Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

J18i17r66i 73T11i95c17h93y

10. 9. 2023 16:31

Mohl jste se take zminit o Indii a Vietnamu.

0 0
možnosti
Foto

Vietnam jsem zmínil, Indie je regionálně dost mimo, byť její nepřátelství s Čínou má nepochybně význam.

0 0
možnosti
LT

Největší konvenční ponorky na světě třídy Sorjú (velmi symbolické, letadlová loď Sorjú byla jedna z těch, které zaútočily na Pearl Harbour

Zdroj: https://jaroslavcervenka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=806143

No, tak ona ta symbolika je ještě vtipnější. První jednotka vrtulníkových torpédoborců se jmenuje Izumo, což byl mimochodem křižník, který byl vlajkovou lodí admirála Nomury při....druhé čínsko-japonské válce. Ano, tenkrát kvůli tomu pojmenování Číňané málem vyletěli z kůže a nelíbí se jim to doteď.

Druhá jednotka té třídy se jmenuje....Kaga. Což byla další letadlová loď účastnící se útoku na Pearl Harbor. Celkem by mne zajímalo, jaká komise ta jména navrhuje, mají takový typický smysl pro humor.

Je pravdou, že Japonsko podle toho, co jsem měl možnost zkoumat a vidět opustilo svůj zaběhlý režim, který mělo do druhé světové války, kdy bitevní lodě se pojmenovávali podle provincií, letadlové podle mýtických létajících tvorů, křižníky podle pohoří či řek (těžké a lehké) a torpédoborce podle přírodních úkazů.

Jak je vidět, tak v současnosti Japonsko okazuje v pojmenování právě na lodě, které se váží k japonské námořní historii, byť odhaduji, že další Mikasu či Yamato zřejmě hned tak neuvidíme. Ať již třeba klasickými torpédoborci, z nichž jeden nese název Kongō (což byla bitevní loď potopena roku 1944), vámi zmíněné ponorky třídy Sōryū , kdy další nese kupříkladu název Unryū, což je další bývalá letadlová loď a tak dále.

A mohli bychom pokračovat, protože nástupkyní třídy Sorjú bude třída Taigei, a první loď nese pojmenování po ponorkovém tendru Taigei, který byl koncem roku 1941 přestavěn na lehkou letadlovou loď Ryūhō...a kruh se uzavírá.

4 0
možnosti
LT

Ještě si ovšem dovolím jeden dodatek.

Současné Japonské obranné síly pomalu opouští svojí poválečnou doktrínu a budují i útočné síly za tiché podpory obyvatelstva.

Zdroj: https://jaroslavcervenka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=806143

Ale kdepak pane Červenko, JSDF svojí poválečnou doktrínu opustilo již dávno, to že se před námi gaikokujiny snaží tvářit, že to jsou jen obyčejné dobrovolnické sbory, je jedna věc. To, že jejich velikost je taková, že již celkem dlouhou dobu se drží v desítce nejsilnějších armád světa je věc druhá. Ano, můžeme se pozastavit pouze nad tím, jak je to možné, když oficiálně armádu nemá....síly sebeobrany nejsou z právního hlediska armádou.

Ale nenechte se zmást, obyvatelstvo mělo na JSDF negativní pohled (a to díky právě druhé světové válce) jen pár let po jejich vytvoření, pak se díky mediálnímu obrazu pohled stal velmi pozitivním a sloužit v JSDF se opět začalo považovat za čest.

Jinak Japonsko sice dává na svou obranu nějaké 1% HDP, jenže....stále při jejich HDP je to kupříkladu třikrát více, než kolik dává Polsko a to dává 2,4% svého HDP.

Takže ne, Japonsko opravdu nezačíná POMALU opouštět svojí poválečnou doktrínu, Japonsko ji dávno opustilo.

5 0
možnosti
JK

Jako vždy výborně zpracováno. Dle mého názoru naprosto objektivní pohled na situaci v regionu. Díky za tyto články a velká karma.

11 0
možnosti
Foto

Opravdu já děkuji za ocenění, pane Kopecký

0 0
možnosti

Optimismus potřebujeme jako sůl.

4 0
možnosti
VB

Tak nějak souhlas, ale jsem velice skeptický, že by táhli za jeden provaz proto Číně. Vojensky vůbec, vždyť to nemá ani smluvní základ.

Podívejte se na Evropu, válka kousek od nás, cizíma rukama můžeme porazit našeho největšího nepřítele a většina zemí to má na háku nebo s ním naopak kolaboruje. Pomoc se omezuje na trapný šrot a ještě v nedostatečném počtu. A také kecy, Ukrajina není v NATO, tak proč se pro ni zalamovat.

4 2
možnosti
Foto

Nepopírám optimismus, ale myslím, že Čína je pro dané země mnohem větší hrozbou, než pro Rusko pro nás.

7 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma

6 0
možnosti
PV

Jediný kto v tej zostave proti Číne za niečo skutočne stojí sú USA. Čína ich neporazí vojenským útokom ale snaží sa ich dostať ekonomicky. Čína je druhý najväčší držiteľ amerických dlhopisov (po Japonsku) a už takmer rok ich nenakupuje ale predáva. To je tiež dôvod prečo si v Číne v poslednom čase podávajú kľučky americkí predstavitelia. Najprv Blinken, potom ministerka financií Yelen a pred pár dňami aj ministerka obchodu Raimondová a všetci prosia Čínu aby začala nakupovať americké dlhopisy. Zdvihnúť limit na americký dlh v US Kongrese je totiž jedna vec ale nájsť dostatok kupcov na tento dlh je dnes ešte ťažšie. Toto je podľa mňa cesta Číny proti USA a nie vojna.

3 3
možnosti
MG

Takže mediální strašení Čínou na realitě regionu opomíjí akorát to, že Čína v regionu nestraší jen Američany a Tchajwance, ale prakticky všechny. Zajímavé a trefné rozuzlení titulku v článku

4 0
možnosti
Foto

Jednostranný pohled jako vždy.

5 8
možnosti
MM

Napište blog s vaším "mnohostranným" pohledem.

16 2
možnosti
Foto

Si vis pacem, para bellum – chceš-li mír, připravuj se na válku.

Vašek

5 1
možnosti
Foto

Zase velice trefně, Vašku, díky :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,32
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik