Pomoc Ukrajině nabývá zcela nových dimenzí, půjde do tuhého

3. 02. 2023 15:23:16
V následujících týdnech a měsících bude Kyjevu poskytnuto značné množství těžké techniky ze západních zemí. Zároveň to ovšem bude logistická noční můra.

Již několik týdnů se ví o dodávkách bojových vozidel pěchoty (BVP) Bradley ze Spojených států. Bude se jednat o verzi M2A2 z roku 1988. Stroj má pancíř, který ruské BMP-2 (nejnasazovanější ruské BVP) již neprorazí a měl by odolat 30mm protipancéřové hlavici na vzdálenost 500 metrů. Unese výsadek šesti mužů a nese k okamžitému odpálení dvě rakety TOW, které spolehlivě zničí jakýkoli ruský tank. Součástí dodávky je mj. i 100 obrněných transportérů M113, 138 Humvee, 56 vozidel MRAP (stroje konstruované tak, aby odolali výbuchu miny) a třeba munici pro HIMARS. Balík je celkově opravdu veliký v hodnotě 3 miliard dolarů.

Německo ohlásilo dodávku 40 BVP Marder 1. Stroj je schopen dopravit na bojiště až 7 vojáků a využívá 20mm rychlopalný kanon. Pro boj s tanky využívá protitankovou střelu (PTŔS) Milan, která se však zatím na Ukrajině příliš neosvědčila. Má být schopna probít až 500 mm homogeního pancíře, ale zdá se, že parametrů nedosahuje. S největší pravděpodobností proto, že se nedostane přes reaktivní pancéřování obrněnců. To svým výbuchem rozmělní kumulativní hlavici a odrazí jí. Dále Němci poskytnou baterii protiletadlových Patriotů, které jsou dostatečně známé.

Velmi zajímavým přírůstkem budou francouzské stíhače tanků AMX-10RC. V současnosti se vedou spory, zda se jedná o lehký tank, byť vozidlo je kolové. Jeho hlavní devizou je 105mm kanon schopný používat protitankovou munici. Je slabě pancéřované a pro regulérní boj nepříliš vhodné. Takže takticky buď střelba zpoza fronty nebo využití u speciálních jednotek. Stroj je schopen plavby a Dněpr u Chersonu by dokázal překonat za 7 minut. T-80 nebo T-90 by ovšem byl schopen zřejmě zničit jen palbou z boků.

Článek by byl nesmírně dlouhý, pokud by se měl zabývat všem prostředky poskytovanými Ukrajině. Američané třeba dodají termovize, neřízené střely, ale i deky. Zajímavé jsou události posledních dnů. Najednou se roztrhl pytel s nabídkami tanků. Britové nabízí svůj Challenger, který je považován za nejspolehlivější na světě snad s výjimkou izraelské Merkavy. Londýn v této chvíli řeší jak stroje ochránit před případným ukořistěním a zřejmě budou pro každý z nich vyžadovat speciální odtahové vozidlo!!! Francouzi zvažují svůj Leclerc, velmi drahý tank, který kvůli ceně prodali jen do SAE. Ale parametrově se rovná zbrusunovému jihokorejskému K2 Panther.

Američané poskytnou starší verze Abramsů, nejtěžších tanků světa. A světe div se, Berlín se hnul konečně také, poskytne starší verze Leopardů 2. Okamžitě se připojilo Dánsko a Španělsko. Ale pokud Madrid nabízí to, co nabízel kdysi nám, tak bude problém se zprovozněním. Německý pročínský a částečně proruský kancléř Scholz zřejmě konečně podlehl mezinárodnímu tlaku. Berlín dokonce zvažuje poskytnout Leopardy 1, ale to bude velmi problematické, jedná se o staré stroje, které budou těžko provozuschopné.

Nebudu už uvádět konkrétní data, ale z logistického hlediska se jedná o noční můru. Některé stroje jezdí na naftu, některé na benzín. Nemají unifikované hlavně děl, různé ráže a některé s hladkým vývrtem hlavně, některé s drážkovaným. O náhradních dílech nemá smysl mluvit. Nejlehčí z nich je Leclerc s 54,5 tuny. To je pořád mnohem víc než naprostá většina ruských tanků. A mosty na Ukrajině jsou pochopitelně dimenzovány na stroje sovětské výroby. Budou-li chtít překonat vodní tok, nezbude většinou nic jiného než pontonový most. V každém případě se jedná o stroje, které se buď ruským tankům hravě vyrovnají nebo výrazně překonají. A hlavně posádky jsou daleko lépe chráněny.

Poslední věc, kterou zmíním, jsou rakety GLSDB. Klouzavá střela s GPS naváděním a schopností manévrovat. Mají dostřel 150 kilometrů, takřka dvojnásobek oproti střelám pro HIMARS, které Kyjevu poskytují Američané. Je nutné si uvědomit, že Rusové se bez železnice vůbec nehnou. Kvůli HIMARS museli výrazně posunout svá překladiště pro materiál a munici. S GLSDB jim nastává nový a hodně velký problém. Další auta, další řidiči, ještě obtížnější logistika. Nemluvě o schopnosti Ukrajinců zasáhnout značnou část Krymu. Včetně Sevastopolu. Doufejme, že toto vše přispěje k porážce toho kvazifašistického státu a vítězství Ukrajinců.

Autor: Jaroslav Červenka | pátek 3.2.2023 15:23 | karma článku: 30.29 | přečteno: 1175x

Další články blogera

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma článku: 33.02 | Přečteno: 1899 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 8472 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma článku: 38.09 | Přečteno: 4722 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma článku: 37.25 | Přečteno: 6930 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 9.66 | Přečteno: 259 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 8.53 | Přečteno: 105 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 10.84 | Přečteno: 397 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 6.95 | Přečteno: 109 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.82 | Přečteno: 579 | Diskuse
Počet článků 276 Celková karma 38.67 Průměrná čtenost 2386

Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...