docházku, opět bez pochopení konsekvencí

27. 05. 2023 12:24:41
Říká se, že společnost je taková, jaké je její školství. A naše školství je koncepčně dlouhodobě naprosto zanedbané, zatížené neustále se měnícími tlaky a mraky přihlouplých projektů.

Základní premisou ministrova návrhu je, že v některých regionech až dvacet procent dětí končí své vzdělávání na ZŠ. Pak se obtížně uplatňují na trhu práce. Dle jeho tvrzení se devátá třída stala jen jakýmsi čekáním na SŠ. Navrhoval by model 8 + 2 (dva povinné roky na SŠ) nebo 8 + 2 +2. Tedy čtyřleté maturitní studium. Návrh zní vcelku rozumně, povinná osmiletá školní docházka kdysi bohatě postačovala a vzdělání je jednoduše pro tyto děti věcí budoucnosti. Ovšem pokud chtějí a jsou vůbec vzdělavatelné v současném liberálním a striktně desegregujícím prostředí.

Pojďme se podívat na problematiku z druhé strany. Nedávno byl silně medializován případ z pražských Modřan o válce dětských gangů. Konkrétně byl zmiňován jistý Jakub, nezletilý žák ZŠ, kterých už několik vystřídal. Napadá jiné děti a ve skupině si troufne i na dospělé, navíc zřejmě používá poměrně věrnou atrapu pistole. Zcela dokonalá a vše vystihující věta je, že rodiče už si s ním nevědí rady. Kdokoliv, kdo působil ve školství a každý, kdo má zdravý rozum ví, že za tohle dítě a jeho jednání jsou zodpovědní právě ti rodiče. Problém je dlouhodobý, pochopitelně si s ním neví rady ani ve škole. Jak je možné, že už dávno silně nezapůsobil OSPOD a chlapec nebyl umístěn do ústavu. Toho kluka nějaké vzdělání vůbec nezajímá a dobře ví, že mu v nezletilosti nikdo nic takřka nemůže. Dokud se do toho nevloží někdo, kdo se nebude bát potíží a nezařídí mu útulný pobyt v nějakém zařízení.

To že narůstají kázeňské problémy ve školách se ví už takřka desetiletí. Doposud jsem nezaregistroval jakoukoli zásadnější snahu politiků se situací něco dělat. Spíše naopak, dětem se neustále ustupuje a chodí se kolem nich jako kolem horké kaše. Za toho kluka by měli nést odpovědnost rodiče a měla by jednoduše nastoupit nějaká forma persekuce. On si z nějakých důtek vůbec nic nedělá. Je mladý a vrcholu svého grázlovství dosáhne až někdy kolem dvacátého roku života (studie jasně hovoří o tom, že tento věk je nejagresivnější). Dlouhou dobu mě konsternovalo, že s tím nikdo nic nedělá, 17 let jsem pracoval ve školství, i na vedoucí pozici. Mám velké množství kontaktů a zkušeností, tím pádem celkem přehled.

S tím souvisí i další problém. Kvalita pedagogických sborů. Je obrovské množství učitelů a učitelek, kteří tam prostě nemají co dělat. Běžná učitelka funguje tak, že si myslí, že když bude na děti hodná a bude jim povolovat, ony na ní budou také hodné. Pochopitelně to nefunguje. A každý rozumný člověk chápe, že pokud ve třídě není disciplína, není ani kvalitní výuka. Uvedu příklad ze své praxe. Měl jsem kolegu, měřil dva metry!!! Měli jsme velmi problematickou třídu, do které se větší část sboru bála chodit. Vévodil jí chlapec ze sociálně slabé rodiny, dnes už ostřílený kriminálník. Můj kolega ho jednou na chodbě za něco napomenul, byl jsem asi tři metry za ním, nevěděl to. Chlapec se na něj otočil a povídá mu: " Jdi do prdele ty čů..ku". Kolega šel dál a tvářil se, že to neslyšel. Dohnal jsem si ho na zadním schodišti a dost prudce mu říkám: "Děláš si prdel, to si necháš líbit?". Odpověď zněla: "Si od něj nenechám podpálit barák". Svojí reakci raději ventilovat nebudu. Asi si čtenář dovede představit, jak to vypadalo na jeho a nejen jeho hodinách.

Velký problém, kromě kvality řady vyučujících (a tím nechci říct, že kvalitní vůbec nejsou) je všudypřítomný alibismus. Proč by si část sboru dělala problémy, že? Dají raději lepší známku, poznámku nedají, aby se nemuseli dohadovat s rodiči atd. Pochopitelně součást stále vzrůstajících problémů. No, jsme součástí západu, dalo se to čekat. Ovšem nečinnost politiků a jakákoli jejich snaha o zlepšení poměrů způsobuje aktuální situaci. Tolik vzývané Školní vzdělávací programy jsou většinou krásné a těžko opravdu realizovatelné dokumenty v podmínkách většiny českých škol (autor se sám podílel na tvorbě jednoho z nich).

Zpět k panu ministrovi. Na středních školách už teď mají velké potíže ustát "materiál", který tam leze. Netvrdím, že na všech, ale troufám si tvrdit, že na většině. A teď by jim tam měli ještě napochodovat ti, kteří by jinak skončili na ZŠ. Nemá smysl si nic namlouvat. Většinou se jedná o problematické děti z problematických rodin, které nemají zájem o vzdělání a velmi často narušují klima tříd zcela zásadním způsobem. Učitelé si s nimi neví rady a s rodiči až příliš často rozumná domluva není. Nepovažuji návrh pana Beka za špatný, s těmi dětmi by se mělo něco dělat a měli by dostat šanci, ale asi by s tím měla souviset celá řada kroků, které vyplývají z mého textu.

Autor: Jaroslav Červenka | sobota 27.5.2023 12:24 | karma článku: 28.91 | přečteno: 1335x

Další články blogera

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma článku: 33.02 | Přečteno: 1903 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 8475 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma článku: 38.09 | Přečteno: 4725 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma článku: 37.25 | Přečteno: 6935 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 121 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 538 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 519 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 276 Celková karma 38.67 Průměrná čtenost 2386

Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...