Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká infrastruktura není koncipována na akvizici poslední verze Leoparda

Na výstavě IDET 2023 v Brně byl poprvé představen MBT Leopard 2A8. Ministerstvo obrany oznámilo, že chce objednat až 77 těchto tanků. Do jaké míry si je MO vědomo, že konstrukce našich mostů na jejich váhu nestačí?

Sovětská konstrukční škola se velmi orientovala na agilitu svých tanků, jejich nízkou siluetu a váhu. Prakticky žádný ruský tank nepřekračoval váhu padesáti tun. I modernizovaná česká verze T-72M71CZ váží jen 48 tun. Pochopitelně komunisté podle toho koncipovali stavbu veškeré infrastruktury. Leopard 2A8 váží 68 tun a to je veškerá dostupná dokumentace bez reaktivního pancíře, to znamená, že váha bude ještě vyšší. Koneckonců tomu odpovídá i nový motor, který má výkon 1 600 koní. Jen pro informaci, o amerických Abramsech se vždy hovořilo, že jsou příliš těžké, jejich váha v nejmodernějších verzích se pohybuje okolo sedmdesáti tun. Kalkuluje ministryně Černochová s tím, že logistika těchto zbraní v rámci České republiky bude velmi obtížná?

Z druhé strany je nepochybné, že se jedná o špičkovou zbraň. V podstatě jde o tank německých výrobců KMW a Rheinmetall, jenž se pomalu stává standardem Evropy. Tato modernizace spolu s avizovaným KF-51 Panther od Rheinmetallu fakticky pohřbívá společný francouzsko-německý projekt MGCS, na kterém nedávno chtělo participovat i Polsko. Francouzi mají náhle problém, protože budou potřebovat vyměnit stárnoucí Leclercy a teď jsou náhle postaveni do zcela jiné situace. 

Tank má pokročilý systém optiky, systém řízení palby a modernizace se výrazně zaměřila na vyšší bezpečnost osádky. Velitelský periskop umožňuje viditelnost na 360 stupňů a je vybaven třetí generací termovize. 2A8 je vybaven sofistikovaným řízením palby, který zásadním způsobem zvyšuje pravděpodobnost zásahu hned prvním výstřelem i na pohybující se cíl. Vše umocňuje radar, terý zvládne sledovat více cílů najednou (pokud je autorovi známo, Rusové nic takového na svýchT-90  Poryv a T-80 nemají). Hlavní zbraní je 120mm dělo L55 s hladkým vývrtem, je o 1,55 metru delší než předchůdce, to umožňuje vyšší úsťovou rychlost a přesnost střelby. To úzce souvisí s asi nejvíce proklamovanou novinkou a to munice DM11. Tu lze naprogramovat i po výstřelu, kdy má vybuchnout. Vzhledem k vysoké kinetické energii střely a průbojnosti, lze střelu naprogramovat tak, že prorazí pancíř, beton a pak teprve vybuchne.

Samozřejmostí je koaxiální kulomet a dálkově řízená stanice s kulometem ráže 12,7 mm. Pancíř má být výrazně vylepšený a vícevrstvý, složený z oceli, wolframu, kompozitní výplně a keramických komponent. Zcela zásadní je instalace Trophy Euro jako aktivní ochrany. Leopard je první evropskou zbraní, kde je systém automaticky instalován. Jak jsem již v minulých článcích zmiňoval, jedná se o izraelský výrobek, který je v současnosti jako jediný na světě včas schopen detekovat a čelit střelám typu Javelin nebo třeba špičkový ruský Kornet. Právě sofistikovaný radar detekci a včasné reakci výrazně napomáhá. Jako subsytém Trophy jsou na tanku instalovány boxy s velkým množstvím penetrátorů, které po detekci protitankové střely vystřelí hustý mrak kovových pelet a nebezpečí zlikvidují, rizikem je blízká přítomnost pěchoty. 

Němci se velmi věnovali agilitě tanku. Ten zvládne stoupavost 60 % a je schopen překonávat boční sklony až o 30%, vertikální překážky do výše jednoho metru. Leopard překoná zákop o šíři tří metrů, bez přípravy přebrodí vodní tok o hloubce jeden metr. To jsou parametry objednaného švédského BVP CV90, ale to váží jen 38 tun. 

Samozřejmě by bylo možné se technickým specifikacím věnovat velmi dlouho, ale je zjevné, že 2A8 už reaguje na rusko-ukrajinský konflikt, kdy se jasně ukázala nebezpečnost moderních ATGM (ruční protipancéřové střely). Jedná se o špičku mezi MBT (hlavní bojový tank) a jako volba je jistě velmi rozumný, ať jde o logistiku či především to, že se brzy bude jednat o takřka unifikovanou zbraň evropských členů NATO. Turecko vyvíjí vlastní MBT a Američané mají Abramsy. Jediná potíž je váha a s tím související potíže s logistickým plánováním tras přesunů. České mosty na jeho váhu prostě nejsou dimenzované. Ještě bych vzhledem k výše zmíněným faktům upozornil na to, že modernizace darovaných 2A6 bude nepochybně velmi drahá. 

Zdroje:

https://bulgarianmilitary.com

http://www.military-today.com

https://www.armyrecognition.com

 

 

Autor: Jaroslav Červenka | středa 31.5.2023 11:34 | karma článku: 27,49 | přečteno: 794x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8497x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6945x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,32
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik