Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajina na jihu zřejmě proráží klíčovou obrannou linii Rusů

Informaci potvrzují světová média i vláda USA. Rusové zřizují civilní hlídky v oblasti vojenských letišť a každý týden vydávají rozsudek nad sto muži, kteří odmítají bojovat na Ukrajině. 

Celé léto se postup Kyjeva při protiofenzivě pohyboval v maximálně stovkách metrů za den, poslední tři dny Ukrajinci zřejmě postupují až o tři kilometry za 24 hodin. Proražena by měla být klíčová Surovikonova linie. Úspěchy Kyjeva mají celkem jednoduché vysvětlení, dokázali v Záporožské oblasti odminovat klíčové prostory a nacházejí se na území, kde již minová pole nejsou. Přesto respektovaný Insider uvádí, že bude nutné linii prorazit v šířce až 15 kilometrů, aby byly mechanizované jednotky v bezpečí před silným ruským dělostřelectvem. To se zřejmě zatím neděje, ale pokud se ukrajinské jednotky dostávají do týlu ruské defenzivy, mohl by být totální úspěch Kyjeva blízko. 

Pozitivních zpráv z Ukrajiny v poslední době přibývá. Podle Kyjeva ukrajinské drony zničily u Pskova, který je vzdálený od hranic 700 kilometrů, čtyři víceúčelové transportní letouny Il-76. Rusové hlásí pouze poškození čtyř Il-75, ale situace svědčí o narůstající aktivitě Ukrajinců na ruském území. Od počátku konfliktu již zřejmě dokázali na ruském území zničit 24 vojenských letadel. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že za poslední týden zničilo 281 ukrajinských dronů, z toho 29 nad svým územím. Jen tato čísla svědčí o obrovské intenzitě konfliktu a klíčové roli bezpilotních prostředků v moderní válce. Jestliže Rusové přiznávají 29 zničených dronů nad Ruskem samotným, bude číslo nepochybně mnohem vyšší a svědčí to o značné bezbrannosti Moskvy, která v počátcích konfliktu vyhrožovala, že při takovéto činnosti Kyjeva odpoví i použitím jaderných zbraní. 

Il-76

O situaci v Rusku svědčí i to, že v oblasti Pskova tamní guvernér zřídil civilní hlídky okolo zasaženého letiště. V hlídkách by se aktuálně mělo pohybovat až 800 civilistů, kteří jsou ozbrojeni a mají drony sestřelovat ručními zbraněmi. To samo o sobě svědčí o dvou věcech. Jednak je aktivita Kyjeva nad ruským územím opravdu nebezpečná a Rusové nadále neváhají podporovat režim v Kremlu. Z druhé strany ovšem britská tajná služba zveřejnila informaci, že ruské soudy týdně odsoudí až sto ruských branců, kteří odmítají bojovat na Ukrajině. Britové, kteří od začátku války vykazují vysokou přesnost svých informací, přisuzují tento stav velmi nízké morálce v Ozbrojených silách Ruské federace. 

O tristní situaci Rusů svědčí i dění kolem Kerčského mostu. Kreml dělá vše proto, aby stavbu zachránil před zničením. Most je v Rusku symbolem dominance a síly země. Moskva v jeho okolí potápí vlastní lodě, aby zabránila průniku ukrajinských bezpilotních člunů (USV), používá kouřové clony, které oficiálně vydává za cvičení. Snaha Kremlu opět jen naznačuje stále rozsáhlejší aktivitu Kyjeva a zřejmě zhoršující se situaci Rusů na bojišti. 

JF-17

Jen okrajově, dlouhodobě kritizované sankce proti Rusku, kvůli jejich nedostatečnosti, způsobily, že páteř pákistánského letectva, víceúčelové JF-17, jsou zcela uzemněny kvůli potížím s motory. Letadlo vyvinuté v rámci pákistánsko-čínské spolupráce zoufale potřebuje náhradní díly do motorů z Ruska. Karáčí si ovšem nemůže dovolit otevřenou spolupráci s Moskvou a tak je 146 letadel trvale mimo provoz. 

V rámci objektivity nutno podotknout, že z druhé strany zatím  nic neukazuje na to, že by se ruská obrana hroutila. Rusové navíc v oblasti Charkova nadále útočí, byť zřejmě již s mnohem menšími úspěchy než před měsícem. Kreml je nucen na jih Ukrajiny přesouvat své elitní výsadkové jednotky. Jenže o jejich kvalitách lze již s úspěchem pochybovat, protože byly prakticky zničeny již v počátcích konfliktu. Doplnění početních stavů asi neprobíhalo tak, že přišli perfektně vycvičení vojáci. V každém případě se v těchto chvílích rozhoduje o osudu ukrajinské letní protiofenzivy. Situace, která se již zdála takřka beznadějnou, se zřejmě mění a případný totální ukrajinský úspěch by mohl přiblížit konec tohoto šíleného konfliktu, který vyvolal Vladimir Putin jen a pouze pro naplnění vlastních osobních ambicí. A bohužel i ambicí značné části zcela slepého ruského národa. 

 

Autor: Jaroslav Červenka | sobota 2.9.2023 6:47 | karma článku: 36,10 | přečteno: 3596x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8498x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6946x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,32
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik