Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak čelit strachu, úzkosti

Článek navazuje na můj předchozí text Strach, úzkostná porucha. Opět není cílem komplexní rozbor, ale vyzdvihnutí určitých obecných procesů, které se problematiky týkají. 

Strach má velké oči, říká přísloví. Zveličené představy o hrozícím nebezpečí jsou však jen zřídka tím nejlepším východiskem našeho jednání či rozhodování. Jde o obavy, jejichž zdroj je jen v nás samotných, které nám svazují ruce, živí se sami sebou, a brání tak dosáhnout, čeho bychom dosáhnout mohli či chtěli. Navíc nás zbytečně stresují. Rozpoznání iracionálního strachu nemusí být jednoduché. Je jednou ze součástí takzvané emocionální inteligence. Ta totiž spočívá mimo jiné ve schopnosti rozpoznat, kam nás naše emoce vedou, a nechat se vést jen těmi, které nás na základě našich zkušeností vedou správně.

V předchozím textu je uvedeno, že oběť strachu si zpětně uvědomuje, co dělá nebo udělala. To automaticky vede ke dvěma problémům. Dojde-li k nezvládnutí určité situace z důvodu strachu, většinou je to v souvislosti s emocionálním selháním, kdy strach velí útěk za každou cenu. Později, v již klidnější situaci přichází stud za to, co oběť udělala. Což je první faktor podporující přetrvávající útěk. Druhým faktorem je, že člověk či věc se již staly předmětem strachu, kterému se chce postižený za každou cenu vyhnout. Již zde nastává ambivalentní smyčka, člověk z jedné strany ví, že situaci nezvládl, ale z důvodu strachu a studu jí není schopen napravit. Jedná se o běžný proces zdánlivě iracionálního jednání, který sice může mít z druhé strany pochopení, ale osoba posedlá strachem racionálně jednat nebude. Je zde popsán prakticky první krok vedoucí k postupné sociální izolaci, případně k duševním poruchám. Strach povzbuzuje fantazii a vytváří obrazce těch nejhorších možných scénářů, které si oběť sama přivolává a neadekvátně reaguje na další a další situace. 

Trvá-li strach delší dobu, dochází k postupným změnám psychiky osobnosti, která musí nějakým způsobem žít a omluvit si své jednání. V klidovém stavu přichází konstrukce jednotlivých situací tak, aby si oběť omluvila svůj útěk a selhání. Snaha vyhnout se zdánlivému objektu strachu je úporná. Je jedno jestli ona obava má racionální příčiny, jestli vůbec existuje, nejdůležitější je se objektu vyhnout. Opět cesta do sociální izolace a postupně nastupující patologické úzkosti. Člověk úplně přestává žít a normálně fungovat, jediným smyslem života je vyhnout se strachu, ačkoliv ho oběť svým uvažováním vytrvale živí. Smyčka je dokonána a pravděpodobnost, že se z toho člověk dostane sám je minimální. Vše závisí na míře strachu či úzkosti a osobnostních předpokladech. 

Existuje celá řada postupů a meditačních technik, jak se zbavit strachu. Lze je najít na internetu a každý si o nich může udělat představu sám, není úkolem článku je rozebírat. Koneckonců jsou plné hesel jako Poznej svůj strach, projdi jím, čel mu atd. To se lehce napíše, ale hůře se to už provádí člověku, který čelí paralyzujícímu strachu. Jak je výše zmíněno, oběť si zpětně uvědomuje nesmyslnost svého jednání a vždy je otázkou, jak hluboko už strach pronikl. V lehčích fázích si je člověk vědom nesmyslnosti svých činů a lituje jich, nastupují-li konstrukty, je to již horší, protože dotyčný má tendenci jim věřit. V Každém případě je minimální pravděpodobnost, že oběť svůj problém zvládne sama. To je asi to nejpodstatnější. Ať již s terapeutem, partnerem či kamarádem půjde stále jen o jednu věc. Především se sdílet, zahodit stud a obavy z nepochopení a svěřit se se svými pocity.

Pokud tohle oběť dokáže, půl je hotovo. Tito lidé mají většinou tendenci uvažovat velmi negativně, což problémy jen prohlubuje. Je třeba se začít vyhýbat jednak myšlenkám evokujícím strach a je nutné začít vyvíjet snahu myslet pozitivně. Připomínat si pozitivní věci, které se nám v životě staly a které by se mohly stát, když přestaneme uvažovat negativně a přestaneme živit svůj strach. Dokážeme-li začít uvažovat pozitivně, získáme nadhled a postupné vědomí nad nesmyslností podléhání svému strachu. Budeme schopni vidět, že z maličkých problémů jsme udělali obrovské, zdánlivě naprosto nepřekonatelné. Uvědomíme si, že vždy je cesta, a že většinu věcí lze vždy napravit. 

Pokud dojde k takovémuto posunu, ještě není vyhráno. Můžeme uvažovat tisíckrát realisticky, ale strach je mnohem realističtější. Je třeba se intenzivně připravit na první kroky dopředu s vědomím, že uděláme maximum, abychom strach ignorovali. Všichni to asi známe, každý poznal strach a každý ví, jak jsou první kroky do problému těžké, ale když se udělají, většinou se vše stává lehčí. Paralyzující strach přijde, ale má vždy omezenou dobu trvání, je třeba počkat a pak pokračovat dál. Neodkládat, to je nejhorší varianta, která vždy vede zpět do smyčky. Principiálně jde především právě o ony první kroky, pak již přicházejí další a s nimi přicházející úleva a vědomí, že jsme to zvládli. A pak znovu další první kroky, dokud se situace nenormalizuje. Dokud trvá útěk, není z deprese a strachu cesta ven. A tím pádem není ani život, jen nikdy nekončící obavy.  

Důvodů ke strachu může být celá řada, v diskuzi v předchozím článku přišlo upozornění, že řada obav může vycházet z minulosti. To je naprostá pravda, ale text pojednává jen o strachu samém. Jsou-li kořeny v minulosti, v rodině, zážitcích, traumatech, je opět třeba o nich mluvit a zase v závislosti na jejich závažnosti si vybrat správného "posluchače". V současnosti trápí různé fobie a úzkostné poruchy až deset procent populace. Nikomu nepřeji to zažít a těm, kteří to prožívají přeji hodně tolerance okolí a brzkou cestu ven. 

  

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Červenka | pátek 8.10.2021 8:30 | karma článku: 0 | přečteno: 949x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1939x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8498x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6946x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,41
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik