Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Teda tady se ta diskuse drží. Já se teda taky pokusím o krátkou charakteristiku voličů pětikoalice a Babiše, co je tak znám. U voličů pětikoalice vidím jedno - politika je nezajímá a strany pětikoalice volili proto, že tam byla šance na překročení 5% a zároveň nechtěli volit Babiše, protože je to narcistní nadutec a navíc lidsky velmi hloupý. Což bylo příčinou jeho blbnutí za kovidu. No a voliči Babiše? Politika je nezajímá a za Babiše se jim pěkně zvedly důchody. A to si chtějí zopakovat. Plus u mladších to EET, to se jim líbilo, možnost posílat ty maily s udáním. Plus naivní účast na účtenkovce. - - - - - Nikdy jsem se nesetkal ani s náznakem jiných důvodů. A nikdy jsem se ve svém okolí nepotkal s nikým, kdo by byl fanatickým příznivcem Fialy a spol. nebo Babiše. Proč taky. To jsou všechno nudní dědci. Uřvanost to změnit nemůže.

3 0
možnosti
Foto

Pane Košíčku, s naprostou většinou souhlas.

Jen bych (jako volič pětikoalice) k těm důvodům podotknul, že chaos Babišovy vlády za covidu jsem zčásti chápal, takže na moje rozhodování při volbách měl jen malý vliv. Rozhodující pro mě byla morální ubohost A. Babiše, když křivě přísahal na zdraví svých dětí. Nebo když nazval demonstranty fašisty...A další a další jeho přešlapy, které jsem už mnohokrát zmínil.

Zároveň mi hodně vadilo odstartování rekordního zadlužování podle hesla Když na to nemáme, tak si prostě půjčíme.

Odradilo mě také lidské chování jeho ministrů A. Schillerové, A. Vojtěcha, K. Havlíčka, Brabce (kauza Bečva) nebo K. Dostálové.

Takže to jen k tomu důvodu, proč chtělo tolik lidí změnu politické kultury.

2 0
možnosti
PV

Uffff...

Nezlobte se, ale jako bych četl Rudé právo z 50-tých let - rozdíl mezi voličem ve spravedlivé socialistické společnosti a voličem prohnilého imperialistického západu. Dokonalý černobílý obrázek vzdálený reality. Na jedné straně uvědomělý, kriticky uvažující volič-soudruh, který velmi dobře ví, co je dobro, na druhé straně zaslepený imperialistický tmář neschopný jakéhokoli elementárního uvažování.

Ale teď vážně... Znám docela dost voličů ANO. Projevují nikoli jako nechápaví jednoduší lidé (jak popisujete), ale lidé, kteří z těch špatných stran si vybrali dle svého mínění zkrátka tu nejméně špatnou. Jsou imunní vůči manipulativnímu programu Antibabiš, Babiše nevnímají vůbec jako svého vůdce, kterého musí poslouchat, ale pouze jako nejmenší zlo.

U voličů pětikoalice je situace dramaticky odlišná. Mezi známými (i dlouholetými) jich mám hodně. Už při akcích miliónů chvilek měli tendenci vyprávět skazky o zlém Babišovi, ale člověk, který byl vůči programu Antibabiš imunní, se do těchto hovorů moc nepouštěl. Naprostá změna nastala v době vítězství pětikoalice ve volbách a následně při vyhrocení konfliktu na Ukrajině a zavedení cenzury v České republice. Tehdy se téměř všichni mí známí a přátelé volící pětikoalici změnili ve zfanatizované militantní jedince. Hrůzný zážitek. Naše vztahy hned v první vteřině rozporu ochladly. Tehdy jsem pochopil, co znamená politologický pojem vyžadování aktivního souhlasu (typický jev pro totalitní společnost). Stačila jen otázka: věříš České televizi? A pokud člověk řekl, že ne, tak bylo jasno - atmosféra hmatatelně zhoustla. Bylo to období, kdy člověk ztratil hodně známých a kamarádů. Kdy pochopil, co znamená pojem hluboce rozdělená společnost. A kdy pochopil, že se k nám znovu vrátila doba, o níž kdysi zpíval Karel Kryl "... syn otce nenáviděl, bratr bratru škodil".

Takže pane Červenko, já mám na voliče Babiše a pětikoalice naprosto odlišný pohled.

A píšu to jako člověk, který není voličem ANO, ani voličem pětikoalice.

12 2
možnosti
JK

J65a66n 87K83a84r97a23s65e11k

14. 9. 2023 15:48

jsem prekvapen, takova vyvazena odpoved, je za tim poznatelna logika, jsou jasne pojmenovany hlavni problemy soucasne spolecnosti.

Kde se skryvaji lide jako Vy? Je mozno se do takoveho spolku nekde prihlasit? Vim, ze za temi otazkami budou nekteri cuchat nejakou ironii, ale je to skutecne mysleno vazne.

Nevidim nejake celospolecenske reseni, ale jako jedinou moznost komunikovat pokud to jde jen s lidmi, kteri maji podobny styl mysleni, mozna ze se pak ta skupina muze dobrat i k nejakeym spolecnym akcim, ktere jsou i celospolecensky prinosne.

Nechci se nejak vyvysovat, kazdy jsme nejaky. Ale s mym vlastnim politickym nazorem, s mym mstylem uvazovani se citim dnes vytlacen na okraj spolecnosti. A to neni vubec dobry pocit.

5 0
možnosti
Foto

Jaroslave, respekt za odvahu a že to nevzdáváš. Já už vzdávám i diskuzi (a že tahle "diskuze" je opravdu výživná). Vždyť je jasné, že o žádnou věcnou diskuzi tady nejde.

Přitom není problém Ti vyvrátit Tvé tvrzení - stačí jen napsat "Nemáte pravdu, protože jsem volič/ka A. Babiše a kritizoval/a jsem ho ve svém blogu" a přidat odkaz. Nebo že by si jeho příznivci opravdu mysleli, že není za co A.Babiše kritizovat???

Dám pár příkladů - Je v pořádku šířit jako pemiér lži o zaplacených demonstrantech a být soudem odsouzen k veřejné omluvě? Je v pořádku lhát národu o milionech roušek ve skladech, když propuknul covid? Bylo správné v červnu 2021 vzkazovat opozici, že nemá strašit lidi, když chtěla vědět, jak je vláda připravena na 2. vlnu covidu? Bylo vhodné žádat poslance, aby raději než covid řešili zákon o zahrádkářství ? Co urážka europoslankyně Holmeierové, kterou označil za pomatenou? Je normální označovat opoziční europoslance za vlastizrádce? Je v pořádku nazývat opoziční demonstranty fašisty? Je v pořádku křivě přísahat na zdraví svých dětí? Je v pořádku slibovat penzijní reformu a pak jí potichu odpískat? Je v pořádku vzkazovat Polákům, že pokud je napadne Rusko, tak ať nepočítají, že my bychom si splnili své koaliční závazky a pomohli jim (tedy pokud by byl A. Babiš premiérem)?

To je pár zrnek na jedné misce vah s prokazatelnými skutky A.Babiše. A na druhé misce je málo výrazný P.Fiala, který vysílá signály, ale žádné skutečně razantní opatření neudělal, ale neudělal také ani jeden z těch obrovských přešlapů A. Babiše...

Měj se fajn.

5 3
možnosti
Foto

Těmi mínusy ale bohužel přešlapy A.Babiše nezmizí. A vlastně jen potvrzujete, co jsem napsal - o věcnou diskuzi tu prostě nejde....

4 0
možnosti
PN

Já vím, jaký je mezi nimi rozdíl. Voliči Pětikoalice ještě nepochopili, že Fialova vláda je stejně na pendrek jako ta Burešova.

4 1
možnosti
RC

Není dobrá, ale není ani tak špatná jako Babišova.

2 2
možnosti

Mezi voliči Babiše se mohou vyskytnout i soudní lidé, kteří mají kmjeho podpoře různé důvody (např. problém se současnou vládou). Ale většina se rekrutuje z řad těch, kteří se naivně domnívají, že s příchodem Babiše na premiérský post u nás zavládne blahobyt.

3 0
možnosti
Foto

Je to tak, úplně přesně

1 0
možnosti
IM

I20v20a57n 42M76i12n86á44ř

14. 9. 2023 11:31

Mezi voliči Ano a Pětikoalice rozdíl je .. a obrovský ! Zatímco jedněm nevadí takřka děsivá Babišova minulost, lhavost a bezbřehý populismus - těm druhým ano. Tento člověk má za sebou i dosud nevyřešený 50 milionový podvod.

Proč by měla být tak nepochopitelná, přirozená touha velké části společnosti - mít vrcholového politika vlastní země, zcela bezúhonného ??

7 1
možnosti
JJ

Vidím až z Itálie, že nejkvalitnější blogger a nová hvězda titulní strany nezahálí a jako vždy "přesně a navýsost objektivně" vystihl situaci. 😂😂

Tak jistě, stačí si přečíst příspěvky zdejšího uličního výboru v čele s Flaškou, Zieglerem nebo Kopeckým.😅

8 2
možnosti
PB

"Zatímco průměrný volič Pětikoalice je schopen činnost současné vlády kritizovat a vyjadřovat svou nespokojenost" - škoda, že reakce vládních politiků na tuto kritiku a nespokojenost je úplně stejně arogantní, jako u Babiše. Takže je vlastně úplně fuk, kdo vládne.

3 0
možnosti
DR

Na to ovšem někteří po těch 30 letech ještě nepřišli.

1 1
možnosti
RC

Tak jeden velky rozdil muzete videt v 21:00 u Kosicka. Volici ANO nemaji problem zonglovat s cisly, kterym nerozumi, zato si je docela umne vymysleji.

4 1
možnosti
JK

No tak já pana Babiše jednak nevolím jednak jsem ekonom a právník takže bych si troufl tvrdit že to je s tím mým porozuměním rozpočtu a obecně veřejným věcem trošku jinak. Ovšem, zkouším si, co to udělá, když se argumentačně postavím do pozice Babišova voliče, co vy ostatní na to. Na rovinu, nejste schopni mi použitelně argumentovat. A vlastně ani racionálně. Třeba tady vůbec nezaznělo to, že ekonomika podléhá nějakým konjunkturálním cyklům atd., tedy že vyrovnaný rozpočet za Babiše je náhodná korelace, nikoliv příčinná sovislost. A že by někdo ta na první pohled ekonomicky úspěšná léta 2015-2020 alespoň částečně přičítal Kalouskovým reformám? A dále že by tady zaznělo alespoň něco málo o tom, jaký mnohostranný vliv měl kurzový závazek ČNB z let 2013-2017..... jasně, to jsou vychytávky pro lidi jako jsem já, jenomže hospodářství a role státu se prostě nedá zúžit na to, že "pan Babiš zvyšoval důchody" anebo "Babiš je zvyšoval na dluh". Výsledek celé té diskuse je ten, že se to nakonec zvrtne k urážkám o koblihách, a o zlodějích. Jasně, já to vidím kde tato mentální bída má pevný základ, je to v tom plytkém zpravodajství v novinách atd., ekonomický věci se podávají tak, že jim obyčejní lidé nerozumí a ti, co by jim měli rozumět a měli by to vysvětlovat, tak nad obyčejnými lidmi ohrnují nos, že jim nic vysvětlovat nebudou, že by tomu stejně neporozuměli, tak co se namáhat, s hlupákama. No pak nemá mít úspěch Babiš s tím, že prostě zvedne důchody a bude. Takhle je to jednoduchý, bohužel.

2 0
možnosti
RC

Zadne ministerstvo pro evropske zalezitosti neni, toliko ministr. Kdyz nebude ministr, bude na zamini delat stejnou agendu. Jenze jsme clenu EU, agendy je hodne a dava smysl, aby clovek, co to ma na starosti chodil na vladu a pripadne i hlasoval. A to muze jen jako ministr.

2 3
možnosti
JV

Melete. Ministr pro evropské záležitosti byl pouze jednou - Saša Vondra v době našeho předsednictví. Pak dlouho nic až teď, opět v době předsednictví. Tady bych to chápal. Teď už je dávno po něm a tenhle ministr je naprosto zbytečný, stejně, jako by byl i v jiných letech. Tečka.

3 1
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,32
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik