Proč by Rusové nemohli mít tak vysoké ztráty?

5. 01. 2023 0:35:45
Celá řada informací z Ukrajiny si vysloveně protiřečí, přesto jsou některá fakta naprosto zjevná. Rusové ukrajinským vojenským dovednostem nestačí.

Forum24 zveřejnilo informaci ISW o tom, že Rusům dochází dělostřelectvo i tanky a jejich obsluhy jsou používány jako obyčejní pěšáci. Součástí zprávy je i to, že dotyční specialisté nemají klasický pěší výcvik a v zákopech se prostě neorientují. Zároveň ISW před nedávnem sdělil, že Kreml "někde" v Rusku cvičí 200 000 vojáků pro nadcházející ofenzivu. Nejčastěji se mluví o útoku na Charkov a Kyjev.

Jestliže mají Rusové někde 200 000 záložáků, je naprostý nesmysl utrácet tyto specialisty v pozičních bojích a de facto sebevražedných útocích. Jejich výcvik je mnohem náročnější než u obyčejných bigošů. Ono je ovšem velkou otázkou, zda se někde tento počet opravdu cvičí. Svět je dnes malý a satelity odhalí prakticky vše a je celkem jasné, že se také satelity NATO snaží. Ta zpráva není nikým potvrzená. Ovšem množí se zprávy o mobilizaci, která má v Rusku začít dnes. Celý konflikt dost připomíná Zimní válku. Finové dali Rusům opravdu zabrat. A Rusové dle svých standardů na zteč posílali masy, tak jako vždy. S výjimkou Afghánistánu a Sýrie. Rozdíl je v tom, že Ukrajinci jsou lépe vyzbrojení a přeci jen je jich víc, než bylo Finů a skutečně by mohli vyhrát.

Jestliže Moskva opravdu někde cvičí 200 000 vojáků a pak je masivně vrhne proti Ukrajincům, asi to bude problém. Z jedné strany se neustále hovoří, že Kreml nemá dost živé síly, z druhé strany denně slyšíme o vytrvalých útocích patnáctičlenných skupin ruských vojáků u Bachmutu, jedna za druhou. Vzhledem k tomu, že tohle je informace mj. čečenského velitele právě z Bachmutu (je na straně Kyjeva, Kadyrova za Čečence nepovažuje), asi to bude pravda.

V každém případě, od 1. 1. denně slyšíme informace o drtivých zásazích, které Ukrajinci Rusům zasazují. Zprávy hovoří o stovkách mrtvých vojáků. Kreml to pochopitelně bagatelizuje. Ukrajinské informace o ruských ztrátách lze považovat stále více za důvěryhodné. Jednak navrátilci z Ukrajiny hodně mluví o tom, jak přísně se kontrolují způsobené škody nepříteli a za další. Vede se poziční boj, fronta se takřka nehýbe. Jednotky jsou rotovány a zdá se pravděpodobné, že na ruské straně už je opravdu velké množství nevycvičených rekrutů.

Důsledky jsou nasnadě. Rusové toho moc neumí. Elitní jednotky jsou z velké části rozprášeny a klíčový faktor současného konfliktu - zpravodajská činnost, evidentně nejsou ruským hobby u řady jednotek. Takže pokud by oni měli zjišťovat dislokaci Ukrajinců, budou mít problém. Nehledě na to, že Ukrajinci se nepochybně stahují mnohem hlouběji do vnitrozemí. Současné ukrajinské zásahy mají jednoduchý důvod. Dokázali se naučit kompletní elektronický a výzvědný boj. Ať jde o výkonné radary, špičkově vycvičené dronové a výzvědné jednotky, rušičky, lokátory signálu v kombinaci se zpravodajskými informacemi z NATO.

Ani Ukrajinci nemají dost střeliva, takže se zaměřují hodně na chirurgicky přesné údery. Navíc mají v týlu Rusů celou řadu informátorů. Je nutné si uvědomit, že Rusové budou na frontě disponovat celkem dost velkými silami. Mají potíže s logistikou a mají potíže s tím, kam rotující jednotky uložit. Pak se hodí bývalá budova školy. Důsledek, stovky mrtvých, protože HIMARS. A díky všem výše zmíněným faktorům, Kyjev zkrátka ví, kam má vystřelit. Ukrajinci vojensky evidentně v rámci celku Rusy převyšují. Doufejme tedy, že Rusové těch 200 000 zašitých rekrutů nemají, a že se Kyjev připravuje na další ofenzivu, která by mohla agresory definitivně demoralizovat. Už by to chtělo. Po těchto událostech už musí být morálka Rusů na bodu mrazu.

Autor: Jaroslav Červenka | čtvrtek 5.1.2023 0:35 | karma článku: 34.24 | přečteno: 2548x

Další články blogera

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma článku: 33.02 | Přečteno: 1904 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 8475 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma článku: 38.09 | Přečteno: 4726 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma článku: 37.25 | Přečteno: 6935 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.28 | Přečteno: 421 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.55 | Přečteno: 1201 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 438 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 259 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 679 | Diskuse
Počet článků 276 Celková karma 38.67 Průměrná čtenost 2386

Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...