Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vládě Petra Fialy nedůvěřuje rekordní množství voličů

Zjištění, jež asi překvapí málokoho, vláda dělá chyby. Tou zcela elementární je, že naprosto nevyužívá svůj mandát, který nebyl malý. 

Podle posledního průzkumu CVVM poklesla v červenci důvěra v současnou vládu na 25 %. Nedůvěra se blíží 75 %. Z historického hlediska se jedná o rekordní čísla v polovině mandátu. Čísla jsou srovnatelná pouze s vládou Petra Nečase. Skutečným vykřičníkem jsou dva faktory. První je, že i z těch 25 % důvěřujících jich jen spíše důvěřuje 23 %. Druhým a ještě větším varováním je zjevnost ztráty důvěry vlastních voličů. Podobná čísla se už vyskytovala pouze v době velkých vládních krizí za Miroslava Topolánka a Bohuslava Sobotky. 

Mnozí mohou namítnout, a politici budou mezi prvními, že se jedná jen o průzkum a realita bude někde jinde. Bohužel v tomto případě to s největší pravděpodobností neplatí. Je třeba znovu připomenout, že kabinet Petra Fialy se dostal k moci za velmi obtížné situace. Státní kasu převzal prakticky rozvrácenou předchozí vládou Andreje Babiše. Začala válka na Ukrajině, jež zásadním způsobem podpořila již rozjetou inflaci. ČR se poměrně úspěšně vyrovnala s přílivem uprchlíků z Ukrajiny. Bohužel tím výčet zásadnějších pozitiv končí. 

Je nutné podotknout, že hlavním mandátem Pětikoalice byl Antibabiš, zřejmě doplněný očekáváním pravicové politiky a předpokladem, že dokáží zkrotit hrozivý schodek státního rozpočtu. Především ten poslední úkol je nepochybně velmi těžký ve stavu, kdy státní finance převzali v situaci, kdy mandatorní výdaje tvoří prakticky sto procent celkových příjmů státu. Tolik asi k omluvenkám, ale ty měly pochopitelně omezenou platnost. Dnes již prostě neplatí a měří se jen kroky vlády a těch je zoufale málo. 

Není cílem tohoto textu rozebírat všechny chyby současného kabinetu takže jen stručně. Na pozadí celkem správného postoje k agresi Ruska na Ukrajině se rozběhla velká inflace, které si vláda dost dlouhou dobu prakticky nevšímala. Je třeba si uvědomit, že v tržní ekonomice je nejlepší, když toho politici moc nedělají, protože systém se dokáže do značné míry postarat sám o sebe. Je třeba pomoci jen těm nejpotřebnějším. Takže opoziční výkřiky, že kabinet nic nedělá s inflací jsou trochu vedle. Inflace je z určitého úhlu pohledu ozdravný proces. Evropská inflace má dva důvody. Konflikt na Ukrajině a lití obrovského množství peněz do ekonomiky, což se bohužel stále děje. A to i ze strany vlády Petra Fialy. Ta se nakonec nechala strhnout k celé řadě levicových řešení, která v kombinaci s naprosto nedostatečnou komunikací směrem k veřejnosti vedla ke značné nespokojenosti vlastního elektorátu.

Místo maximální snahy stopnout růst mandatorních výdajů, vláda podlehla dění a ty nadále rostou, byť mnohem menším tempem než za vlády Andreje Babiše. Přirozeně proinflační trend spojený i s celou řadou dotačních programů. Pád Pirátů, naprostá diskreditace STAN, velmi slabé výsledky KDU a TOP 09 a především prakticky nulová reformní a stále více žádoucí činnost v oblasti školství, zdravotnictví a státní správy (digitalizace). Zcela nesmyslné bazírování na tom, že nebudou zvýšeny daně, bylo od počátku jasné, že ke zvýšení bude muset dojít. Velmi sporné osobnosti jako pánové Blažek nebo Stanjura. Zřízení nových ministerstev, jejichž činnost prakticky není vidět, pokud vůbec nějaká je. Až příliš eurohujerský přístup. Není toho málo. 

Asi by bylo nespravedlivé říct, že vláda nedělá nic, ale rozhodně toho nedělá dost. Její zásadní problém spočívá ale v něčem jiném. Neustálé medové řečičky Petra Fialy už na nikoho nepůsobí. Kabinet si především nikoho nechce naštvat, důsledkem pochopitelně je, že si naštve všechny. To už pak může evokovat jen jednu věc. Strany si to svoje období chtějí užít a po nás potopa. Anebo zcela ztratily smysl pro realitu. Těžko říct, co je pravda, ale obě varianty jsou tristní. Při pohledu na opozici může v českém voliči vzrůstat jen jedna věc a tou je beznaděj. 

Autor: Jaroslav Červenka | středa 16.8.2023 10:48 | karma článku: 43,87 | přečteno: 8936x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8498x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6946x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,32
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik