Ústup z Chersonu byl pro Rusy naprostou nezbytností

12. 11. 2022 7:10:56
Osvobození ukrajinského města je zcela nepochybně skvělým úspěchem ukrajinské armády, ale je to vyhraná bitva, válka v žádném případě.

Podíváte-li se na níže přiloženou mapu, Cherson v podstatě zůstal kapsou na západním břehu Dněpru a měl s Rusy obsazenými místy spojení pouze přes pontonový most a poškozený Antonivský most, po kterém nemohla přejíždět těžká technika. Centrum Chersonské oblasti sice hájily ruské elitní jednotky, ale bylo zjevné, že jsou v pasti. Ukrajinci by za pomoci západních houfnic, jako je PzH 2000, M777 nebo i nám dobře známých CAESARů dokázali zcela zlikvidovat jakoukoli logistiku nepřítele a postupně jednotky rozdrtili. Obzvlášť při použití vysoce přesné munice Excalibur, kterou mají prokazatelně k dispozici. O raketometech HIMARS nemluvě.

Rusové Antonivský most zničili, je nepochybné, že Ukrajinci by v případě nutnosti udělali totéž. Jen na okraj, je až děsivé, že tuhle totální zkázu sledujeme v evropském prostoru. Je celkem jasné, co se bude na jihu Ukrajiny v následujících měsících dít. Nic. Dněpr tvoří z vojenského hlediska hranici, kterou Ukrajinci překročit nedokáží a Rusové aktuálně také ne. Dá se pouze očekávat pravidelné ostřelování Chersonu ze strany ruských agresorů. Mapa jasně říká, kam se přesunou těžiště bojů. Trojúhelník Severodoněck, Kramatorsk, Doněck. Stále existuje vysoké riziko útoku Rusů z jejich území směr Charkov. Ukrajinci zde prostě musí dislokovat značné množství jednotek, aby zabránily případnému průlomu. Je třeba si uvědomit, že v žádném případě všech 300 000 (asi) povolaných branců není na frontě. Rusové potřebují čas je vyzbrojit a připravit na další ofenzivu, kterou by mohli získat zpět strategickou iniciativu, a o to jim teď v zimě nepochybně půjde především.

V záplavě různých videí o likvidaci ruských obrněnců či vojáků se zcela ztrácí rozumný nadhled a řada podstatných informací. Mimochodem z videí, jako je to níže přiložené, už tak nějak radost vůbec nemám. Když se dívám na toho chudáka na konci, který leží v díře v zemi, je mu nepochybně zima, má strach a pak mu přiletí takovýto dáreček, připadá mi nelidské se radovat. Samozřejmě 30. ukrajinská brigáda jen dělá svou nezbytnou práci a Ukrajinci prostě musí, každé takovéto video přispívá k demoralizaci nepřítele a pomáhá udržovat morálku vlastní. Ale my v tom nelidském konfliktu přímo nejsme a je třeba si uvědomit, že se může jednat o ruského válečného zločince stejně tak, jako o čerstvého odvedence, který by chtěl být doma s rodinou. Zranění v oblasti hýždí na frontě v tak chaotické armádě, jako je ta ruská, může být klidně smrtelné. Infekce je velmi rychlá a mají Rusové dostatek antibiotik a zdravotnického materiálu? Přijde pomoc včas?

Zpět k tématu. Je třeba si všimnout, že ruská rétorika se změnila. Přestali harašit jadernými zbraněmi, protože zřejmě pochopili, že to nepomůže. Cherson je veliká ideologická rána, ale ze strategického hlediska tohle vítězství Ukrajinců až tak tolik neznamená. Dokud Putin drží pás země, který spojuje Krym s Ruskem, ještě není úplně nejhůř. A je zjevné, že jen málo lidí si uvědomuje, že čas pracuje pro Rusy.

V záplavě vítězných videí a zpráv zcela zanikají racionální informace. Kreml nepochybně pochopil, že Ukrajince nezastraší a západ také ne. Klesl již tak hluboko, že spolupracuje se světovými vyvrhely Severní Koreou a Íránem. Zde se mimochodem ukazuje stupidita zahraniční politiky Joea Bidena, který chtěl s Teheránem vyjednat novou dohodu a kvůli tomu se odtáhl mj. od Saúdské Arábie. Takže z jedné strany pomáhá Ukrajině, z druhé strany nepřímo umožnil ajatolláhům pomoci Moskvě. Jak je možné, že nikdo nedokáže zabránit dodávkám íránských dronů a balistických raket do Ruska. O severokorejské munici nemluvě. Putin klesl již tak hluboko, že prakticky nemá co ztratit. Musí vyhrát a tomu podřídí vše.

Německo je kritizováno za nedostatečnou vojenskou podporu Kyjeva. Média jakoby neviděla nebo nechtějí vidět, že Berlín financuje přímo provoz ukrajinského státu, s největší pravděpodobností totéž činí Francie, jejíž vojenská pomoc je ještě menší než ta německá. Kyjev před pár dny zestátnil několik strategických podniků. Je to jasný ukazatel, že země stojí před kolapsem. Je jen otázkou času, než přijde přídělový systém. Ekonomika je prakticky nefunkční a je zřejmě intenzivně sanována západní pomocí. Kreml už má vše nepochybně dobře spočítáno. Na jeho území se nebojuje, ruská ekonomika je v těžké situaci, ale v dohledné době nezkolabuje a Putin moc dobře ví, že ochota západu dotovat Kyjev nebude nekonečná.

Ve světle těchto faktorů je ztráta Chersonu pouze dílčí prohrou. Kreml nechce jednat, ví, že čas je tu pro něj. Putina nezajímají dlouhodobé ekonomické a mezinárodní škody, kdy se Rusko postupně dostane do obrovské izolace a nezachrání ho ani vztahy s Čínou, o Indii se postará americký lobbing. Ukrajinci nemají čas, zima nezima. Potřebují přetnout ten pás spojující Rusko s Krymem a nejlépe osvobodit Doněck. Můžeme denně číst, jak je ruská armáda slabá a demoralizovaná, zatím to zjevně k jejímu kolapsu nevede. Stejně jako občané Ruska stále nejeví tendence k tomu, že mají války dost. Následující týdny budou z mého hlediska pro celý konflikt rozhodující. Ukrajinci nutně potřebují strategické vítězství nebo minimálně zcela Rusy zdeptat, aby ti konečně začali hromadně dezertovat.

Autor: Jaroslav Červenka | sobota 12.11.2022 7:10 | karma článku: 40.26 | přečteno: 8298x

Další články blogera

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma článku: 33.02 | Přečteno: 1899 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 8472 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma článku: 38.09 | Přečteno: 4722 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma článku: 37.25 | Přečteno: 6930 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 20.96 | Přečteno: 300 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 441 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 857 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 603 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 276 Celková karma 38.67 Průměrná čtenost 2386

Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...