Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chameleoni z ANO jsou teď konzervativní, budou dělat vládě peklo

Hnutí ANO si chystá již třetí tvář od svého vzniku, Andrej Babiš zkouší naprosto vše, aby získal co nejvíce voličů a můžeme opět očekávat obří a zcela nesmyslné obstrukce hrazené z kapes daňových poplatníků. 

Účast šéfa ANO na konferenci konzervativců v Budapešti vyslala jasný signál, kam chce Andrej Babiš hnutí směřovat. Odteď se bude jednat o konzervativní uskupení. Spolupracovníci Andreje Babiše jsou minimálně velmi zmatení, protože dosavadní mantra byla, že ANO je hnutím pro všechny. Jedná se o další veletoč slovenského magnáta. Heslo, které ANO vyneslo do špičky české politiky bylo řídit stát jako firmu. V souvislosti s tím se vedla tvrdá kampaň proti obsazování míst v dozorčích radách politiky. Oboje nakonec zcela vyhořelo. Ve chvíli, kdy se Andrej Babiš stal premiérem, politika ANO nabrala velmi silný punc levicového zaměření, které zcela zásadním způsobem zesílilo s příchodem covidu, kdy se orientace ANO stala prakticky čistě levicovou a zcela převálcovala klasickou levici v podobě ČSSD. Vzhledem k tomu, že preference ANO jsou víceméně konstantní, rozhodl se zřejmě Andrej Babiš pro další změnu a chce stranu profilovat jako konzervativní. 

Ponecháme-li stranou voliče ANO, kteří zřejmě ze strany šéfa ANO skousnou snad úplně všechno, nelze nevidět, že se nejedná o nic jiného než o křišťálově průhledný oportunismus. Andrej Babiš už zase začal objíždět regiony a rok dopředu rozjíždí kampaň k dalším volbám. Jeho tah na bránu v podobě moci je neuvěřitelný. Snahu profilovat stranu jako konzervativní ovšem trochu kazí pár faktorů, které se jasně ukázaly v rozhovoru Karla Havlíčka pro iDnes

Pochopitelně hlavním terčem kritiky je vládní balíček opatření pro snížení rozpočtového schodku státních financí. Ne, vláda v žádném případě není ideální. Sporné osobnosti jako Blažek, Černochová, Stanjura nebo i koneckonců předseda zcela zdiskreditovaného hnutí Starostů Vít Rakušan. Kdo se jen trochu orientuje v komunální politice ví, jaká je realita tohoto hnutí, byť je vněm nepochybně celá řada velmi slušných lidí. Vládní balíček je v podstatě kosmetický a horkou jehlou šitý návrh, který kritický schodek prostě a jednoduše nevyřeší. A bohužel má nepochybně pravdu Václav Klaus, že ještě dojde k jeho změkčení. Drzost ministra Stanjury, který vyhlašuje změnu padesáti zákonů a tváří se přitom, kolik udělali práce, je neuvěřitelná. Jsem voličem Pětikoalice a volil bych jí přesto jednoznačně znovu, protože ANO považuji za nevolitelné. O Okamurovi se snad ani nemá smysl bavit. To ovšem neznamená, že vláda je nekritizovatelná, jak se někteří její voliči tváří při sebemenším náznaku útoku proti ní. Opět si netroufá skutečně sáhnout do státní správy a zeštíhlit jí. Osobně se domnívám, že jediným reálným řešením schodku jsou investice a růst HDP. Mandatorní výdaje jsou doslova děsivá čísla a rozhovor s opozičním Karlem Havlíčkem jen ukazuje, jak je ANO naprosto neschopné, papouškovské hnutí, které by tyto výdaje vytrvale a populisticky zvyšovalo. 

Havlíček prakticky není schopen říct, co by jeho hnutí dělalo, pokud by bylo ve vládě. Z rozhovoru je to jasně patrné. Je neuvěřitelné, že z jedné strany kritizuje vládu za nedostatečná opatření a z druhé strany by valorizaci důchodů ponechal tak, jak byla. To už je doslova konsternující, protože důchody jsou největší zátěží rozpočtu a je jasné, že Babišovo vládou nastavený trend je naprosto neudržitelný. Kázat o hospodářské politice by mu šlo, ale nějaká sebereflexe je nejen pro něj zcela cizí slovo. Schodek odstartovalo ANO, úsporná opatření neprovedlo vůbec žádná. Plošně rozhazovalo stovky miliard a teď se bude tvářit, jak si je vědomé nebezpečnosti nárůstu dluhu státu. Hujerovství Karla Havlíčka dosahuje závratných výšin a nic nepomůže to, že s v ANO chtějí tvářit, že to Andrej Babiš pouští z ruky. 

Už je trapné jak všechny vlády vždy dokáží jen zvýšit daň z tabákových výrobků, potažmo alkoholu a hazardu. Na tom by se hoši shodli, jak exministr tvrdí. Co by stát asi dělal, kdyby lidé opravdu přestali kouřit? Neustálé trapné opoziční hýkání ohledně zmražení platů politiků. To prostě nejsou rozhodující částky pro státní rozpočet, jen vytrvalé populistické lákání voličů na falešnou skromnost politiků. Pochopitelně Karel nezapomněl ani na EET, jako by to byla nějaká spása. Dalším bonmotem je kritika zelené politiky EU, kterou současná vláda bohužel také prakticky bez výhrad následuje. Havlíček se tváří jako odpůrce, přitom jeho šéf v pozici premiéra dělal úplně to samé, co dělá Petr Fiala dnes. A to je Fiala v mnohem horší pozici, protože Babiš už se zavázal ke spoustě věcí, které teď vláda musí plnit. 

Pro stát, a nejen náš, je doslova kritické, že prakticky přestala existovat konstruktivní opozice. Pětikolalice v opozici také nebyla žádná hitparáda a ODS nezapomenu schválení superhrubé mzdy v tu nejnevhodnější dobu, byť jsem je volil. Ale rozhovor s Karlem Havlíčkem jasně ukázal, že ANO už vůbec neví, co by v této situaci dělalo a díky Bohu za to, že si Petr Fiala aspoň troufnul zmírnit valorizaci důchodů. Stát na to prostě nemá. Ale to ANO vůbec nezajímá. Teď se bude tvářit, že je konzervativní, je tohle konzervativizmus? Ta bezbřehá touha po korytu je tak do očí bijící, že je prostě jasné, kdo tvoří drtivou část voličů tohoto hyperpopulistického a oportunistického hnutí. Představu si každý může udělat sám. Hlavně, že budou dělat peklo a nepochybně obstruovat. 

Autor: Jaroslav Červenka | úterý 23.5.2023 8:10 | karma článku: 38,86 | přečteno: 3027x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8497x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6945x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,06
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik