Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mediální strašení Čínou zcela opomíjí realitu regionu

Nejen Tchaj-wan, ale celé Jihočínské moře je sudem prachu. Důsledkem je zcela se měnící bezpečnostní situace a zdaleka nezbrojí jen Čína. 

Filipíny a Austrálie podepsaly dohodu o strategickém partnerství, aby posílily bezpečnostní a ekonomickou spolupráci rostoucí regionální asertivitě Číny navzdory. Jedná se o poměrně důležitý krok, který prohlubuje čínskou diplomatickou izolaci v rámci regionu Jihočínského moře. Filipínský exprezident Duerte, jenž proslul nekompromisními postoji proti organizovanému zločinu, byl pročínsky naladěný a udržoval s Pekingem vřelé vztahy. Jeho nástupce Ferdinand Marcos otočil kormidlem a připojil se k dlouhému seznamu zemí, jež jsou si vědomy čínského nebezpečí a staví se proti. 

Filipíny jsou symptomatické pro celý region. Země je prosáklá čínskými investicemi, všude se nachází obrovské množství obchodníků z Říše středu a vnitropoliticky i celospolečensky narůstá odpor vůči pronikání Pekingu do všech aspektů filipínské společnosti. V Jihočínském moři jsou na denním pořádku konflikty mezi místními rybáři a čínským námořnictvem, kdy si Peking nárokuje takřka celou plochu strategicky a obchodně důležité tepny. Mořem proudí celá třetina světového obchodu a nachází se v něm velké zásoby ropy a zemního plynu. Případným dobytím Tchaj.wanu by Čína Jihočínské moře fakticky ovládla a získala by možnost fyzicky ovládat značnou část světové námořní infrastruktury. Situace Filipín je úplně stejná jako Vietnamu, Bruneje či třeba Malajsie. Peking vše vytrvale podporuje stavbou umělých ostrovů a budováním silného námořnictva. 

Izumo

Země regionu si obrovské čínské nebezpečí jasně uvědomují a již řadu let probíhá silná bezpečnostní a diplomatická aktivita. V čele této činnosti stojí vedle USA především Japonsko a Austrálie, které si dobře uvědomují ohrožení svých životních zájmů. Média obecně vytrvale poměřují Čínu a Spojené státy, případně Tchaj-pej a zcela opomíjí sílící protičínskou regionální lobby, která má nemalý význam. Tokio a Canberra začali významně investovat do svých armád již před mnoha lety. Současné Japonské obranné síly pomalu opouští svojí poválečnou doktrínu a budují i útočné síly za tiché podpory obyvatelstva. 

Armáda a námořnictvo japonského císařství patří mezi nejsilnější a nejmodernější na světě. Symbolem měnícího se přístupu Japonců se staly vrtulníkové torpédoborce tříd Hjúga a Izumo, které jsou prakticky lehkými útočnými letadlovými loděmi. Jejich klasifikaci zatím stále znemožňuje japonská ústava, ale ta se zřejmě brzy změní pod tlakem čínského nebezpečí. Třída Izumo jsou největší válečné lodě vyrobené v Japonsku od druhé světové války s výtlakem 27 000 tun. Japonské námořnictvo používá špičkové americké systémy Aegis, největší konvenční ponorky na světě třídy Sorjú (velmi symbolické, letadlová loď Sorjú byla jedna z těch, které zaútočily na Pearl Harbour), víceúčelové letouny Mitsubishi F-2 čtvrté generace vyvinuté ve spolupráci s Lockheed Martin. Tokio vyvíjí vlastní letoun šesté generace a má ve výzbroji F-35 a F-15, vyrábí vlastní MBT Typ 10.

Sorju

Austrálie v posledních letech značně zvýšila výdaje na zbrojení a nakupuje špičkové zbraně americké provenience mezi které patří Abramsy a víceúčelové F-35. Australské námořnictvo není tak silné jako japonské, přesto disponuje moderními výsadkovými loděmi třídy Canberra nebo torpédoborci třídy Hobart. Pochopitelně vojenské schopnosti dalších hráčů v regionu tak významné nejsou, s výjimkou Tchaj-wanu, přesto třeba Indonésie nedávno objednala ze Spojených států F-35. Všechny země regionu si uvědomují čínské nebezpečí a vzrůstá počet společných cvičení. 

F-35 australského letectva

Případný vojenský konflikt mezi Tchaj-pejí, USA a Čínou by nebyl válkou jen mezi těmito zeměmi. Tokio a Canberra jsou vedle Izraele a Kanady nejbližšími spojenci Washingtonu, navíc přímo ohrožení čínskou expanzí a zřejmě by neváhali se zapojit do pomoci Formose, protože omezení vlivu Číny a její případná porážka Pekingu je vysloveně v jejich zájmu. Pravděpodobnost participace dalších zemí je velmi vysoká. Na straně Číny prakticky nikdo. Případná protičínská aliance je skutečně obří vojenská síla, kterou by Číňané neustáli. Neustálé proklamace o moderní a silné čínské armádě jsou opět trochu liché. Páteř čínské armády, letectva a námořnictva nadále tvoří starší kopie zbraní sovětské provenience. Peking si je toho všeho nepochybně velmi dobře vědom a dobře si rozmyslí další kroky. Opět potvrzení známé pravdy, že silná armáda je strážcem míru. Na to bychom v Evropě opět neměli zapomínat a podporovat přezbrojení AČR stejně, jako plnění aliančních závazků. 

 

Autor: Jaroslav Červenka | sobota 9.9.2023 7:10 | karma článku: 34,84 | přečteno: 7660x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8498x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6946x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,32
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik