Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J66o91s80e72f 82V26o54g46l

24. 1. 2023 10:06

Vojenská přísaha vojáků Československé lidové armády z roku 1961

"Já, občan Československé socialistické republiky, vědom si své čestné vlastenecké povinnosti, přísahám před bojovou zástavou věrnost pracujícímu lidu vedenému Komunistickou stranou Československa.

Slibuji, že budu vojákem statečným a ukázněným, že budu důsledně a iniciativně plnit ustanovení vojenských řádů, rozkazy velitelů a zachovávat vojenské tajemství. Svědomitě se budu učit ovládat vojenskou techniku a zbraně, svěřené mi pracujícím lidem a připravovat se na boj, abych mohl na rozkaz presidenta a vlády Československé socialistické republiky co nejlépe bránit svou rodnou vlast a její socialistický řád proti každému nepříteli.

Pro obranu socialismu jsem vždy připraven stát pevně v řadách ozbrojených sil Československé socialistické republiky po boku Sovětské armády i armád ostatních socialistických zemí v boji proti jeho nepřátelům a nasadit i svůj život k dosažení vítězství.

Tak přísahám!"

Takovou přísahu jsem složil v roce 1965 a stejnou přísahu musel složit i pan kandidát na prezidenta Petr Pavel ještě v roce 1986-8, přísaha obsahovala věrnost lidu a rodné vlasti. Ostatní byl pouze ideologický balast.

Na obranu generála Pavla, generál Svoboda, zvolený za prezidenta v roce 1968, představoval v té době "morální autoritu", přesto, že bojoval po boku sovětské armády. V jistém smyslu až do své smrti udržel národ v jisté naději.

Generál v čele státu je daleko přijatelnější, než kdejaký tlučhuba a obchodník s deštěm s modrou knížkou.

5 0
možnosti
Foto

Inu, ,,cesty páně":-) V.H. skládal slib před kom nár. shromáždění ve jménu Čs. socialist. republiky:-)

1 0
možnosti
Foto

Já si pomohu klasikem : Být či nebýt?

Petr nebo Pavel? Oba: Petr Pavel

Tobě,JardoR^R^

5 0
možnosti
Foto

:-)Už nastavovali zrcadlo?- viz. ,,Vesničko má středisková";-) Za křivé huby nemůže většinou zrcadlo. Ovšem formovat i zrcadlo lze, a to nikoli neúčelově:-)

2 0
možnosti
Foto

Hm, otázka zní, na co konkrétně narážíte. Ale Vy určitě napíšete, že na nic a na všechno:-)

4 0
možnosti
OF

Babiš je takový malý podrazák. Ale nese svou kůži na trh. Na politice prodělává.

Pavel...odkud se vzal, kdo vytáhl toho králíka z klobouku ? Volíme Pavla nebo volíme někoho jiného ? To druhé je správně. Můj známý působil jako voják v Haagu. Nepřál bych vám slyšet, jak se vyjadřoval o Pavlovi.

Volil jsem Fischera. Proč loutkovodič nevytáhl z klobouku Fischera ? Asi by lidem vadila jeho podpora imigrantům. Mně rozhodně ne. A tak tady máme generála, který se mohl stát druhým kapitánem Minaříkem, který vybral hnízdo zmijí ;-D;-D;-D/ P.S. Manželka pána generála se měla stát údajně také agentkou/.

Asi hodím, do urny prázdný lístek

3 3
možnosti
AT

Vy znáte nějakého člověka, který by o svém nadřízeném řekl: "To je fakt skvělý a vzácný člověk! Lepšího jsem nepotkal." ?

2 0
možnosti
OF

Pana Babiše znám, je to geniální podnikatel, schopný člověk. Zneužít stranu pro nějaký rozkol, to není morální postoj,“ prohlásila dále Žilková,;-D

1 1
možnosti
Foto

Musel jsem sáhnout do slovenštiny. Je mi OTUPNO. Jsme svědky boje, v němž je demagogie a lež na denním pořádku. Včera napsal předseda Strany rozumných v diskusi o gen. Pavlovi: "Byl tak nervózní, že zrušil debatu." To byla, prosím pěkně, jeho reakce na to, že pan Pavel zrušil z důvodu nachlazení část svého programu včetně další debaty s panem Babišem. Možná měl pan Hannig dojem, že Babiš v TV debatě tzv. namazal na chleba Pavla tak bravurně, že se z toho musí chudák malá zpráskaná vzpamatovávat. Já jsem tedy viděl jinou debatu, v níž Babiš po zásluze utrpěl porážku, k níž svou zbytnělou sebedůvěrou musel nutně spět. Budiž, pan Hannig mohl blábolení místo odpovědi na jednoduchou otázku vnímat jako ROZUMNÉ. Ale napsat veřejném prostoru jinými slovy, že se Pavel zbaběle vymluvil na virózu, to je přesně ten styl ruské propagandy, která cokoli obrátí naruby, bílé natře na černo a naopak. Fuj!

Tohle nejsou ty svobodné volby - ten svátek demokracie. To je brodění v kalných vodách slepých ramen té naší svobody. Uvedl jsem jen jeden příklad za všechny.

Jednak mi na další nezbývá čas, a také si nejsem jist, že psát to, co všichni vědí, má ještě smysl, když mnozí těm špinavostem a špindírům tleskají.

9 0
možnosti
Foto

R^

Doufám, že to dopadne dobře.

3 0
možnosti
Foto

Určitě ano, Šári. Díky:-)

1 0
možnosti
Foto

Raz som videla taký zhodou okolností ruský film a volal sa Kráľovstvo krivých zrkadiel. No a potom parlamenté voľby, tie ukážu už asi úplne všetko.

1 0
možnosti
Foto

Trefné, Janka. A ano, parlamentní volby, to bude mnohem větší peklo. Ten Slovák se po víkendové porážce bude soustředit jen na to, jak likvidovat vládu. Budeme sledovat soustavný proud hnusu. Díky:-)

1 0
možnosti
MB

Člověka vnímám jako celek. Ideál neexistuje. Vycházím, z předpokladu. Vše je v cyklech, stále dobře být nemůže. Člověk v tom žije. Aby uspěl načítá to. Pořád je to o něm samém. Jak hospodařil, jak si vyformoval důchod, vychoval děti .

Pochopitelně je rozdíl,. Žít před 1989 a po. Za komunistů svým způsobem, i snadnější. Člověk odevzdal svou svobodu a strana se starala. Právě pro mnohé šok. Svobodu chápu - provázanou s odpovědností. Paradox! Čím více jsem svoboden - tím více jsem svázán. Je to i nepříjemné a pracné. Ručím sám za sebe . Méně mluvit - více pracovat, lépe hospodařit. Ryzí model OSVČ ...

Směji se Jehovistům. Usilují o to mé nejcennější - hlavu. Kdo získá druhého hlavu - získá i jeho tělo. Prostě, člověka celého. No a tak se láká. "Se mnou bude lépe, nebude válka, Sudety nedáme, druhým nepomůžeme. Sami máme málo". Při bližším zkoumání se zjeví. Politický hokynář. Moc toho sice nevyřešil Vyřešil to hlavní - Sebe. Klasický model ptákoviny. S překvapením zjišťuji, zájem je !

Nechápu, jak může nějaký přeposílaný @, video, bilboard - Člověka ovlivnit? Proč ta to Jehovisté ještě nepřišli? Trapně postávají a nabízejí svou Strážní věž. Soudruh Bureš jim ubírá členy ! ... :-)

2 0
možnosti
JK

O tom, jak ovlivnit lidské chování je celý vědní obor. Volby na vyšších úrovních se bohužel smrskly do vzájemného souboje odborníků na tento vědní obor.

3 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,32
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik