Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nástroje pro boj s krizí a inflací se budují léta. Babiš v době hojnosti jen rozhazoval

Atributy, které tvoří stabilní stát jsou vše, jen ne to, co prezentuje absolutním způsobem bývalý předseda vlády a nejen on. 

K tomu, aby stát odolával ekonomickým výkyvům a zákonitým cyklickým krizím, se dá předcházet jediným způsobem. Podpora investic a budování segmentů ekonomiky s vysokou přidanou hodnotou. To jsou produkty, které tak snadno nepodléhají inflačním tlakům a mají velký vliv na sílu ekonomiky a příjmy do státního rozpočtu. 

Možná zdánlivě hloupý, ale jednoduchý případ. V době utahování opasků Václava Kaluse prudce zdražila jedna komodita. Byl to tehdy docela šok a pro řadu lidí se stala nedostupnou. Měla vysokou kvalitu, ačkoli nebyla ještě v žádném případě ovlivňována směrnicemi z Evropské unie. Byly to přesnídávky, Hamé vědělo, že je matky budou kupovat dále, vědělo, že musí udržet jejich kvalitu kvůli malinkým spotřebitelům a nastavilo asi celkem reálnou tržní cenu. Kvalita a značka. Důsledek byl ten, že cena, která v první polovině 90. let vyskočila tehdy někam k závratným 15 korunám (doufám, že si to pamatuji dobře) se držela neuvěřitelně dlouhou dobu a inflačním tlakům nepodléhala. Není to úplně ideální příklad, ale je lidový, jak milují naše zlatíčka Babiš se Zemanem. 

Otevřená ekonomika, kterou tvoří montovny a nízkomaržová produkce, je korouhví ve větru a točí se tak, jak ekonomický vítr fouká. Mimochodem naše inflace je devátá nejvyšší v Evropě. Nejsme sami, povyk je z jedné strany pochopitelný, ale z druhé strany asi trochu přehnaný. Nedá se nic dělat, v oběhu je obrovské množství vytištěných peněz, bez reálné hodnoty, můžeme jen smutnit po férovém Zlatém standardu. Vzhledem k tomu, že naše hospodářství nemá silné základy, nebo jen minimum, zákonitě se u nás budou výkyvy na světových trzích projevovat více. 

Zde je hned jeden argument, který při aspoň malých znalostech křičí: proč proboha baštíte zrovna Babiše? Agrofert lze charakterizovat třemi sloupy. Odřít zaměstnance co nejvíc, vytrvalá snaha zlikvidovat konkurenci v podobě malých a středních farmářů a právě ta nízkomaržová výroba. Všechny tři faktory mají jednu společnou věc, málo peněz do rozpočtu, právě ti malí a střední přispívají v souhrnu mnohem více, než tohle neokomunistické JZD. Babiš je vždy první, koho se krize dotkne a paradoxně také ten, který na ní nejvíc vydělá. Stačí mu prostě lehce zvýšit ceny svých většinou podřadných a ošizených produktů (zdůrazňuji většinou) a rázem je v souhrnu v krásných číslech. Banky mu nepůjčují nadarmo, i nadále.

Faktem je, že nejen Babiš, ale i předchozí vlády naprosto kašlaly na nízkopříjmové skupiny obyvatelstva. Babiš je najednou milovník uklízeček a nepedagogických pracovníků (trochu jim přidal). Že je tak nemiloval osm let předtím. Ovšem zásadní chybou naprosto všech vlád po revoluci je investiční politika. Ale vykřičník je opět u Babiše, protože on vládl v době největší konjunktury a investice nebyly. Celý Plán národní obnovy je opět jen moc hezký plakát pro hloupé voliče. Co nedá EU, nebude, a to si nebudeme nic namlouvat, nejen u Babiše je každá dotace automatickou osobní portmonkou. 

Prostě se tu třicet let nedělalo vůbec nic, ze strany státu, pro segmenty ekonomiky, které se zabývají komoditami s vysokou přidanou hodnotou a to je strašně vidět na nestabilitě ekonomických ukazatelů. K tomu se tu navíc intenzivně likviduje školství. Ano Babiš tam nalil peníze, ale to už dnes zdaleka nestačí, kvalitní lidé prostě učit jít nechtějí a není se co divit. Ve sborovnách působí obrovské množství nekvalitních "pedagogů", je to takové malé veřejné tajemství. Všichni to ví, ale když mi dítě nosí jedničky, proč bych to řešila, že? To že nic neumí je sekundární. A vlády, včetně té Fialovy, byť jí jinak velmi fandím, raději strčí hlavu do písku, nebo znovu osekají osnovy. Místo skutečné reformy. To se ty kvalitní segmenty ekonomiky budou jen těžko vytvářet. 

Vláda Petra Fialy má aktuálně velmi omezené prostředky k tomu, aby s inflací něco dělala. Lidi by se už konečně měli zamyslet nad tím, že jen saldo průběžného financování důchodů bude za pár let doslova děsivé. Co může asi dělat s cenami energií, když jsme v tržním prostředí a dávno ČR akceptovala směrnice o volném obchodu. Může jen rozdávat, ale z čeho? Není vše jen vina Babiše. Jsou tu obrovské strukturální nedostatky jdoucí hluboko do minulosti. Ale tanečky s důchodci, falešná lidovost člověka, jehož rozhled končí u vlastní peněženky, ničemu nepomohou. 

Autor: Jaroslav Červenka | neděle 12.6.2022 9:58 | karma článku: 36,51 | přečteno: 2255x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1942x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8498x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6949x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik