Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Autor dokázal kvalifikovaně odborně informovat, vynechal nejjednodušší argumenty. Občané Kyjeva i Moskvy se denně bojí dronů. Kolik dronů dokáže nad našim územím zničit F-35? Oč bude třeba snížit výkonnost protivzdušné obrany Prahy a Brna, aby byly dokonale chráněny hangáry s útočnými F-35kami?

0 0
možnosti
MV

Ale Řehka nás včera přesvědčoval jak to bude pro nás výhodné a lacinější . tak jak to je?

0 0
možnosti
Foto

Z určitého úhlu pohledu má pravdu. Gripeny E/F už se nebudou dále modernizovat. Jenže klíčovým slovem rozhovoru je akcelerace modernizace. To je zakopaný pes, protože to bude stát násobky pořízení F-35.

0 0
možnosti
BK

Pochybnosti maji pouze ti, kteri si to nespocitaji. 14ks Gripenu C je malo. Malo je i 24ks F-35, ale lepsi je mit 24ks F-35 nez 14 Gripenu C (po nejakou dobu zrejme bude 24Ks F-35 a 14ks JAS-39C/D). Pokud vezmu matematiku. Tak okolo 50 miliard budou stat letadla F-35 - v roce 2001 melo 24ks Gripenu stat 60 miliard Kc to je v roce 2027 o 80% procent vice. Tedy Gripeny za 60 miliard by v roce 2027 vysly na skoro na 110 milard Kc. Dalsich 40 miliard melo stat servisni zazemi, vycvik,... tedy v cenach roku 2027 je to nejaky 72 mld Kc. Gripeny v cenach roku 2027 by tehdy vysly na 180 mld Kc. Kde jsou ta levna letadla ?

Pokud zaplatim 50 mld Kc za letadla, dale zaplatim miliardy za servis, munici,... tak se cena za 30 let nemuze vysplhat na 400 mld Kc, jak strasi Mikulenka. Celkova cena za nakup bude priblizne 110 mld Kc, tedy stejna jako byla tehdy nabidka na Gripeny v roce 2001 jen za letadla bez servisu, a pokud odectu munici, simulator,... tak kdyz se dostanu na 40 mld Kc za servis, tak za

dalsich 20 let to bude maximalne dalsich 100 mld Kc.

Kanada uvadi ze nakup, uprava letist, 30 lety servisni cyklus,... pro 88 letadel ma vyjit na 320 mld Kc (jsou partnety programu, tak neco mohou mit levnejsi).

V NATO zacina vznikat ohromna trhlina, kdy Slovensko bude mit jen 14 F-16, Madarsko nema take moc kusu Gripenu a premysli, jestli dokoupit dalsi Gripeny nebo pockat na stihacku 6.generace a navic se zacinaji priklanet k Rusku. Polsko, premysli co se deje a zacina zbrojit.

0 0
možnosti
JK

Házíte desítkama a stovkama miliard to já bych neuměl. Ale dovedu si představit že z těch miliard co tady popisujete by se mohly zvednout důchody třeba i o 500 nebo o 1000 Kč měsíčně. Většina voličů jsou důchodci a ti letadla nepotřebují tak si tipněte jak to bude s těma letadlama.

1 1
možnosti
VB

Tak mě napadá, jestli nebude lepší než F-35 dostavět dálniční a železniční sít, upravit nosnosti mostů a průjezdné profily, udělat odpočívky, aby se vůbec spojenci mohli přes Česko dostat na pomoc Polsku, Pobaltí?

1 0
možnosti
JK

O tom se mluví cca od roku 1997. Nevěřím, že by zrovna v tomto přešly slova v činy. Možná tak za další generaci, nebo dvě či tři.

0 0
možnosti
Foto

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_F-35_Lightning_II v článku je seznam států, které F-35 v různých modifikacích mají, co s nimi nahradily (dá se dohledat i proč) a které další státy s nimi v blízké budoucnosti uvažují.

1 0
možnosti
MS

K argumentům pro Gripen bych ještě přidal skutečnost, že tohle letadlo Švédi od začátku vyvíjí proti ruským strojům.

3 0
možnosti

Fakt, že na F-35 nejsme připraveni teď, neznamená, že na ně nebudeme připraveni nikdy. A stroje jsou to nepochybně perspektivní. A v obráceném gardu to je s Gripeny - to, že nám vyhovují teď, neznamená, že to tak bude i do budoucna.

2 0
možnosti
Foto

To se nepochybně nedá rozporovat, jenže to, co se bude muset investovat do AČR jsou částky, na které mít dlouho nebudeme, vše půjde na dluh.

1 0
možnosti
JK

Hodně se tady nadává na Černochovou atd. Ale já si myslím, že svěřené úkoly plní vzorně. Jejím zadáním je směřovat armádu tak, aby byla úzkoprofilová a obešla se bez záloh. Protože mít zálohy znamená, že by se musela obnovit povinná vojenská služba, v nějaké formě. Ale ta vláda, která obnoví odvody a nějak začne s výcvikem, s jistotou prohraje volby. Proto se to směřuje k podpisu smluv o nákupu hi-tech hraček, aby se navenek zdálo, jak se maká na zlepšení obranyschopnosti. Tzn. prostě se slíbí něco, co bude až třeba za 10 let, a je to prozatím vyřešeno. Je to jak s dekarbonizací hospodářství Číny. Slavnostně se zavázali, že v roce 2060 s tím začnou.

2 2
možnosti
VB

Souhlas. Absolutně nevěřím na českou schopnost F-35 dát do systému obrany a využít jeho schopnosti. To je jako Afričanům na savaně dát k dispozici auto se všemi el. serepetičkami, které je odkázané na on line připojení.

Na gripenech to je vidět dodnes. Instalace tankování ze vzduchu po 10 letech, stejně jako nákup zbraní pro útok na pozemní cíle. Jeho schopnosti jsou od 2005 využívány z poloviny.

To podle mě Česko nemá stejně jako je nemá Čad.

PS: Tvrzení o zahájení přezbrojování AČR je pouze vytvořená urban legend. Nic reálně nenastalo až na 4 vrtulníky .

3 0
možnosti
JK

Pozor pane Baráku není to úplně pravda. My v AZ jsme teď dostali místo SA 58 "repasované" BREN1. Tzn. že profíci už jsou přezbrojení na BREN2. A nadto, namísto pistole CZ75 máme přislíbeno přezbrojení na Phantom. Já si teda nestěžuji, už se začalo něco dít. Dokonce i počet záložáků se opět přehoupl přes 4000 lidí, po kovidovém propadu. Prostě všechno jde správným směrem. Samozřejmě pro obranu republiky je to legračně málo a v NATO jsme černí pasažáři, ale jak mi lidi na netu opakovaně říkají, tak my jsme členy NATO a to stačí, protože NATO nás ochrání. Tak asi to bude pravda, když to lidi říkají.

1 1
možnosti
DR

A díky tomuto rozhovoru už také Černochová zuří. Někdo měl holt tu drzost šlápnout ji na tu její preferovanou bábovičku.

Zde v tomto článku je krásně popsáno jak to u nás ohledně modernizace armády chodí, pouze lobing bez jakékoli koncepce.

https://www.securitymagazin.cz/defence/nervozni-ministryne-cernochova-ostre-proti-byvalem-veliteli-letectva-mikulenkovi-dovolil-si-zapochybovat-o-nakupu-f35-1404071250.html

6 0
možnosti
Foto

No, ona otázka zní, proč to předtím pan generál odsouhlasil.

1 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,32
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik