Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Medveděv vytrvale reflektuje strach ruských mocenských špiček

Pološílená rétorika Dmitrije Medveděva často vyráží dech, kdysi celkem seriózní politik se změnil ve válečného štváče se zcela zločinným narativem. 

„Pokud Rusko zastaví speciální vojenskou operaci, aniž by dosáhlo vítězství, nebude existovat, bude roztrháno na kusy. Pokud USA přestanou dodávat zbraně kyjevskému režimu, válka skončí.“, nejnovější prohlášení bývalého ruského prezidenta na jím milovaném Telegramu. Přestože zmiňuje, že se jedná o parafrázi výroku Joea Bidena, v celkovém kontextu pouze ukazuje strach a vědomí následků případné porážky Ruska v konfliktu na Ukrajině. 

Z Medveděva se prakticky stal jeden z kremelských ideologů, jeho vyjádření lze označit za ultramilitaristická a genocidní. Vytrvalé vyhrožování západu, rozdmýchávání nenávisti vůči Ukrajině, neustálé štvaní obyčejných Rusů k válce. Zmínka o roztrhání Ruska na kusy pouze jasně ukazuje plné vědomí obav všech ruských špiček z potenciálních následků šílenství, do kterého je zatáhl jejich vůdce. Intenzita Medveděvových výstupů je dokonalým ekvivalentem obav, že režim v současné podobě situaci neustojí a jeho pohůnci padnou s ním. 

Analyzovat aktuální vnitropolitickou situaci Ruska je opravdu oříšek, ale stále více se ukazuje jedna historická paralela a tou je nacistický režim. Málo frekventovanými fakty o hitlerovském Německu jsou právě údaje o vnitřním stavu diktatury. Hitler byl neomezený vládce, který s jednotlivými složkami hýbal jako s loutkami. Všechny nacistické frakce mezi sebou vytrvale soutěžily o moc, majetek a materiální zajištění. Německo se velmi rychle dostalo do stavu, kdy byl nedostatek takřka všeho. Příkladem je SS, organizace, která se stala státem ve státě a pronikala do všech složek společnosti i z ekonomického hlediska. Budování koncentračních táborů bylo rvačkou o nedostatkový stavební materiál. 

SS byli obecně mezi vládnoucími špičkami Třetí říše velmi nenáviděny. Agresivně ukusovali vše, co mohli. Ale velmi podobně se chovala skupina kolem Hermanna Göringa, Martin Bormann si vybudoval zcela nezávislé postavení v rámci nacistické hierarchie, NSDAP fungovala také po svém. Výčet by mohl být dlouhý. Všechny složky se mezi sebou rvaly o kořist a navzájem se nenáviděly. Právě třeba Bormann, pro svůj vliv na Hitlera, patřil mezi nejnenáviděnější a nejobávanější postavy režimu. Hitlerovi vyhovovalo, že se jednotlivé organizace mezi sebou perou, protože žádná pak nebyla příliš mocná a nebyla schopná ho ohrozit. On byl arbitrem, který celý proces posvěcoval a udržoval jakousi zvrácenou rovnováhu. 

Současné Rusko je úplně to samé. Nejvýrazněji je v tomto soukolí vidět Jevgenij Prigožin, jehož Vagnerovci jsou nezávislí na pravidelné ruské armádě a budují si jakýsi vlastní stát ve státě. Prigožinova nenávist vůči ministru obrany Sergeji Šojguovi je příslovečná a neváhá jí veřejně ventilovat. Stejně jako své ambice řídit celý konflikt. Podobných skupin v Rusku je mnohem více a často jsou placeny oligarchy, kteří čekají, jak se situace vyvine. Tolik pověstní silovici mezi ruskými špičkami jsou reprezentováni celou řadou mocenských skupin, které mezi sebou vytrvale soupeří. A netřeba mluvit o všemocné FSB, která už je v podstatě ekvivalentem SS. 

Všechny tyto složky mají svůj vliv a vhled do situace, Putin se stejně jako Hitler zjevně snaží držet mezi nimi jakousi rovnováhu a zůstávat nad nimi, ale poslední vyjádření Meveděva už jasně ukazují, jak hodně schizofrenní situace panuje za zdmi Kremlu. Válka na Ukrajině se nedaří, je dlouhá a faktor nálad obyvatelstva je nepochybně stále významnější, stejně jako slábnoucí pozice Putina, který se stále více začíná jevit jako neúspěšný vůdce a to se v Rusku neodpouští. Zločinci ve vedení státu nakonec vždy nějak drží spolu, když jde do tuhého, ale množství vypadnutých z okna jen svědčí o obrovských pnutích v ruských vládnoucích složkách, které by klidně mohly vyústit v něco zcela nečekaného. 

Autor: Jaroslav Červenka | čtvrtek 23.2.2023 5:16 | karma článku: 36,33 | přečteno: 2454x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8497x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6945x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  11:54

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,06
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik