Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z Čínské lidové armády se stává světový hráč

Nejen stavba letadlových lodí s jaderným pohonem je obrovským skokem vpřed. Peking letos vyrobí nejvíce stíhaček páté generace a konkurenceschopný je i v řadě dalších segmentů. 

Komunistický režim intenzivně zbrojí. Kromě letadlových lodí buduje výsadkové loďstvo a početně čínské námořnictvo překonalo US NAVY, byť se převážně jedná o malá pobřežní plavidla. Dnes už se ani nezakrývá, že západním zemím ujel vlak v oblasti elektromobility a situace se diametrálně obrátila, Ještě před pár lety loupili Číňané evropské technologie, dnes se Evropa snaží proniknout do jejich automobilového průmyslu, aby dohnala ztrátu. V oblasti vojensko-průmyslového komplexu je stav nejasný. Ale Peking proklamuje nejmodernější zbraně a již před nějakou dobou přestal kopírovat systémy ruské provenience. Tomu také odpovídá pokles zájmu o produkty Moskvy. 

Mezi nejsledovanější zbraňové systémy patří MBT (Main battle tank), stíhačky páté generace a také díky konfliktu na Ukrajině znovuobjevený zájem o dělostřelectvo. Ve všech atributech Čína vyrábí vlastní systémy, které jsou proklamovány jako supermoderní. 

Chengdu J-20

Letoun pro vybudování vzdušné nadvlády se stealth technologií, čímž splňuje základní normu pro klasifikaci stroje páté generace. Je přímým konkurentem ve stealth technologii americké F-35 a ruského Su-57. Ruský letoun ovšem nelze brát až tak vážně, provází ho celá řada obtíží a především se doposud nevyrábí sériově! Projekt letadla byl zahájen koncem devadesátých let. Sériová výroba začala v roce 2018. V té době ještě byly instalovány ruské motory vzhledem k dlouhodobým obtížím při vývoji motorů vlastních. V roce 2021 Číňané úspěšně odzkoušeli vlastní pohonnou jednotku a v současnosti se letadla vyrábí s čínským motorem WS-10 Taihang. Modernizovaná varianta J-20B by měla mít vektorování tahu motoru (schopnost letadla, rakety, nebo jiného vozidla, či stroje měnit směr tahu z výstupních trysek motoru požadovaným směrem), což F-35 nemá, ale Su-57 ano. 

Chengdu J-20, rakety uložené uvnitř letounu, aby se zachovaly parametry stealth

Letoun je dvoumotorový, na rozdíl od F-35, a také tedy větší než americký konkurent. Ve vývoji je dvoumístná verze, která by měla zvětšit operabilnost koopilota. J-20 má výrazně větší dosah než F-35, zřejmě je obratnější a rychlejší díky dvěma motorům. Obratností by tedy měl americké letadlo převyšovat. O čem se také hovoří je fakt, že americké elektronické systémy jsou výrazně lepší a čínská technologie stealth výrazně pokulhává. Zde je velmi důležitý faktor. Dnešní letecká doktrína již takřka nepředpokládá klasické vzdušné souboje. Důležité je, kdo koho spatří jako první. Sestřely budou na desítky kilometrů daleko a letová obratnost začíná postrádat na zásadním významu. Z těchto úhlů pohledu by F-35 prostě měl být mnohem lepší letoun než ten čínský. Je nutné také nezapomenout na výzbroj, J-20 jí unese víc a vyspělost raket má také svojí velkou váhu, i zde dělají Číňané velké pokroky. Velkým varováním je produkce letadel, Američané mají v současnosti velké potíže s dodavatelským řetězcem a vyrobí F-35  výrazně méně, než se předpokládalo. Peking, který vyrábí J-20 jen pro vlastní armádu, zřejmě letos americkou produkci překoná. Lockheed Martin vyrobí asi jen 50 letadel zatímco Číňané okolo 120. Velké varování pro nákup F-35 AČR. 

Typ 99 MBT

V oblasti hlavních bojových tanků je konkurence mnohem větší. Jen namátkově: jihokorejský K2 Panther, americký Abrams, francouzský LeClerc, Leopard 2, ruské T-90 Poryv. Armatu již v současnosti nemá smysl brát příliš vážně, zřejmě jí odepsali i sami Rusové. Čínské tanky dlouhodobě a jednoznačně vycházely ze strojů sovětské provenience. I Typ 99 má zřejmě základy v sovětském T-80, ale řada informací hovoří o tom, že Číňané vytěžili i německý Leopard 2. Primárním tankem ČLA zůstává Typ 96 vzhledem k vysoké ceně a náročnosti na údržbu Typu 99. Ale zvláštní a elitní jednotky dostávají tento supermoderní MBT. 

Typ 99

Pochopitelně řada informací podléhá přísnému utajení, prakticky se neví, jak je tank pancéřován, přesto některé údaje budí respekt. Tank je pořád relativně lehký, jeho váha se pohybuje kolem 50 tun a má velmi nízkou siluetu, klasická sovětská konstrukční škola. Motor má výkon 1 500 koní a maximální rychlost činí 80 km/h, to jsou velmi slušná čísla. Hlavní zbraní je 125mm dělo s hladkým vývrtem, koaxiální kulomet a kulomet ráže 12,7 mm. Nevýhodou tanku bude zřejmě zvětšení prostoru pro munici, které přineslo větší odstup mezi věží a korbou tanku. Tím je stroj nepochybně zranitelnější pro zásahy zepředu. 

Tank má laserovou ochranu a zřejmě má odpalovací zařízení pro PTŘS (protipancéřová munice). Vnitřek věže je ovšem klasická sovětská konstrukce a munice je umístěna přímo v bojovém prostoru, chyba, jež se tolik vymstila v konfliktu na Ukrajině. V případě proražení pancíře dochází k explozi, která zabije celou osádku a kompletně zničí stroj. Typ 99 pochopitelně disponuje termovizí, ale vysoce sporná je ochrana proti jadernému, chemickému a biologickému nebezpečí. Poslední verze má automatické nabíjení a jen tři členy posádky. ČLA celkem disponuje asi 1 000 kusy Typu 99 různých variant. 

Samohybná houfnice PLZ-05

Jedná se o klasickou pásovou konstrukci s dělem ráže 155 mm, váží 35 tun, maximální rychlost činí 56 km/h. Věž je otočná a zvládne 360 stupňů. Osádka je čtyřčlenná a jen řidič je v chráněné kapsli. Pancéřování chrání proti palbě z ručních zbraní a střepinám. Maximální kadence je 10 ran za minutu. Její řízené střely mohou údajně být i naváděny satelitem. Houfnice se technickými parametry nijak nevymyká těm nejmodernějším západním jako třeba německé PzH 2000. 

Co velmi stojí za pozornost je dostřel se speciálně vyvinutou municí, který by měl činit až 100 km s rozptylem pouhých 40 m. Jedná se o střely WS-35 a těmito parametry jednoznačně překonávají americký Excalibur, který má dostřel 60 km při rozptylu 20 m. Obě střely navíc vypadají totožně. Ta čínská má ovšem vážit pouhých 16 kilogramů, což by z hlediska fyzikálních zákonů takřka vylučovalo výbušnou nálož. Číňané se navíc chlubí i municí s laserovým naváděním a dostřelem 60 km, opět to budí pochybnosti, protože nejlepší konkurence má dostřel 25 km. 

V každém případě je nutné si uvědomit, že Čínská lidová armáda se v posledních letech stala velkou a moderní bojovou silou s veškerou logistikou domácí provenience. V současnosti dělá maximum pro připravenost k vylodění na Tchaj-wan. Odhaduje se, že do tří let bude připravená. Čína představuje regionálně a už i globálně bezpečnostní riziko, se kterým se musí počítat. Není těžké si domyslet, že především USA by se hodila porážka Kremlu na Ukrajině, aby si rozvázaly ruce proti čínskému drakovi a podpoře Tchaj-wanu. 

 

 

 

Autor: Jaroslav Červenka | sobota 19.8.2023 11:39 | karma článku: 30,78 | přečteno: 3249x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8498x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6946x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,32
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik