Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slábne novodobý ruský car?

Dnešní protesty v Rusku nejsou nic úplně nového a účast zatím nijak závratná není. Ovšem okolnosti situace kolem Navalného naznačují, že Vladimír Putin se necítí úplně fit.

Dopředu avijzuji, že nejsem ani rusofil, ani rusofob. I když je to asi zbytečné, každý si v textu najde, co bude chtít, cílem je jen rozbor. Navalného nám údajně otrávili novičokem. Navalného, který má k běžným Rusům velmi daleko a má potenciál oslovovat především intelektuálnější kruhy. Navalného, kterého většina Rusů ani nezná. Navalného, který má podporu především mimo Rusko. Tohoto Navalného Putinův režim zatkl, ihned po jeho návratu z ciziny.

Těžko to vykládat jinak, než jako Putinovy obavy z opozičního předáka. Boris Němcov v žádném případě neměl takovou publicitu jako Navalnyj. V době jeho vraždy na něj nebyla upřena pozornost celého světa. A určitě nebyl bezprostředním rizikem pro Kreml. Je jím Navalnyj? Rusové tradičně tají naprosto vše kolem reálné situace jejich země, vše ovšem utajit nedokáží. Má Putin důvod se obávat většího pnutí ve společnosti? Každý, kdo dění v Rusku sleduje, si musel všimnout mnohem nižší aktivity ruského prezidenta v posledních měsících, spekulace ohledně jeho ruky  jsou dostatečně známé. Už mnohem méně se hovoří o velké nespokojenosti běžných Rusů s lékařskou péčí v rámci Covidu. Velký nedostatek lékařského vybavení a silně poddimenzované nemocnice, v Moskvě především. O to více je zajímavá rychlost, s jakou byl vyvinut Sputnik. Režim si na tom dal zjevně velmi záležet.

Rusko nikdy nelze vykládat zjednodušeným způsobem, pokud sledujete přezbrojování ruské armády, můžete v tom ve skutečnosti vnímat další signál slabosti režimu a to především v očích obyčejných Rusů. Armáda je pro nacionalisticky orientované Rusy základní pilíř velkého Ruska, především od Velké války. Dostanete-li se do kontaktu s obyčejnými občany Ruské federace, velmi často se dozvíte, že jsou pořád  nejsilnější na světě (kromě toho, že pořád nepochopili, že v roce 68 nám na pomoc opravdu nepřijeli). Opozice je v Rusku stále okrajová, ovšem stav ozbrojených sil není. Pokud si dáte tu práci, můžete v relativně krátké době zjistit, že ten vojenský obr je z větší části beznadějně zastaralý. Např. o nové útočné pušce od Kalašnikova může běžná armáda jen snít. Vezmu-li jen ty nekřiklavější případy, Admirál Kuzněcov, velké problémy s SU 57 při startu jejich sériové výroby, páteř tankových vojsk nadále tvoří nemodernizované T 72. A asi nejkřiklavější příklad jménem Armata. Je symptomatická pro úplně všechny novinky pro ruskou armádu. Buď jsou jen na papíře (nové ponorky) nebo nejdou do výroby. Tolik oslavovaná Armata jde zjevně k ledu. Místo toho se budou modernizovat T 90. pro běžné Rusy je to citlivá otázka, jsou ochotní pro matičku Rus ohýbat hřbet, ale matička začíná pomalu vypadat jako stále méně mocná. Rozebírat, jak velký vliv na tento stav mají nízké ceny ropy a sankce nemá smysl. Navíc se zdá, že tolik proklamované státní fiskální rezervy jaksi nejsou. Je docela dobře možné, že uvnitř Ruska to začíná bublat a v žádném případě na to nebude mít vliv video, ukazující luxusní Putinovo sídlo. Na to jsou Rusové zvyklí a neřeší to, stejně jako všudypřítomnou korupci, ta je takřka součástí národního koloritu.

Nechci rozvádět mé odborné zaměření, ale trochu se Ruska týká. Spousta lidí vidí v Putinovi bezskrupulózního diktátora, který má Rusko v kleštích. Někdy mě doslova iritují některé stupidní názory západních politiků, vyjadřujících se k demokracii V Rusku. Rusové neví, co je to demokracie a ještě nějakou dobu vědět nebudou (úplně stejně jako arabské země). Elementární pravidla mezinárodních vztahů hovoří vždy především o sférách vlivu a velmocenské politice. Mezinárodní právo sem nikdy příliš nepatřilo. Je zjevné, že už všichni zapomněli, jak Rusko vypadalo za Borise Jelcina. Ten se o jakousi demokracii pokusil. Výsledkem bylo, že v ulicích ruských měst vládla mafie a lidé jako Žirinovskij získávali obří vliv v ruské politice (to nezmiňuji ruské oligarchy a to že Žirinovskij dnes poslušně sedí v Dumě a plní carovy příkazy). V devadesátých letech panovaly vážné obavy mj. o bezpečnost ruského jaderného arzenálu. Putin tohle vše změnil. Pro Rusy není synonymem úspěšného vůdce nějaký demokrat. Je to silná osobnost, která dokáže čelit nepříteli zvnějšku. A tím je i po pádu komunismu pořád NATO, potažmo Západ. A zde se dostáváme k oněm sférám vlivu. NATO bylo najednou u Ruska, pro Rusy nepřijatelné. Dění na Ukrajině, kdyby západní politici aspoň trochu realisticky uvažovali, nikdy by stejně ztracenou Ukrajinu nepodporovali. Nejsem zastáncem anexe Krymu, ale Sevastopol je symbol Ruska, ztráta přístupu k němu  by znamenala Putinův konec. Ať jde o Donbas či Sýrii, vše je jen divadlem pro běžné Rusy, že země a její vůdce ve světě něco znamenají. A řešíme-li mezinárodní politiku nebo diplomacii, jen naprostí hlupáci tyto faktory přehlížejí. Vnitropoliticky byl Putin k některým z těchto kroků donucen. Můžeme říct, tak ať raději zmizí. Jenže když si vzpomenu na Borise Jelcina, uvědomuji si, že pro Rusko samotné je Putin stále tím správným vůdcem, už jen proto, že tam dokáže udržet klid.

Aktuální dění kolem Navalného nevěstí nic dobrého. Rusko slábne, o tom nemůže být sporu. Žádná dezinformační kampaň či kybernetická válka to nezmění. Putin z našeho hlediska může být velmi snadno zloduchem, ale abychom nakonec ještě na tohoto zloducha nevzpomínali.

 

Autor: Jaroslav Červenka | sobota 23.1.2021 15:07 | karma článku: 22,24 | přečteno: 677x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8497x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6945x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,32
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik