Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzrůstající pochybnosti kolem nákupu F-35

AČR aktuálně není schopná využít schopnosti letounu ani na padesát procent. Cena akvizice bude v součtu nesmírně vysoká a Ministerstvo obrany vůbec nedokáže alespoň obecně vysvětlit zadání zakázky. 

Když jsem před více jak rokem odhadoval cenu dvou letek F-35 na 160 miliard korun a psal o tom, že se vůbec nepočítá s provozními náklady, vzbuzovalo to pochybnosti. Americký kongres stanovil cenový strop pro Lockheed Martin na 122 miliard. Jako nezbytnost je k této částce připočíst nutnost rekonstrukce letiště v Čáslavi a záložního letiště v Pardubicích. Pravděpodobnost, že cena Američanů bude výrazně nižší je minimální. Rázem se okolo těch 160 miliard pohybujeme. Ovšem jako zcela zásadní se jeví částka 400 miliard, o které hovoří někdejší velitel vzdušných sil AČR, generál ve výslužbě Petr Mikulenka. 

Obrovské pochybnosti budí již samotné zadání ministerstva armádě. Nikdo neví, jakými kritérii se Jana Černochová řídila. Bezpečnostní a obranná strategie ČR a Koncepce výstavby AČR procházejí v souvislosti s konfliktem na Ukrajině analýzou a revizí. Současné dokumenty neodpovídají realitě a potřebám země. Jenže MO je povinné při zadání armádě z těchto dokumentů vycházet. Takže buď ministerstvo vycházelo ze zastaralé koncepce nebo si prostě udělalo, co chtělo. Nikdo neví. Navíc vůbec v politické rovině neexistuje diskuze o těchto bezpečnostních dokumentech. S tím úzce pochopitelně souvisí celkové přezbrojení AČR, které by mělo vycházet z nějaké komplexní strategie. Jenže neexistují ani náznaky, že by se na toto téma vedla adekvátní debata. Situace vyznívá tak, že se prostě Jana Černochová rozhodla. Konflikt s generálem Řehkou tomu jen nasvědčuje. 

F-35 je víceúčelový letoun, ve staré terminologii by byl označen jako stíhací bombardér. Jenže tyto termíny jsou vysoce vágní. Letadlo je prakticky poloviční AWACS (létající středisko velení a řízení). Tuto roli v současnosti zastávají americké Boeingy E-3 Sentry, které se nacházejí v Evropě a jsou nepochybně využívány pro monitoring konfliktu na Ukrajině. Letadla jsou typická svým devítimetrovým radarovým diskem. Jedná se o Dopplerův radar s dosahem 400 km pro pozemní cíle a 650 km pro cíle vzdušné. F-35 jsou vybaveny radary typu AESA, které dokáží detekovat přes dvacet pozemních cílů najednou a to až do vzdálenosti 160 kilometrů. Letadlo dokáže přesně identifikovat prostředky PVO a rušičky a také je pochopitelně sledovat. 

Boeing E-3 Sentry

Toto jsou poměrně známá fakta, ale už málo se píše, co s nimi dokáže udělat palubní počítač letounu. Ten je schopen identifikovat o jakou zbraň se jedná, určit nejlepší možnou střelu, vyhodnotit nejlepší prostředek ke střelbě a zadat mu příkaz k výstřelu. Pochopitelně se souřadnicemi, vše vysoce autonomní, chce-li pilot. Vzhledem k rozsahu informací je přirozeně nutné moderní velící středisko na zemi, jež by mělo primárně rozhodovat. Vše on-line a v obrovské rychlosti. Z výše uvedeného tedy jasně vyplývá, že pozemní prostředky, k plnému využití schopností letadla, musí být schopny s F-35 spolupracovat. Letadlo je malé velící a analytické zařízení s obrovskými možnostmi. Podíváme-li se realisticky na AČR, ta v současnosti prostě schopnosti letadla vůbec není schopná využít. K tomu, aby byla, budou potřeba další obrovské investice. A to je jedna věc nákup BVP nebo Leopardů, ale druhou věcí je pořízení opravdu moderní PVO a především prostředků elektronického boje. 

Rázem se dostáváme k astronomickým částkám. A také se dostáváme k nutnosti komplexní strategie přezbrojení AČR. A ta zřejmě vůbec neexistuje. Gripeny jsou v současnosti využívány pro ochranu vzdušného prostoru ČR a Air Policing v Pobaltských státech. Pro plnění těchto úkolů, jak se vyjadřuje generál Mikulenka, bychom využívali schopností F-35 tak na deset procent. Za konsternující lze považovat fakt, že výcvik českých pilotů ohledně střelby raket na větší vzdálenosti začal teprve před několika lety a třeba výcvik ve shazování pum neprobíhá vůbec. S tím opět souvisí náklady. Moderní naváděné rakety jsou zkrátka velmi drahé. O provozních nákladech F-35 už netřeba hovořit, jsou trojnásobné oproti Gripenům. 

Švédský Gripen ve službách brazilského letectva

Již teď chybí letectvu AČR tisíc specialistů. Dvě letky F-35 tento nedostatek zásadně zvýší. Bude-li armáda chtít stavy naplnit, bude prostě muset výrazně zvýšit mzdy, další náklady. Za velkou chybu lze označit prakticky nulovou koordinaci v rámci evropských vzdušných sil NATO. Je nesmysl, aby všichni měli F-35 (také tedy mít nebudou), lehké stíhací letouny jako Gripen jsou žádoucí úplně stejně. Generál Mikulenka letadla armádě přeje, ale zároveň naprosto racionálně upozorňuje na problémy, jež s akvizicí souvisí. Argumentace, že letadla vydrží do roku 2070 je velmi zrádná. Vývoj je rychlý, byť tedy u vývoje  moderních letadel spíše naopak, ale životnost strojů bude podmíněná vytrvalou modernizací, která bude pochopitelně velmi drahá. A jak je v rozhovoru správně uvedeno, nikdo neví, kdy bude technologie stealth překonána. 

O nákupu F-35 se bude rozhodovat v říjnu. ANO již avizovalo, že s nákupem nesouhlasí. Argumentace opozice je docela smysluplná, ale dělat si iluze o jejich skutečné motivaci nemá smysl. Aktuálně situace naznačuje, že značná část veřejnosti je proti nákupu F-35 a vnímá švédské modernizované Gripeny E/F jako dostačující. Toho přirozeně ANO využije. Z jedné strany je skvělé, že Jana Černochová konečně dokázala rozhýbat strategické zakázky kolem AČR. Z druhé strany je až příliš zjevné, že si často nepříliš racionálně trvá na svém a budí zbytečné emoce. Z mého hlediska by Gripeny jednoznačně stačily. Bude třeba stejně investovat další obrovské částky do přezbrojení armády v mnoha segmentech a to dělá z F-35 obrovský nadstandard. Lockheed Martin má navíc potíže s dodavatelskými řetězci a lhůta dodání letadel bude extrémně dlouhá. F-35 je skvělé letadlo, informace o technických potížích jsou z drtivé části hoaxy, ale při nákupu by především měla rozhodovat celková strategie přezbrojení AČR a také finanční možnosti ČR. 

 

Autor: Jaroslav Červenka | čtvrtek 31.8.2023 6:14 | karma článku: 43,03 | přečteno: 7433x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8498x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6946x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,32
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik