Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komunikace ve vztazích

Byli jsme obdarováni myšlením, cítěním, vnímáním, rozumem, rozdílností charakterů a tím pádem i rozdílným přístupem k řešení životních situací. 

Asi se najde těžko někdo, kdo životem prochází lehkým krokem, bez zranění, problémů či nutností řešit složité situace. Spousta z nás nabírá šrámy na duši již od dětství, jiní v průběhu dospívání a dospělosti. U každého je ovšem otázka přístupu. Češi jsou vnímáni cizinci jako dost uzavření lidé, kteří když se otevřou, jsou skvělí. Názor možná trochu povrchní, ale zároveň dost pravdivý. Třeba ve srovnání s povrchností Američanů, kde věty How are you či I love you jsou pouhými frázemi, jsme na tom stále velmi dobře. 

Přesto lze komunikaci, především ve vztazích, považovat za slabou stránku Čechů. Pro začátek bych uvedl jeden příklad. Ne, že by byl standardem, ale je častý. Žena má být tajemná, aby přitahovala muže. Ano, možná ze začátku vztahu, ale pokud zůstane tajemná, nelze o vztahu mluvit. Protože vztah je vedle citu především komunikace. Neustálá komunikace o potřebách, trápeních, jizvách minulosti, poznávání druhého a zároveň sebe sama. 

Je zde úzká souvislost s mírou intimity a člověkem, který před vámi stojí. Na jiné úrovni budeme komunikovat s partnerem, jinak s blízkým člověkem a jinak se známým. Přesto bych to zastřešil jedním slovem, zájem. Klíčové slovo, které spoluutváří vztahy. Češi většinou nechodí s kůží na trh, mají velké tendence se tvářit jako hrdinové a o svých problémech a bolestech nehovořit. Je spousta lidí, kteří potřebují cítit zájem, aby se otevřeli a je spousta lidí, kteří se otevřít odmítají. Vytrvale se tváří, že je vše v pořádku, vnitřně se zamotávají do sítí svých problémů a vyčerpávají svou energii. Dokud nedojde. To vše řeší komunikace, snaha o ní. Komunikace přináší dvě nesmírně důležité věci, a pozor, bavíme se o upřímné komunikaci, sebepoznání a poznání druhého člověka, bez těchto atributů nelze vytvořit důvěru mezi dvěma lidmi. 

Západní trend je chodit k terapeutovi. Nádherná scéna v Krokodýlu Dundeem. Na co psychiatr, řekne se to tady v hospodě a taky vyřeší. Onen trend skutečně bohužel nahrazuje přátelství a partnerské vztahy, velmi smutné. Češi v současnosti stojí někde mezi, zatím. Jednou ze zásadních chyb člověka je, že má neustálou tendenci si o sobě něco namlouvat a před druhými se tvářit, že je lepší, než je. S oběma faktory je smysluplná komunikace velmi těžká. Bylo by naivní se domnívat, že do vztahů vstupujeme jako hotové osobnosti. Jen hloupý člověk zůstává stát, osobnost se vyvíjí. Máme spoustu vlastních, jedinečných zkušeností, které ovlivňují naše myšlení a jednání. Většinou se díky těmto zkušenostem odchýlíme od vlastního já. Mozek zkušenostně velí ne a my velmi často konáme sami proti sobě. Chceme-li být v životě šťastní, musíme být sami sebou, uvědomit si, kdo jsme a co potřebujeme, být sami k sobě upřímní. Jedinou možností je poučené vlastní já, které pracuje pro sebe i pro druhého či druhé. 

A  zde se dostáváme ke klíčovému bodu textu, komunikace. Partner asi nemusí vědět kolik jsme měli sexuálních partnerů, pokud tedy nejsme promiskuitní. ale o důležitých věcech v našem životě by vědět měl. Aby měl možnost chápat motivy našeho jednání, aby pochopil, jak s námi správně komunikovat, aby případně napomohl vrátit se na správnou cestu. Takováto komunikace musí být vzájemná a vedená se skutečným zájmem. Nejsme-li sami sebou, neučiníme šťastným ani sebe, ani svého partnera. Velmi častý problém Čechů ve vztazích. Otevře se problém a následuje útěk, nejčastěji ze studu. Uzavření se, neochota komunikovat. Dokonalé jedy pro vztah. Často nechápeme, že náš problém nebude milující partner vnímat jako slabost a tím si ubližujeme, sobě i jemu. Naopak, milující partner problém uchopí a pokusí se pomoci. Většinou stačí jen vyslechnutí a objetí. 

Vše má základ v komunikaci. Nebát se mluvit o sobě, každou takovouto větou můžeme upevňovat vztah. Přibližovat se svému partnerovi a budovat budoucnost. Spousta z nás to neumí a je osamělá. Nepřizná si sama sobě spoustu věcí a permanentně před svými traumaty uhýbá. A přitom prakticky nikdo nechce být sám. A bude, pokud nedokáže komunikovat. Nepochybně spousta z nás zná ty vyprázdněné vztahy, kde spolu partneři prakticky nekomunikují a jsou jen vedle sebe, ne spolu. A všichni dobře víme, že to není život. Čím delší mlčení, tím hůře se škody napravují. V komunikaci si musíme umět vycházet vstříc, chápat toho druhého, vnímat ho a přibližovat se k sobě. Každý problém v klidu řešit a případně hledat kompromisy. To vše je umění, které bychom se měli celoživotně učit a neustávat. Protože vztah je, kromě radosti a lásky, práce, nikdy nekončící práce. Především komunikací rosteme, o samotě to jde jen velmi těžko.

Přeji všem ty správné partnery nejen pro komunikaci. Přeji toleranci, pochopení a neutuchající motivaci k práci ve vztahu i na sobě.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Červenka | úterý 12.10.2021 18:03 | karma článku: 0 | přečteno: 1110x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1942x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8498x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6949x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vadná krev zabila v Británii tisíce lidí, vlády to chtěly utajit, tvrdí vyšetřování

20. května 2024  18:40,  aktualizováno  19:08

Kvůli kontaminované krvi se v Británii mezi lety 1970 a 1991 infikovalo HIV či žloutenkou přes 30...

Jsme na dostřel ANO, řekl Vondra. Chce porazit „Putinovy užitečné idioty“

20. května 2024  11:36,  aktualizováno 

Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra řekl, že koalice SPOLU je „na dostřel“ hnutí ANO....

Prokurátor soudu v Haagu požádal o zatykače na Netanjahua a lídry Hamásu

20. května 2024  13:31,  aktualizováno  18:06

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan v pondělí požádal o vydání...

Při výkopu před kulturním domem ve Frýdku-Místku se našly lidské kosti a bota

20. května 2024  17:46

Během výkopových prací v prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu ve Frýdku-Místku...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2263x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik