Šíité a Sunnité

27. 11. 2021 8:39:31
Nelze popřít vliv západních zemí na dění v arabských zemích, potažmo perském Íránu. Především destabilizační prvek druhé války v Zálivu. Kořeny většiny konfliktů jsou ovšem náboženské.

Jak vidno z mapy, sunnitský islám je naprosto dominantní. Mezi oběma větvemi je značný antagonismus, to ale především na straně obyčejných věřících. Ve vládnoucích kruzích arabských států převažuje pragmatismus. Syrský diktátor Asad je Alavita, sekta Alavitů je odnoží šíitského islámu. V období arabského jara se většina arabských diktátorů radikálně postavila proti Asadovi. Když pochopili, že Asad svojí pozici uhájí, vztahy neprodleně normalizovali a současná americká diplomacie dnes najednou naráží na potíž, že nikdo nemá s Asadem problém.

Zjednodušeně řečeno byl v islámském světě obdobou papeže chalífa. Po smrti proroka Mohammeda postupně propukaly spory, kdo bude jeho nástupcem, chalífou. Většina muslimů se shodovala na tom, že tato nejvyšší náboženská autorita by měla být volena. Klíčovým slovem pro ně bylo slovo sunna (arabsky cesta), používané jako způsob Mohamedova života. Jejím hlavním představitelem byl prorokův přítel Abú Bakr. Menšina muslimů tvrdila, že titul chalífy by měl být v rámci prorokovy rodiny a uznala za svého duchovního vůdce Mohamedova zetě Alího. Alího stoupenci se pojmenovali Ší’at ’Alí, tedy ’Alího strana, zkráceně ší’a. Od toho název Šíité. Zatímco Sunnité se orientují výhradně na proroka, Šíité berou v potaz i odkaz jeho rodiny. Historie postupně ukázala, že z hlediska společenských špiček šlo především o mocenské boje, kdežto obyčejní lidé své větvi islámu velmi věří a často jsou zneužíváni pro politické cíle svých vůdců vůči druhé větvi. Jen pro zajímavost, jordánská královská rodina odvozuje svůj původ od proroka Mohameda, přesto je sunitská a jordánští králové svůj potenciální nárok na titul chalífa nikdy neuplatňují. Přestože je Jordánsko prakticky bezvýznamnou zemí z řady hledisek, je v arabském světě tato hášimovská dynastie nesmírně respektovaná, podobně jako královská, stále ve skutečnosti wahábistická rodina Saudů.

Velká mešita šejka Zayeda v Abú Dabí. Věž je minaret, ze kterého muezíni svolávají muslimy k modlitbě. Pojme až 40 000 věřících.
Velká mešita šejka Zayeda v Abú Dabí. Věž je minaret, ze kterého muezíni svolávají muslimy k modlitbě. Pojme až 40 000 věřících. (Nick Fewings)

Oba náboženské směry, přes onen zmíněný pragmatismus, jsou zdrojem velkého množství konfliktů. Vůdčí zemí šíitů je bezesporu Írán, kde věřící této větve tvoří přes devadesát procent obyvatelstva. Mj. zde lze najít hlavní příčinu podpory šíitskému Asadovi. Ale stejně tak třeba podpora libanonského hnutí Hizballáh, kde paradoxně v Libanonu tvoří šíité jen 35 procent obyvatelstva. Šíité byli historicky pronásledováni sunnity. Zde lze najít jeden ze základních kamenů významu Íránu jakožto země, stavící se na ochranu svých souvěrců. Již jen Ázerbájdžán, Irák a Bahrajn jsou územími, kde šíité převažují. I přesto, trochu paradoxně, sunitské Turecko podporovalo Ázerbájdžán v nedávném konfliktu v Náhorním Karabachu. Z výše uvedeného naprosto logicky vyplývá postupné sbližování se Iráku a Íránu, i přes vražedný konflikt mezi oběma zeměmi v letech 1980 až 1988,který stál minimálně milion lidských životů a měl opět mj. náboženský podtext, sekulární Saddám Husajn se bál vlivu Íránců ve své zemi. Sbližování obou zemí i přes pochopitelný odpor Američanů, kteří nedokázali odhadnout, že se obě země nakonec díky šíitské orientaci opět sblíží.

Náboženská problematika v arabském a perském světě je velmi komplikovaná. Nejde jen o rozvětvení, ale i o dynastické a mocenské spory, které hrají stejnou roli. Dlouhodobá zahraniční politika západního světa je vůči těmto zemím velmi infantilní a to především ta americká. Bez chápání vnitřních procesů muslimského světa, nejen z náboženského hlediska, se vždy nadělá více škody než užitku. Tento text je velmi zjednodušující a je pouze úvodem k několika článkům z arabského světa, kde se nechci vracet k vysvětlování rozdílů mezi šíity a sunnity.

Autor: Jaroslav Červenka | sobota 27.11.2021 8:39 | karma článku: 25.48 | přečteno: 804x

Další články blogera

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma článku: 33.02 | Přečteno: 1903 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 8475 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma článku: 38.09 | Přečteno: 4724 | Diskuse

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma článku: 37.25 | Přečteno: 6935 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 176 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 129 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 339 | Diskuse
Počet článků 276 Celková karma 38.67 Průměrná čtenost 2386

Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...