Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ostuda Novaka Djokoviče, Austrálie i organizátorů AO

Jeden z nejsledovanějších sportovců planety, jedna z nejsledovanějších sportovních akcí a divadelní vystoupení "vyspělé" demokratické země. 

Jsem velkým obdivovatelem Novaka Djokoviče. Přehlížených pozitiv kolem jeho osoby je velké množství a vždy mi vadilo, jak je často mediálně prezentován a ostrakizován na úkor pana dokonalého Federera a miláčka Nadala. Novak je oprávněně srbskou ikonou a jsem přesvědčen, že právě on je nejlepším tenistou historie. Větší část titulů Rogera Federera na GS je z období určitého intermezza, kdy odešel Pete Sampras a kupa špičkových antukářů jako byli třeba Thomas Muster, Gustavo Kuerten či Alberto Costa. A to nemluvím třeba o Andre Agassim, který kdyby svůj život plně věnoval tenisu, na titul nejlepší tenista historie by aspiroval možná právě on, stejně jako Pete Sampras, který byl nesmírně limitován skutečnou antukou a ne polorychlým povrchem jako dnes. Kdyby nebylo FO, Rafael Nadal by zřejmě tak velké množství GS nezískal, byť miluji jeho silový a nátlakový tenis. ND si své tituly vybojoval v tvrdé konkurenci těchto dvou tenistů a přes obří talent se nenarodil s deseti tenisáky v ruce jako RF či RN. Musel ve spoustě věcí překonat sám sebe a pro mě je velkým sportovním vzorem. 

Když je Wimbledon, Novak každé ráno vyběhne na ranní strečink a vezme s sebou sběrače míčků, ty děti jsou v sedmém nebi. Obdivuji jeho odvahu, když se neváhal postavit za přátelství mezi Srbskem a Chorvatskem, kde panuje mezi lidmi velká nenávist. Vítám jeho projev na kurtu, na rozdíl od současných robotů je schopen projevit emoce a nikdy jsem nepochopil antagonii množství tenisových fanoušků vůči Novakovi. Kdo hrál tenis, ví, jak je to psychicky extrémně náročný sport. Emocí je tam obrovské množství, sám jsem rozmlátil spoustu raket. A s Novakem na kurtu není nuda, byť mi jeho hodně defenzivní tenis příliš nevyhovuje. Vždy se mi líbilo jeho vystupování v rámci ATP a jeho trvalá snaha podporovat profesionální tenisty z nižších pater žebříčku, na rozdíl od těch dvou "polobohů". Dlouhá léta mu nekriticky fandím, až dodnes. 

Chtěl jsem, aby se nechal očkovat. Přál jsem si ho vidět na AO. Neustále jsem věřil, že ho tam uvidím. Ovšem zpráva organizátorů AO mi vyrazila dech. Novak dostal výjimku. Nemusel se nechat očkovat. Mezi tenisty a tenistkami je velké množství velkých odpůrců očkování, přesto z top 100 ATP je v současnosti nenaočkováno jen pět tenistů. Nic jiného jim nezbylo, měli by obrovský problém se svojí kariérou, které obětovali vše. Jen Novak dostal výjimku. To si opravdu neuvědomil, jak bude vypadat v očích všech? Ostatní museli, jen on nemusí? Je nedotknutelná celebrita? Je natolik pyšný, že si myslel, že on může a jiní ne? To si vážně neuvědomuje, jak se vymezil nejen vůči vakcíně (na to má právo), ale i vůči obrovskému množství lidí na této planetě? Jak může být vnímán jinak, než jako celebrita, které projdou věci, jaké by jiným neprošly. Ohrožení jeho morálního kreditu je neoddiskutovatelné a já osobně jsem velmi zklamaný, kdyby dostali výjimku jiní tenisté, v pořádku. Ale jen on? To je nějaká spravedlnost?

Z jedné strany chápu australský tenisový svaz. AO s Novakem či běz něj je obrovský finanční rozdíl. Ztráty způsobené Covidem musí být obří a dělat i tenisové federaci velké starosti. Ale pořád mluvíme o sportu. Je to vlastně pořád ještě sport nebo jen obří byznys? Ani pořadatelé turnaje si neuvědomili, jak si poškodí vlastní kredit. Striktně dodržovaná pravidla neplatí pro Novaka? Nedivil bych se hromadnému bojkotu ze strany ostatních tenistů. Kde je duch fair play? Ne, peníze vládnou všemu. 

Vrcholem je komedie australských úřadů, kdy Novaka nepustili do země, údajně kvůli vízu. No, spíše bych tipoval, že se jedná o politické rozhodnutí. Udělit Djokovičovi výjimku vyvolalo celosvětově takový rozruch, že zřejmě i australské úřady, které striktně dodržují covidová pravidla, se zalekly a začaly hledat způsob, jak situaci vyřešit. No, stupidnější formu si asi vymyslet nemohly, neplatné vízum? Tomu se mi nechce věřit. Paradoxně jsem nakonec rád, že Novak zřejmě na AO startovat nebude, dehonestovalo by to celý turnaj. Ale obrovská pachuť nad celou kauzou zůstane a nepoškozena nevyjde ani jedna strana. 

 

Autor: Jaroslav Červenka | čtvrtek 6.1.2022 4:47 | karma článku: 28,62 | přečteno: 1326x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8497x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6945x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,06
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik