Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ministr přemýšlí o začátku vyučování v devět hodin. Konečně řešení pro školství!

Problémy současného školství jsou stále hlubšího charakteru. Říká se, že vzdělávací systém je obrazem společnosti, ten náš jde od listopadu 89 soustavně k horšímu a horšímu. 

Je třeba být vidět, to beze zbytku splnil nový ministr školství Vladimír Balaš (STAN) na sjezdu své strany. Jeho doslova revoluční návrh o tom, že vyučování by mělo začínat až v devět hodin, zcela jistě vyřeší problémy našeho školství. Stejně jako další ubrání látky z osnov. Aspoň jedna inovace, to druhé se děje od revoluce, stále se ubírá, ale žáci jsou stále přetížení. Hrůza. 

Žáci jsou přehlcováni znalostmi, které ale pak neumí aplikovat. Takže se možná omezí počet hodin. Rád bych škrtnul první hodinu. Při změně rámcových vzdělávacích programů k nějaké redukci učiva stejně musí dojít. A je prokázáno, že zejména u pubertálních dětí brzké vstávání narušuje biorytmus a že podávají mnohem lepší výkony, když chodí do školy až v devět hodin. Mnoho z nich navíc dojíždí a musí vstávat o to časněji

Reakce staronového předsedy, který hrdinsky začíná naplno prosazovat EURO na sebe nedala dlouho čekat: „Jako učitel mám na to docela pozitivní názor, protože můj biorytmus byl vždy až od 9 hodiny a i má první hodina v pozici žáka i učitele byla vždy ta nejhorší. Je to teď samozřejmě nějaký ideový výrok, ale mně se docela líbí,

A nakonec vážená návštěva v podobě Petra Fialy hrdě oznámila, že diskuzi na toto téma se nebrání, koneckonců stejně jako všichni zúčastnění. Z vlády za několik měsíců nevypadlo jediné koncepční řešení palčivých problémů této země. Zdravotnictví, důchodový systém, narůstající státní dluh. Vůbec nic. Dá se to snad omluvit obrovskou agendou, kterou se koalice od začátku musí zabývat. Bohužel jen zdánlivě. Ona totiž ministerstva fungují zcela normálně, nezávisle na dění na Ukrajině, příchodu uprchlíků nebo saldu státního rozpočtu. Cena elektriky je také moc nezajímá.

Ta ministerstva, která by měla být plná odborníků na své segmenty. Ta ministerstva, která i přes svá právní oddělení najímají mraky externích právních firem. Ta ministerstva, která by měla hledat způsoby jak ulevit státnímu rozpočtu. Patří mezi ně i ministerstvo školství, které zatěžuje školy, jichž není zřizovatelem (ZŠ a SŠ), neustálými sběry dat. Ale léta nikde není vidět, že by tato data byla účelně využívána. Ministerstvo, které velí České školní inspekci, z níž se stala zpolitizovaná a takřka zbytečná instituce. 

Ani po letech nemám chuť se pustit do hlubší analýzy krize systému a to jsem v něm pracoval 17 let. Společnost celkem výrazně podporovala navyšování mezd učitelům ze strany Andreje Babiše. Ale nikdo už se neptá, komu jsou ty mzdy navyšovány. Neustále se řeší nějaké metody výuky, přesto nadále není síla, která by odstranila stále výrazně používanou frontální výuku (učitelka mluví a děti sedí a mlčí). Žádná vláda se nenamáhala zabývat hlavním problémem školství. A to je naprostý nedostatek kvalitních učitelů. 

Mohu mít sebelepší vzdělávací program (ŠVP), inkluze může být úžasná. Pokud mi za katedrou sedí neschopná učitelka (učitel), nic nepomůže. Jako vedoucí pracovník ve školství jsem měl obrovský problém sehnat kvalitní vyučující. Tečka. Nikdo to nechce dělat. Ti schopní jdou jinam, stále dostanou mnohem více peněz a z toho velmi stresujícího prostředí, které neprošlo skutečnou reformou od komunismu, jdou do mnohem méně stresujících situací. 

Doba se změnila, s dětmi je to těžší, s rodiči také. Spousta z nich funguje na bázi, že jim stačí dobré známky a co dítě umí, není důležité. Ve spoustě škol (neříkám, že ve všech) vládne alibismus a neschopnost. Výběrová řízení na posty ředitelů jsou frašky a stejně to nechce nikdo dělat. Ano, někde je třeba látku ubrat, ale naopak někde přidat. "Biflování" je pomalu slovo, které zavání trestným činem. Přitom první stupeň má především motorickou paměť a nikomu neuškodí, pokud se bude biflovat užitečné věci. Smějeme se Američanům, že pomalu neví, kde leží Německo a kam asi směřujeme my?

Mohl bych psát hodiny na toto téma. Po celou dobu vládě Petra Fialy a především jemu věřím, ale tohle je hřebík do rakve. Stupidní politické prohlášení, mající zakrýt problémy STAN a nepochybně obecně problémy vlády, která se svým (především tedy nespokojenou částí) obyvatelstvem už naprosto zjevně nedostatečně komunikuje. Mám rád ironii, ale tohle se mi ani ironizovat už moc nechce. Díky Bohu za STAN, konečně začali řešit skutečné problémy, do škol se bude chodit od devíti hodin. Hned mám pocit, že vláda řeší, co je třeba. 

Zdroj: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/revoluce-ve-skolstvi-co-kdyby-skola-zacinala-az-od-9-00-premysli-politici-40403815#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=g32ERMO4GQm-202207240452&dop_id=40403815&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Červenka | neděle 24.7.2022 7:51 | karma článku: 44,52 | přečteno: 9029x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1940x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8498x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6947x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Při výbuchu a požáru ve sklepě domu na Přerovsku se zranily dvě ženy

10. května 2024  14:15,  aktualizováno  14:30

Při explozi ve sklepě rodinného domu v Jezernici na Přerovsku se dopoledne zranily dvě ženy. Výbuch...

Autobus s dvacítkou lidí se v Petrohradě vřítil na most a spadl do řeky

10. května 2024  14:27

V centru Petrohradu v pátek přišli o život nejméně čtyři lidé, když z mostu do řeky Mojky spadl...

Koalice utne obstrukce. Chcete na hokej, to je celá pravda, řekla Schillerová

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  14:20

Přímý přenos Vládní pětikoalice prosadila, že o návrhu opozice na vrácení návrhu na zavedení korespondenční...

Rusko útočí na Ukrajinu z nového směru. Bránit Charkov zamířily posily

10. května 2024  12:40,  aktualizováno  14:05

Ruské jednotky se pokouší prolomit ukrajinskou obranu v pohraničí na severu Charkovské oblasti,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 298
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik