Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zelenskyj to tentokráte opravdu přehnal

Spor o embargo na dovoz ukrajinského obilí do Polska, Maďarska a Slovenska má mnoho konotací. Prezident napadené země odmítá chápat vnitropolitické souvislosti kritizovaných zemí. 

Zatímco Evropská komise zrušila zákaz dovozu ukrajinského obilí do EU, vlády Slovenska, Maďarska, Chorvatska a především Polska v něm hodlají pokračovat. Reakce Zelenského byla nekompromisní. „Otevřeli jsme dočasný námořní vývozní koridor. Pracujeme na zachování pozemních tras. Je znepokojivé, že někteří v Evropě si hrají na solidaritu v rámci politického divadla - z obilí dělají thriller. Může se zdát, že se drží vlastních rolí. Ve skutečnosti však pomáhají připravovat scénu pro herce z Moskvy.

Není to pochopitelně poprvé. Zelenskyj takto reaguje pokaždé, posledním případem bylo neposkytnutí časového rámce pro vstup Kyjeva do NATO. Ukrajinský prezident se rozhodně nedrží diplomacie a již mnohokrát popudil své nejbližší spojence. Tentokráte ovšem nepochybně přestřelil. Je zjevné, že si vůbec neuvědomuje situaci v Polsku a Maďarsku, kde na pořad dne přichází volby. A zdaleka ne všichni voliči podporují Ukrajinu. Přirozeně nejde jen o to. Polsko je do značné míry agrární země a vývoz potravinových výrobků je důležitým aspektem polského zahraničního obchodu. Levné ukrajinské obilí je zásadní konkurencí pro velké množství polských farmářů a zemědělských podniků. Segment, kde pracuje velké množství Poláků. Kontroverzní polská vláda prostě musí myslet na zadní vrátka a hodit kůstku voličům. 

Situace na Slovensku je ještě horší a slovenská vláda musí udělat maximum proti populistickému hnutí Smer Roberta Fica. Množství Slováků, kteří viní Ukrajinu za vznik konfliktu je ohromující. Dalším faktorem je, že válka trvá již dlouho. V obou zemích je velké množství ukrajinských uprchlíků, což přirozeně nese třenice, které média a protivládní proudy pochopitelně zveličují. Spáchá-li zločin Ukrajinec, je to rozmáznuto jako pomalu národní tragédie. Únava z války se přirozeně bude projevovat v postojích obyvatelstva a politické elity se před volbami musí alespoň tvářit, že jim záleží na vlastním obyvatelstvu. Obilí je především u Polska dost zásadní faktor. 

Zelenskyj jako by si nic z toho neuvědomoval. Naštvané reakce polských vládních politiků jsou naprosto logické. Nemohou před svými voliči jednat jinak. Varšava je hlavním spojencem Kyjeva a podporuje Ukrajinu zcela zásadním způsobem od začátku konfliktu. Napadnout tímto způsobem svého nejbližšího spojence, jenž je před volbami do Sejmu, bylo opravdu za čarou. Problém je tak velký, že polský premiér Mateusz Morawiecki již prohlásil, že Polsko na Ukrajinu žádné další zbraně nedodá. Trochu naivně vedle toho vyznívá prohlášení pana Pavla a paní Čaputové, že se jedná o nedorozumění. Diplomacie je třeba, ale tady nemá smysl. Slovenská prezidentka rozhodnutí vlády hájila a uvedla zcela logické argumenty o zájmech Slovenska. Smer je skutečně obrovský strašák. 

Volodymyr Zelenskyj je od začátku konfliktu pod obrovským tlakem. Dělá možné i nemožné, aby do země proudila zahraniční pomoc. Musel přijmout řadu negativ, především ohledně dost liknavé vojenské pomoci západních zemí, Ukrajina není o nic blíže NATO než před válkou, F-16 jsou zatím stále v nedohlednu a čas na úspěšné dokončení protiofenzivy se krátí. Jen nejužší vedení Ukrajiny má reálnou představu o tom, kde se země aktuálně nachází. Negativních náznaků je celá řada, nikdo netuší jaká je celonárodní podpora války, nikdo netuší, jak hodně je třeba sanovat hospodářství Kyjeva. Není reálná představa o ukrajinských ztrátách, o dezerci se jen šeptá. V jakém stavu jsou ozbrojené síly a jaké jsou zásoby se také neví. Tohle vše nese ukrajinský prezident na svých bedrech. Nesmírně těžká role muže, který chce zachránit svou zem před zločinnou a brutální agresí. Bohužel neuvážená reakce ohledně ukrajinského obilí napovídá, že situace Ukrajiny je mimořádně těžká. A pokud to tak je, Zelenskyj není viníkem. 

Autor: Jaroslav Červenka | čtvrtek 21.9.2023 7:44 | karma článku: 38,35 | přečteno: 10070x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8497x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6945x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,32
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik