Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obyvatelé Moskvy vykupují pušky proti dronům

Schizofrenní situace v Rusku narůstá, nadále máme možnost sledovat středověké uvažování východního medvěda a zoufalou zaslepenost obyvatel této země. 

Po útoku dronů na Moskvu se její obyvatelé rozhodli, že se ozbrojí a budou sestřelovat drony obyčejnými puškami. Prodejci zbraní si mnou ruce a Moskvané při tréninku asi sestřelují holuby. V každém případě, některé firmy hlásí obrovský zájem Rusů o jejich zbraně. Jejich účinnost bude ovšem minimálně sporná. Šokující ovšem je, že někteří obyvatelé prchající z Bělgorodské, Kurské a Brjanské oblasti si zjišťují, zda by je Německo nepřijalo jako válečné uprchlíky. To už je opravdu vrchol naprosté nesoudnosti. Tito lidé přiznávají, že "Speciální operaci" podporovali, ale když válka přišla k jejich dveřím, podpora zmizela jako pára nad hrncem. Celý kolorit pochopitelně doplňuje klasický ruský šlendrián. Guvernér Bělgorodské oblasti nechal zřídit pět telefonních linek ku pomoci uprchlíkům. Včera nebyla funkční ani jedna. Pochopitelně podpora operace v Rusku je stále vysoká. Ano, jsme v 21. století. Jen Rusové to neví. 

Podle posledních zpráv Rusové v Bělgorodu nasadili letectvo i raketomety TOS-1. Ve snaze zlikvidovat Rusy z Legie Svoboda Rusku a Ruského dobrovolnického sboru zřejmě opět vůbec neberou ohled na vlastní civilní obyvatelstvo. Ukrajinský prezident Zelenskyj avizoval to, o čem se hovoří již několik týdnů, Ukrajinci jsou připraveni na protiofenzivu. Válka se nevede jen na na liniích kontaktu, dezinformací, ale i psychologicky. Ruští vojáci již dávno nepochybně pochopili, že ukrajinská armáda je nebezpečná a odhodlaná. Několikatýdenní masírování psychiky ruských branců o protiútoku, o kterém netuší, kdy a kde přijde, jistě vykonává své. Optimismus je však na místě jen velmi mírně. Dle řady zpráv vybudovali ruští ženisté obranné linie až několik desítek kilometrů hluboké. Linie jsou zřejmě tři a je naprosto jasné, že Kyjev bude mít jen jeden pokus. Jestliže se objevili zprávy o odminovávání útočných koridorů Ukrajinci, znamená to, že miny tam již nejsou a Kyjev je skutečně připraven. Pokud neuspěje, situace se jasně stane zcela patovou. Vzhledem k situaci je stále pravděpodobnější vznik dalšího zamrzlého konfliktu. 

Obávaný ruský raketomet TOS-1, přezdívka Tósočka

 

 Jak jsem psal již zde, útoky na ruské území mají hlavní cíl, rozmělnit ruskou obranu, Rusové jsou nuceni zajišťovat své hranice a berou jednotky z fronty. S tím souvisí jeden zajímavý faktor. Doposud nebylo vyhlášeno další kolo mobilizace. Ta nepochybně probíhá skrytě, ale ztráty a pozbytí strategické iniciativy překvapivě zatím nevede k dalšímu mobilizačnímu šílenství. To jen naznačuje skryté obavy Kremlu z veřejného mínění. Tuto tezi podporuje i nový pořad ruské státní televize Z - kamarádky. Údajně atraktivní moderátorky, samozřejmě správně indoktrinované, mají podpořit Rusy na frontě a lákat další rekruty. Kreml evidentně už neví, jak získat co nejvíce odvedenců a zkouší úplně vše. O tristní situaci v Rusku i hovoří fakt, že stále více oligarchů si pořizuje vlastní soukromé armády, takovéto dění může mít už jakékoli vyústění, to je víc než zjevné. 

Velmi důležitým faktorem je postoj Číny, tu lze zcela relevantně považovat za lakmusový papírek situace v Rusku. Před 14 dny absolvoval zvláštní čínský vyslanec Li Chuej cestu do Moskvy, Kyjeva i některých evropských států. Jeho vyjádření bylo jasné, nepochybně dle notiček Pekingu. Vyzval spojence Kyjeva, aby přestali posílat na Ukrajinu zbraně. Bezcharakternost tohoto prohlášení netřeba komentovat. Rusové mohou, Ukrajinci ne. Budeme-li ovšem číst mezi řádky, je jasné, že celý čínský postoj jen ukazuje na obavy komunistů ze situace v Rusku. Doposud se takto otevřeně na stranu Kremlu nepostavili a režim nepochybně nechce, aby Putin padnul, situace Číňanům vyhovuje, Moskva se stává pohůnkem Pekingu a jakákoli změna v Kremlu je pro Čínu nežádoucí. 

Dalším faktorem, který ukazuje na rostoucí slabost Kremlu, jsou stále planější výhružky. Boje se přenesli na území Ruska, ztráta iniciativy, schválení dodání F-16 (byť považuji za vysoce nepravděpodobné, že dodávka přijde v době konfliktu), potvrzená přítomnost západních zbraní na území Ruska a nic se stále neděje, naštěstí. Putin s Medveděvem od začátku konfliktu západu vytrvale vyhrožují tvrdou odvetou. Ačkoli se už dějí věci, před kterými Kreml varoval, Moskva zjevně není schopná stále horší situaci řešit. 

Dostane Kyjev nizozemské F-16?

 

Přesto se nepochybně rozhodne na frontě. Střízlivost je zcela na místě. Vytrvale opakovanou mantru o nutnosti přečíslit protivníka při útoku tři ku jedné, stejně jako poměr ztrát, považuji za zcela přežitou na moderním bojišti. Přesto jsou potvrzené zprávy o hloubce ruské obrany velkým vykřičníkem. Kyjev pochopitelně čekal na dostatečné zásoby munice a nepochybně dronů. Kritické je, že se stále musí počítat s nasazením taktických raket, byť by to bylo sebenesmyslnější při diversifikaci ukrajinských jednotek v oblasti fronty. Schopnost zachytit rakety krátkého doletu s jadernou náloží je ze strany západu přeci jen omezená. Nikdo netuší, co se třeba nachází v Kaliningradě. 

Z mého hlediska Kyjev vojensky zvítězit nemůže. Rusové mají nadále převahu ve všech fyzických aspektech. Jedinou možnost vidím v úspěšném proražení obrany a definitivní demoralizaci ruských jednotek. Stalin je mrtvý a současná ruská generalita a politická elita nemají tu železnou a zcela bezcitnou vůli porazit nepřítele za každou cenu. Jednání ukrajinského velení této tezi dost napovídá. Jsou si nepochybně vědomi, že pokus bude jen jeden a důkladně se připravili. Tak doufejme, že se podaří a ruští barbaři budou vyhnáni z míst, kde nemají co dělat. Byť už jsou tedy opravdu konsternující postoje obyčejných Rusů, jako by pro ně slovo empatie neexistovalo. S klidem by pálili a topili ukrajinské děti. A klasicky, až teprve když dostávají přes čumák, začnou myslet, jako v Bělgorodu. Strašné. Geroge Kennan byl ve svém Dlouhém telegramu naprosto geniální. Rus rozumí jen síle. 

 

Autor: Jaroslav Červenka | neděle 4.6.2023 9:30 | karma článku: 33,50 | přečteno: 2441x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8497x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6945x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,06
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik