F-35 je špičkový letoun, pro vzdušné síly AČR až příliš

29. 07. 2022 17:59:01
O tom, že je třeba modernizovat armádu se ví již dlouho. Asi by bylo zbytečné tu vypisovat nikdy nekončící komedie kolem tendrů, a že se toho udělalo málo. Na Ukrajině je válka a najednou se bude překotně modernizovat. Nesmysl.

Samo o sobě jen zásadní záležitost ohledně okamžité modernizace. Ohledně konvenční války Rusko v současnosti jasně předvádí své schopnosti v šílené válce na Ukrajině. Asi téměř všichni jsme byli přesvědčeni, že Kreml dokázal zmodernizovat armádu, a že Putin posunul Rusko opět mezi velmoci. Byl to velký omyl. Pochopitelně Ruská federace disponuje špičkovými konvenčními prostředky, ale zjevně je jich málo a ještě je zjevný velmi špatný výcvik personálu. A také trpí nedostatkem kvalitní munice. Ať dopadne válka na Ukrajině jakkoli, je jasné, že Moskva nebude dlouhou dobu znamenat vážnou konvenční hrozbu. Určitě ne pro NATO jako celek, tedy i pro nás.

Již to samo o sobě dává jasný signál, že překotné přezbrojení v době krize je nesmysl. Budou se kupovat vozidla pěchoty ze Švédska od BAE Systems. Tak úplně netuším proč. Německý Rheinmetall se celou dobu jeví jako nejlepší varianta. Jejich Lynx je nejmodernější, je postaveno tak, aby sneslo celou řadu modernizací a především tu Němci již výrazně zainvestovali a bývali by v tom chtěli pokračovat.

Leopard 2A7+. Asi jasně nejrozumnější volba. Jenže je tu jedna velká potíž. Javeliny, ukrajinské Stugny-P nebo třeba i ruský Cornet jsou likvidační i pro západní tanky. Dnes je jasné, že jediná ochrana těchto strojů je v časné detekci přenosných systémů a jejich eliminace. V této chvíli potřebné systémy nemají žádné tanky. Jediný detekční systém teď testují Izraelci a zdůrazňuji, že teprve testují. Co se týče obranného vybavení rychlé reakce je otázka opět sporná. Jen pro zajímavost, problematika není vůbec jednoduchá. Všimněte si, že řada videí z Ukrajiny zobrazuje laserové zaměření nepřítele. Jenže Rusové mají na svých tancích vybavení, které je schopno laser detekovat. Takže to Ukrajinci, a na těch videích je to vidět, řeší tím, že zaměřují vedle a až na poslední chvíli zamíří přímo na cíl, aby sami byli v bezpečí a znemožnili včasnou reakci posádky tanku . Nedovedu si představit, co by se proti tomuhle mělo vymyslet. Prostě a jednoduše koupíme tanky, které budou vyžadovat okamžitou modernizaci.

Dalším faktorem je, že obranné doktríny se prostě změní. Je tu naprosto zásadní otázka dronů a obecně detekce zbraní a obrany proti oněm detekcím. Role moderních letadel a MBT (main battle tank) je stále spornější. Protože vše směřuje k autonomním systémům, které nepotřebují člověka a životnost jakékoli zbraně ve skutečně moderním konfliktu (tím je Ukrajina jen částečně) je dost nízká. Je-li MBT detekován a poblíž se nachází "poflakující" se sebevražedný dron, je v té chvíli osud tanku napůl zpečetěn. Moderní doktrína bude vyžadovat obrovské vševojskové on-line propojení. S velkým množstvím moderních systémů. To znamená obrovské náklady.

F-35 tyto parametry splňuje. Je to nejenom stíhač, ale poměrně univerzální letadlo, schopné nést jaderné hlavice a je vybavené velmi podobnou elektronikou jako letouny včasné výstrahy AWACS. Operační prostor letadla je díky nejmodernější elektronice tak velký, že my to opravdu nepotřebujeme. Mají-li se jeho schopnosti využít, musí mít AČR odpovídající vybavení jak na zemi, tak ve vzduchu. Již teď se s letadlem počítá jako s řídící jednotkou pro nejmodernější drony. Pilot, případně autonomní systém, je při plném využití letadla schopen aktivovat prakticky jakoukoli pozemní zbraň, která je on-line. Zjednodušeně řečeno, z letadla se dá řídit obrana velmi rozsáhlého prostoru a počítač je dokonce schopen vyhodnocovat jaké zbraně jsou nejvhodnější pro úder. My takřka žádné takové vybavení nemáme. Otázka zní, jak hodně bude F-35 spolupracovat s novými izraelskými radary, vše je věcí velmi drahého softwaru. Jen chytré rakety do letadla stojí desítky miliónů korun jedna.

Nebudu tu rozvádět cenu letové hodiny, školení personálu, vybudování logistiky atd. Je úplně jedno, že Čáslav je rekonstruovaná dle standardů NATO. Bude nutná kompletní rekonstrukce. V republice není letiště, které by mělo povrch schopný ustát F-35. Bude se muset měnit úplně vše. Za obrovskou cenu. Jen tak lehce jsem počítal a dvě letky se vším všudy podle mě pod 160 miliard nepůjdou a to se nebavíme o pravidelných nákladech. Myslím, že v Evropě je jen jedna evropská letka, která je cvičená na nesení amerických jaderných zbraní a to na základně Rammstein v Německu. Nedovedu si představit, že by někdy čeští piloti byli cvičeni na nesení jaderných zbraní. Další zbytečná vlastnost. Letadlo je pochopitelně schopné nést nejmodernější raketové systémy. To je pochopitelně dobře, ale máme na to, abychom je kupovali? Piloti se na nich musí cvičit a pravidelně. Rusové nám názorně předvádějí, když je u letadel výcvik nedostatečný. Ty náklady jsou astronomické.

Máme vybudovanou veškerou logistiku a personál pro Grippeny. Dostali bychom současné zdarma a E/F, které jsou někdy označované jako nejlepší viditelné stíhací letouny na světě, za velmi slušnou cenu. Ta letadla našim potřebám prostě stačí. Jejich hlavní nevýhodou je, že už je Švédové nebudou modernizovat, ale je nad slunce jasné, že by nám na třicet let bohatě stačili. Je bohužel zjevné, že vláda se ani nabídkou švédského SAABu moc nezabývá. Prostě je tu láska na první pohled pro F-35. Možná nejlepší letadlo světa, které je pro nás ovšem v této chvíli extrémně drahý luxus. A hlavně není třeba.

Autor: Jaroslav Červenka | pátek 29.7.2022 17:59 | karma článku: 30.43 | přečteno: 767x

Další články blogera

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma článku: 33.02 | Přečteno: 1903 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 8475 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma článku: 38.09 | Přečteno: 4725 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma článku: 37.25 | Přečteno: 6935 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.65 | Přečteno: 458 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 276 Celková karma 38.67 Průměrná čtenost 2386

Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...