Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Erdogan cítí šanci

Hamás není teroristická organizace, Izrael je okupant a bude západem nakonec opuštěn. To jsou jen některá vyjádření tureckého sultána na stranu Tel Avivu. 

Izraelský ministr zahraničí Eli Cohen na síti X oznámil, že Tel Aviv z Turecka stahuje své diplomaty a přehodnotí vztahy s Ankarou. Vážný krok je vyústěním setrvalé kritiky Erdogana ohledně izraelské odvety na teroristické útoky palestinského hnutí Hamás, jež svojí brutalitou bohužel šokovaly jen velmi malou část světa. Dle rezolucí OSN je vlastně problémem Izrael, alespoň v tom kontextu, že organizace doposud útoky teroristů neodsoudila. 

Erdogan Izraelce označil za pouhé pěšáky, kteří se dlouhodobě dopouštějí válečných zločinů a jejich domy shoří poté, co je západ opustí. Prohlásil, že Tel Aviv utlačuje arabské bratry po 75 let a za masakry v Gaze mohou především západní vlády. Islamistický Hamás označil jako bojovníky za svobodu a údajně se snaží zajistit propuštění izraelských rukojmí. To vše přichází v situaci, kdy IDF eskaluje situaci v Gaze a pozemní operace nabývá zcela reálných rozměrů. 

Turecká F-16

Zcela zásadní na tomto postoji je jedna jediná věc. Turecký populista dlouhodobě touží stát se vůdcem islámského světa a již v minulosti tyto ambice svými postoji potvrzoval. Určité předpoklady k tomu má. Jednak strategická poloha bývalé osmanské říše, jež je Erdoganovým snem a která byla zásadně ořezána po první světové válce. Turecko má z muslimských států jednoznačně největší armádu a velmi silný hlas i díky participaci v NATO. Silné turecké námořnictvo má značný vliv ve Středozemním moři a Erdogan si obecně dlouhodobě buduje pozici silného lídra v muslimském světě a pomaluje likviduje Ataturkův sekularismus a jeho odkaz. 

Členství v NATO. Minimálně na venek se již stává toto nedopatření výsměchem západu. Stejně jako Erdogan zřejmě definitivně dává vale členství v EU, která ho stejně nikdy moc nechtěla. Větří šanci a možnost zabít více much jednou ranou. Vleklé ekonomické potíže země na Bosporu jsou dostatečně známé, stejně jako stupidní zásahy tureckého prezidenta do bankovních a fiskálních procesů. Turecko na tom vůbec není dobře. A teď to nebude příliš vidět. Ankara na sebe chce strhnout pozornost arabského sunitského světa. Ten se doposud k dění v Gaze staví rezervovaně. Nepochybně díky intenzivní diplomatické snaze USA. 

Turecký  McDonnell Douglas F-4 Phantom II

Jenže Erdogan teď do toho hodil vidle. Jeho postoj je políčkem všem sunitským vůdcům v Jordánsku, Egyptě, Saudské Arábii, Kataru a dalších zemích, kde je veřejnost zcela zásadně protiizraelsky aktivizována. V očích těchto lidí se Erdogan okamžitě pasoval do role vůdce sunitů a naprosto zásadním způsobem zvyšuje tlak v regionu. A nejen tam, pochopitelně. Celosvětové protiizraelské protesty dostaly nový náboj. Je to políček západu a arabským politickým představitelům. Osobní ambice jednoho muže přivádí do varu situaci, jež může přinést statisíce mrtvých a ještě mnohem více zcela zničených životů. 

Erdoganovi je to jedno, jeho egem nabité maniakální jednání vidí jen jedinou věc. Překrýt Ataturkovu legendu a stát se historickou postavou. Je dokonalým příkladem toho, jak se jediný člověk klidně může stát rozbuškou k Armagedonu nedozírných rozměrů. Tlak na Tel Aviv je obrovský a začínají ho vytvářet především stále více rozvášněné davy, Je nepochybné, že přesně s tímhle Hamás počítal. Další liga arabských států v boji proti Izraeli je zase o něco blíž. A diplomatické řešení je prakticky nemožné. Mléko se rozlévalo velmi dlouho. A z určitých úhlů pohledu má západ svůj podíl. 

Fregata tureckého námořnictva TCG Kemalreis (F 247)

Je stále slabší, situaci v Gaze dlouhodobě přehlížel a Erdogana nechal hezky vyrůst i za používání západních vojenských technologií. Ankara v současnosti zcela neoprávněně okupuje část Sýrie. Nikomu to, na rozdíl od ruské okupace Ukrajiny, nevadí. Ankara vytrvale utlačuje Kurdy na svém území. Opět to nikomu nevadí. Čeho by se Erdogan vlastně měl bát? Hezky a dlouhodobě lavíruje mezi Ruskem a západem a jen sosá benefity. Od EU dostává miliardy, aby nepouštěl syrské uprchlíky do Evropy. Pohoda. 

A EU? Dále bude financovat Hamás a tvářit se, že má dotace pod kontrolou. Bude se dívat na vařící kotel kolem Izraele a nadále propagovat svojí progresivní politiku. Je pozdě. Nic není černobílé, ale teď je pozdě řešit svévolné pronikání Izraelců na palestinská území a rozšiřování kibuců na úkor palestinských Arabů. Hamás je velké zlo a v této chvíli, pokud se má zabránit ještě většímu zlu, je třeba opravdu důrazně a jednotně stát za Tel Avivem. Pokud budou sunité vnímat slabost západu, vše může vyústit v obrovský masakr. A mimochodem, Izrael je nepřiznaná jaderná velmoc....

 

Autor: Jaroslav Červenka | sobota 28.10.2023 20:37 | karma článku: 36,59 | přečteno: 3683x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8497x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6945x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,32
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik